7 Aralık 2023

Çekilen Diş Eti Eski Haline Gelmez, ‘Serbest Diş Eti Grefti’ Tedavisi Uygulanır

Çekilen diş etinin çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabileceğini belirten uzmanlar birincil nedenin diş taşı birikimi olduğunu söylüyor. Diş taşı temizliğinden sonra çekilen diş etinin...
Devamı

    Diğer Başlıklarımız

    Şehir Hatları Tarihinin İlk Kadın Kaptanı Deniz Taksi’nin Dümeninde

    Şehir Hatları tarihinin ‘’İlk Kadın Kaptanı’’ Deniz Taksi’nin dümeninde göreve başladı.  Yolcularına deniz ulaşımında güvenilir ve konforlu bir hizmet sunan Şehir Hatları’nın tarihinde ilk kez...

    Kurban Bayramı’nda Sağlıklı Beslenmek İçin 7 Öneri

    Kurban Bayramı, sevdiklerimizle bir araya geldiğimiz, paylaşımların yoğunlaştığı, keyifli sofralarda çeşit çeşit yemeklerin yendiği güzel günleri içinde barındırıyor. Ancak bayramda beslenme alışkanlıklarının hızla değişmesi...

    Cargill’in Yarının Kadın Liderleri Programı, Dördüncü Yılında Etkisini İkiye Katlıyor

    Cargill’in Türk Eğitim Vakfı (TEV) iş birliğinde 2021 yılında hayata geçirdiği Yarının Kadın Liderleri Programı, Türkiye genelinde 200’e yakın üniversite öğrencisine ulaştı Cargill’in 2021 yılında...

    Aşı Karşıtlığı Kızamık Vakalarını Artırdı

    En önemli çocukluk çağı hastalıklarından biri olan kızamık, aşı ile önlenebilen çok ciddi bir sağlık sorunudur. Son dönemde giderek yaygınlaşan aşı karşıtlığı nedeniyle kızamık...

    Uzak Durulması Gereken Tehlikeli Gıdalar

    Dünyanın dengesinin değiştiğinden bahsediyoruz yıllardır. Peki hiç düşünüyor muyuz dengeleri değiştirenlerin biz insanlar olduğunu? İlk zararı kendimize verdiğimizi ve yediğimiz ,içtiğimiz, düşündüğümüz, yaptığımız, yapamadığımız her şeyin bu durumun temelini oluşturduğunun farkında mıyız acaba?

    Hepimiz önce vücudumuzu ayakta tutmamıza sebep olan, yediğimiz besinlere dikkat ederek başlamalıyız bu dönüşüme. Onca güzel ve lezzeti baştan çıkarıcı olan yiyecekten vazgeçip sağlıklı yaşam uğruna alacağımız keyiften mahrum kalmak değil kastettiğim… Hem lezzetinden damağınızın aşka geldiği yiyecekleri yemekten hem ışıl ışıl parlayan bir cilde, duruşundan her hücresinin yaşama enerjisi dolu olduğunu ispata gerek bırakmayan bir bedene sahip olmaktan dem vuruyorum. Şöyle bir hayal edin bakalım…Neler yenir neler yenmez o güzelim ruha ve bedene sahip olurken? Her şey yensin içilsin denilebilir mi ki?

    Bu durumda da bazı gıdaların tehlikeli gıdalar olduğunu ve onlardan uzak kalmak gerektiğini bilmek gerekiyor sanırım. Aklınıza adını sanını bilmediğiniz, egzotik, tropik gıdalar geliyor değil mi bu tehlikeli gıdalardan bahsedince? Yok yok, hiç de öyle değil aslına bakarsanız durum… Peki bir liste yapsak hangi leziz ya da hangi bilmediğimiz tatlar girer bu listeye dersiniz? Her zaman elinizin altında olan ya da adını bile duymadığınız hatta belki çok sevdiğiniz hadi canım ben onu yemeden yapamam dediğiniz neler var kim bilir listede?

    Hadi başlayalım mı neler varmış bakalım bu listede?

    1- Cassava (Manyok)

    Afrika ve Güney Amerika’da bulunan bir kök sebzesidir. Genellikle bu sebzeden içecek, puding, kek ve cips yapılır. Kök ve yaprak kısmında siyanür barındıran bu bitki, titizce hazırlanmadığı taktirde ölümü de beraberinde getirir.

