Devamı

    Diğer Başlıklarımız

    Sütlü Tatlınıza Tarçın Yoğurda Meyve Ekleyin

    Ramazan’da şerbetli tatlılardan uzak durmak gerekir. Güllaç, sütlaç, muhallebi ve dondurma gibi tatlılar tercih edilmelidir. Tatlıya tarçın, yoğurda meyve ekleyerek kan şekerinizi dengeleyebilirsiniz

    Ramazan’da iftara kadar aç kalan bünyede karbonhidrat ihtiyacı da buna paralel olarak artmaktadır. Peki, iftar saatiyle beraber sahura kadarki sürede bu tatlı istek ve ihtiyacımızı sağlıklı ve hafif bir şekilde nasıl giderebiliriz? Diyetisyen Mehtap Yakut, konuyla ilgili tavsiyeler verdi ve püf noktaları GÜNAYDIN için anlattı…

    Tatlılar, geleneksel olarak Ramazan ayında iftar sofralarımızın vazgeçilmezlerindendir. Bu ayda uzun süren açlıkla birlikte düşen kan şekeri tatlı ihtiyacını doğal olarak artırmaktadır. İftarda yemekle beraber veya sonrasında aşırı ve yanlış tatlı tüketimi, kilo artışına ve kan şekeri dengesinin bozulmasına neden olabilmektedir. Sindirim problemlerine de yol açabilen bu durum için dikkat edilmesi gereken önemli noktalar yer almaktadır.

    ZAMANLAMA ÖNEMLİ

     Tatlı tüketimi açısından zamanlama oldukça iyi ayarlanmalıdır. İftar ve sahurda tatlı tüketmek doğru bir seçim olmayacaktır. Bu açından en doğru zaman iftardan 2-3 saat sonra, ara öğün olarak da diyebileceğimiz zaman aralığıdır. Bu aralıkta da daha çok meyve ve kuru meyve tercih edilmelidir.

     Tüketilen tatlı çeşidi ve miktarı da zamanlama kadar önemlidir. Özellikle hamurlu ve şerbetli tatlılardan uzak durmak gerekmektedir. Baklava, kadayıf, şekerpare ve tulumba tatlısı gibi çeşitler yerine güllaç, sütlaç, muhallebi ve dondurma gibi sütlü tatlılar tercih edilmelidir.

    BAĞIRSAKLAR İÇİN KAYISI

     Ayrıca tatlı tüketirken bazı püf noktalar da sizlere yardımcı olacaktır. Örneğin yiyeceğiniz tatlıya tarçın eklemek ve yoğurda meyve doğramak gibi alternatifler isabetli tercihler olacaktır.

     Ramazan ayında sıklıkla görülebilen kabızlık, şişkinlik, hazımsızlık gibi rahatsızlıklara karşı bağırsakların daha sağlıklı çalışması için iftar ve sahurda toplam 2-3 porsiyon meyve yemek faydalı olacaktır. Özellikle haftada 3-4 gün kayısı veya erik kurusu yemek de sindirimin düzenlenmesine yardımcıdır.

    BİRKAÇ HURMA BİR PORSİYON MEYVE DEMEK

     Ramazan geleneğinde önemli bir yeri olan, yüksek lif, potasyum, demir, folik asit ve kalsiyum kaynağı olan hurmanın birkaç tanesi, bir porsiyon meyveye denk gelmektedir. Bunu da tüketimde hesaba katmak gerekir. İftardan iki-üç saat sonra tüketilecek bir elma, bir avuç kiraz veya üzüm, bir dilim karpuz gibi meyveler günlük ihtiyaç için yeterli olacaktır.

    Latest Posts

    Haberler

    spot_img