    2- Fugu (Kirpi Balığı)

    İnce ince dilimlenerek servis edilen bir balıktır. İç organlarında bulunan tetrodotoxin ve nörotiksin nedeniyle doğru ve titiz hazırlanmadığı taktirde yiyen kişiyi felç edebilir. Japon yasalarına göre kirpi balığı servis edilen restoranlarda çalışan aşçıların en az 3 yıl balığın hazırlanmasıyla ilgili eğitim alması gerekir.

    3- Dev Boğa Kurbağası

    En büyük kurbağa türü olan boğa kurbağaları genellikle Afrika ülkesi Namibya’da özel kutlamalarda tüketilen bir yiyecektir. Yılda sadece özel günlerde nadiren tüketilen bu yemek, yetişkin kurbağalardan yapılır. Henüz çiftleşme dönemine girmemiş genç kurbağalarda böbrek yetmezliğine neden olan bir toksin bulunur.

    4- Ackee meyvesi

    Sadece Jamaika’da yetişen bir meyve türü olan Ackee, tam olgunluğa erişmeden ve siyah tohumları açmadan önce tüketilmesi gerekir. Yemeklerde de kullanılan bu meyvenin tohumlarında hypoglycin denilen zehir bulunur.

    5- Sannakji (Canlı Ahtapot)

    Korelilerin favori yemeği olan bu bebek ahtapot, parçalara ayrılıp canlı olarak servis edilir. Yenildiği esnada uzuvları hala hareket halinde olduğu için, vantuzları yiyen kişinin boğazına yapışıp boğarak ölümlere yol açabilir. Bu yüzden bu yemeğin çok ufak parçalara ayrılıp servis edilmesi gerekir.

    6- Kanlı İstiridye

    Genellikle Çin’de tüketilen bu istiridye, aslında yenilebilen nadir istiridye türleri arasında yer alır. Her türlü yemeğe katılan, oksijen seviyesinin düşük olduğu yerlerde yaşayan bu canlı, bünyesinde hepatit A, hepatit B, typhoid ve dysentery virüs ve bakterilerini taşır.

    7- Hakarl

    İzlanda’nın ulusal yemeği olan sadece o çevrede yaşayan bir köpek balığı türü. Bu balık temizlendikten sonra 6 ay boyunca asılı bir şekilde kurutulmaya bırakılır. İdrar yolu bulunmadığı için tüm organlarında atık ve toksik madde bulundurur. Uzun süre kurutulmaya bırakılmadan yenilirse ölümlere sebep olur.

    8- Casu Marzu

    Koyun sütünden yapılan bir peynir türüdür. Marzu, açık bir şekilde dışarıda bırakılır ve sineklerin içine larvalarını bırakmasına izin verilir. Peynirin içindeki larvalar peynirin mayalanmasını sağlar fakat canlı olan larvalar yendiği taktirde ölümcül mide sorunlarına yol açabilir.

    9- Echizen Kurage (Denizanası Yemeği)

    Devasa boyutlarda olan bu denizanası Japonya’da yemek olarak tüketilir. Zehirli kısımları çıkarılan canlı, ince parçalara ayrıldıktan sonra iyi pişirilip yenilebilir hale getirilir.

    10- Fesikh

    Bu balık sadece Mısır’ın Shem el-Nessim şehrinde yerel bahar festivalinde tüketilir. Mısır’ın geleneksel yiyeceği olan bu balık 1 yıl boyunca tuzlanmış halde güneşin altında kurumaya bırakıldıktan sonra tüketilebilir. Aksi taktirde barındırdığı toksinler nedeniyle ölüm kaçınılmazdır.

    11- Sosisli Sandviç


    Sosisli sandviçlerin servis edildikleri kağıtların üzerine “Boğazınıza takılabilir” ifadesinin yazılması istenir. Yemek sırasında nefessiz kalıp ölenlerin yüzde 17’si bunu sosisli sandviç yerken yaşar.

    12- Fıstık

    Bira ve çikolatalı tatlılarla birlikte sık sık tükettiğimiz fıstık düşündüğünüz kadar masum değil. Amerikan Alerji Akademisi’nin açıklamalarına göre yiyecek alerjisi nedeniyle yaşanan ölümlerin birçoğunun nedeni fıstık. Üstelik fıstığın bu kötü ünü katlanarak büyüyor; ABD’de 1997-2002 tarihleri arasında yaşanan fıstık alerjisi ölümleri eskiye oranla iki kat artmış.

    13- Yeşil yapraklı sebzeler


    Sağlıklı beslenme uzmanlarının ısrarla tüketilmesi gerektiğini söyledikleri ıspanak, lahana, marul ve roka gibi yeşil yapraklı sebzeler de riskli gıdalar arasında yer alır. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA’in araştırmalarına göre geçtiğimiz yıl ABD’de yeşil yapraklı sebzelere bağlı 363 zehirlenme olayı yaşanmış. Bunlardan 240’ı restoranlarda tüketilen sebzelerden. Merkez, zehirlenmelerin iki nedeni olabileceğini belirterek insanları “yeşil”lere karşı uyarıyor. Nedenlerden biri mutfak çalışanlarının ellerini yıkamaması. Öteki ise sebzeye ekim ve büyüme aşamalarında hayvan gübresi ya da mikroplu su ile salmonella virüsü bulaşması.

    14- Ton Balığı

    Dünyanın en çok tüketilen balığı unvanını elinde tutan ton da (orkinos) sütten çıkmış ak kaşık değil. 2004’te Amerika’da hazırlanan bir çalışmada hamilelerin ve küçük çocukların fazla ton balığı yemelerinin tehlikeli olduğu açıklandı çünkü balıktaki cıva bebeklerin sinir sisteminin gelişmesine zarar verebiliyor.

    15- Kahve

    Kahve, kalp atışlarını hızlandırması ve uyku kaçırması gibi zararların yanı sıra tehlikeler içeren bir gıda. Başınıza gelebileceklerden biri de yanık bacak sendromu! McDonald’s’ın kahve bardaklarında “Dikkat sıcaktır” yazmasının nedeni de bu. Her şey 1992’de New Mexico’lu 79 yaşındaki Stella Liebeck’in McDonald’s’dan kahve alıp üzerine dökmesiyle başladı. Bacaklarında yanıklar oluşan Liebeck, firmaya tazminat davası açtı ve yaklaşık 2,86 milyon dolar kazandı.

    16-Mantar

    Bu listede mantarın bulunmasına şaşırmamışsınızdır herhalde. Halüsinasyona sebep olan özelliklerinin yanı sıra mantarlar ölümcül de olabiliyor. Türkiye’de en çok rastlanan zehirli mantar türleri ise köygöçüren ve kızıl göbek.

    17- Vişne Çekirdeği

    Dr. Kantor, Zehirli bileşik hidrojen siyanür içerdikleri için kiraz ve vişne çekirdeklerine çok dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor.

    Şeftali, erik, kayısı gibi diğer çekirdekli meyveler için de aynı şey geçerli. Ancak çok fazla endişelenmeye gerek yok. Çünkü Hidrojen siyanürü bir zehir, evet, ancak sizi öldürmeden önce bir ton kiraz çekirdeği yemeniz gerekiyor.

    18- Balon Balığı

    Balon Balığı’nın Amerika Birleşik Devletleri’nde yasaklanmasının iyi bir nedeni var. Dünyadaki en zehirli gıdalardan biridir. Tam olarak pişirilmediği taktirde, balon balığı, siyanürden 1.200 kat fazla ölümcül.

    19- Yonca Filizi

    Yonca filizi, özellikle çiğ, bakteri gelişimi için “ideal” bir ortamdır. Son 20 yılda, ABD Sağlık ve İnsan Hakları Servisine göre, Salmonella ve E. coli de dahil olmak üzere filizlerin tüketimi ile bağlantılı 30 ayrı gıdaya bulaşan hastalık salgını meydana geldi.

    20- Kabuklu Deniz Canlıları (Midye vb)

    Dr.Kantor, “Az pişmiş veya çiğ kabuklu deniz hayvanları özellikle tehlikelidir, çünkü denizlerden gelen mikropları / zararlı bakterileri emebilirler” dedi. “Her zaman pişirilmelidirler, özellikle çiğ istiridye konusunda sakının.”

    Artı, kabuklu deniz ürünleri en yaygın (ve en ölümcül olan) besin alerjisidir, bu nedenle ekstra ihtiyat çağrısı yapılmaktadır.

    21- Pastörize Edilmemiş Peynir

    Pastörize edilmemiş peynir çiğ sütten oluşuyor demektir. Bu da gıda kaynaklı hastalıkları yayabilecek her türlü zararlı patojen ve bakteri içerebilir.

    22- Fasülye

    Ham fasulye, fitohemaglutin olarak bilinen zehirli bir madde içerir. Bir avuç kadar fasulye kusma ve baş ağrısı gibi belirtileri ortaya çıkarabilir. Bununla birlikte, fasulye pişirildiğinde toksin önemli ölçüde azaltılır.

    23- Domates

    En masum sebzelerden biri olarak düşündüğümüz domatesin sapları ve yaprakları ölümcül derecede toksin içerebilir. Domates yaprakları kaynatılarak yapılan bitki çaylarından ölen insanlar raporlanmıştır.

    24- Kiraz

    Tıpkı elma ve şeftali gibi siyanür içeren kiraz; aşırı şekilde tüketildiğinde kusma, böbrek yetmezliği ve ölüme yol açabilir.

    25- Hint Yağı

    Bizde daha çok kaş kirpik bakımı için kullanılan Hint yağı, kabızlığa çare olarak da gösteriliyor. Ancak tüketmeden önce çok zehirli olduğunu bilmekte fayda var. Hint yağı üretiminde çalışan işçilerde bulantı, ishal ve hipertansiyon görülmektedir.

    26- Yıldız Meyvesi

    Böbrek sorunu olanlar için ölümcül seviyede tehlikeli bir meyveden bahsediyoruz. Bu meyvenin sadece 100 mililitresi nörotoksine dönüşüyor; beyin ve sinir sistemini çökertiyor.

    27-Kayısı Çekirdeği

    Meyveler çoğu zaman yararlıdır ama çekirdekleri ve onların içindeki tohumları için aynı şeyi söyleyemiyoruz. Kayısı çekirdeğinin içindeki badem diye adlandırılan tohumun hidrojen siyanür içerdiğini biliyor muydunuz? Ülkemizde ve dünyada badem yiyerek ölenlerin haberlerine sıkça rastlamak mümkün.

    28- Durian

    Güneydoğu Asya’da çok popüler olan bu meyvenin özünde bazı zehirli tohumlar yer alıyor. Özellikle pişirilmeden yenildiği zaman alkol zehirlenmesine benzer etkiler gösteren sonuçları var.

    29- Mürver

    Mürver olgunken ve doğru pişirildiğinde tamamen zararsız bir meyve. Ancak bu da yeterli değil. Tohumları, yaprakları ve dalları tamamen ayıklanmalı. Aksi takdirde yoğun bir ishale sebep olacak siyanür ile karşı karşıya kalabilirsiniz ki bu durum ölümcüldür.

    30- Mikrodalgada Patlatılan Mısır

    Bu pratik olarak gözüken atıştırmalık gözüktüğü kadar masum değil. Birlikte geldiği poşetin içindeki kimyasallarla mısırın içindeki bazı aromaların birleşimi ile ölümcül sonuçlar ortaya çıkabiliyor.

    31- Çiğ Kaju

    Kaju çok yararlı ve özellikle çiğ olarak tüketildiğinde mükemmel bir besin kaynağı olarak gösteriliyor. Ancak siz siz olun dalından kopardıktan sonra “çiğ kaju yararlı” deyip yemeyin. Çünkü bu halinin çeşit çeşit zehir içerdiği biliniyor. Marketlerde gördüğümüz çiğ kaju ise buhar ile özenle temizlendikten sonra raflara geliyor.

    32- Ölüm Şapkası (Mantar)

    Çok fazla ölümcül mantar türü olmasına rağmen ölümle ismi anılan bir kaç mantardan bir tanesi bu tür. Yenmesi durumunda 6-12 saat içinde ani ishal, sıvı kaybı, vücut ısısının dalgalanması ile birlikte ölüm ortaya çıkıyor.

    33- Maymun Beyni

    Maymun beyni Asya’da yaygın olarak yenilen maymun beyni, çiğ ve pişmiş olarak tüketiliyor.

    Fakat bu yiyecek doğru hazırlanmadığı taktirde tedavi edilemez ölümcül Varyant Creutzfeldt- Jakob beyin hastalığına neden oluyor. Kısacası beyin yemenin cezasını yine beyin çekiyor

    34- Pangium Edule

    Mide bulandıran meyve olarak tanınan Pangium edule, barındırdığı hidrojen siyanür maddesi nedeniyle insanlar için ölümcül bir yiyecek.

    Kabuğu çıkarılmış halde haşlanıp, muz yapraklarına sarılı bir şekilde bir ay kadar kurumaya bırakıldığında yenilebilir hale geliyor.

    35- Elderberries

    Bu meyveler tam olgunlaşmış halde ve yaprakları, dalları, tohumları çıkarılarak pişirilirse zararsız hale geliyor. Aksi taktirde bünyesinde barındırdığı az miktardaki siyanür yiyen kişinin ishal ve nöbetler geçirmesine neden oluyor.

    36- Kırmızı Barbunya

    Kırmızı barbunya, bünyesinde phytohaemagglutinin denilen toksik madde barındırır. En az 10 dakika haşlanmadan tüketilirse ölümcül sonuçlara neden olur.

    37- Ravent Yaprakları

    Bu bitki yapraklarında oksalik asit denilen böbreklere hasar veren bir madde barındırıyor. Yenildiği taktirde ortaya çıkan semptomlar, bulantı, ishal, göz ağrısı, ağız ve boğazda yanma, kırmızı idrar ve nefes almada güçlük.

    38- Silver Stripe Blaasop

    Akdenizde yaşayan bu balık, derisi ve tüm organlarında aşırı düzeyde toksik madde barındırıyor. Toksik madde arındırılmadığı sürece yiyenleri felç edebiliyor.

    Gördüğünüz üzere liste biraz kabarık ancak seçim sizin tabii…Pekçoğunun görseli bile sizi rahatsız etmiş olabilir ama varlık gösterdiği ülkelerde tüm zehrine rağmen yenilen bu gıdaları yok saymak mümkün değil.

    Keyifle kalın, güzel günler sizin olsun.

     

    Kadinvesaglik.org

     

    Latest Posts

    Şehir Hatları Tarihinin İlk Kadın Kaptanı Deniz Taksi’nin Dümeninde

    Şehir Hatları tarihinin ‘’İlk Kadın Kaptanı’’ Deniz Taksi’nin dümeninde göreve başladı.  Yolcularına deniz ulaşımında güvenilir ve konforlu bir hizmet sunan Şehir Hatları’nın tarihinde ilk kez...

    Kurban Bayramı’nda Sağlıklı Beslenmek İçin 7 Öneri

    Kurban Bayramı, sevdiklerimizle bir araya geldiğimiz, paylaşımların yoğunlaştığı, keyifli sofralarda çeşit çeşit yemeklerin yendiği güzel günleri içinde barındırıyor. Ancak bayramda beslenme alışkanlıklarının hızla değişmesi...

    Cargill’in Yarının Kadın Liderleri Programı, Dördüncü Yılında Etkisini İkiye Katlıyor

    Cargill’in Türk Eğitim Vakfı (TEV) iş birliğinde 2021 yılında hayata geçirdiği Yarının Kadın Liderleri Programı, Türkiye genelinde 200’e yakın üniversite öğrencisine ulaştı Cargill’in 2021 yılında...

    Aşı Karşıtlığı Kızamık Vakalarını Artırdı

    En önemli çocukluk çağı hastalıklarından biri olan kızamık, aşı ile önlenebilen çok ciddi bir sağlık sorunudur. Son dönemde giderek yaygınlaşan aşı karşıtlığı nedeniyle kızamık...

    Haberler

    Meme Kanseri Tedavisinde Erken Teşhis Başarıyı Arttırıyor

    Batıgöz Sağlık Grubu Balçova Cerrahi Tıp Merkezi Tanısal Radyoloji Uzmanı Dr. Aresh Soudmand, meme kanseri hakkında bilgilendirdi. Meme kanserinin erken tanısında en önemli faktörün...

    Soğuk Havalarda Güvenli Egzersiz Nasıl Olmalı?

    Soğukta yapılan egzersizin, fizyolojik olarak daha stresli koşullar altında yapılan egzersiz olduğunu kaydeden uzmanlar, egzersiz yapmaya alışkın olmayanlar için soğuk havada egzersiz...

    Bebeklik Döneminde Önlem Alınmazsa Bu Hastalık Kısırlığa Yol Açabiliyor

    Halk arasında peygamber sünneti olarak bilinen hipospadias, doğuştan gelen hastalıklar arasında yer alıyor. Doğru ve güvenilir ortamda uygulanan cerrahi müdahale yaşam boyu...

    Kaşıntınız Bir Hastalığın Habercisi Olabilir

    Rahime Kaşıkaralar Batıgöz Sağlık Grubu Balçova - İzmir şubesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Rahime Kaşıkaralar Kaşıntı Tanı ve Tedavisi...

    Baharın Enerjisiyle Baştan Aşağı Yenilenin!

    Chic Nail Beauty and Cosmetic’in kurucusu Burcu Güzel Davud, 2023 İlkbahar-Yaz sezonu için cilt ve tırnak bakımına dair ipuçları verdi.