Patchwork Nedir?
Patchwork, kelime olarak bize biraz yabancı olsa da, aslında farklı yama desenlerinin birleştirerek yapıldığı bir dikiş şekli. Dikiş makinelerinin icadından önce, Patchwork elle dikilerek yapılırdı. Günümüzde ise zanaatkarlar Patchwork çalışmaları için dikiş makinelerini kullansalar da hala el ile dikmekten keyif alan insanlar olduğunu belirtmeliyiz.
Çeşitleri
Patchwork bize yorganın genel yapısı ve bazen de parça sayısı hakkında bilgi verir. Temelde, patchwork yorganlar, çeşitli desenler, renkler ve dokulardan oluşan çeşitli kumaş parçalarından oluşur. Genellikle her bir parça hassas bir şekilde ölçülür ve bir akrilik şablon ve döner kesici kullanılarak kesilir, böylece parçaların birleştirilmesi daha kolay hale gelir. Patchwork parçalarının oluşturulmasının birkaç yolu vardır; en yaygın olanları; Patchwork Blokları, Genel ve Şerit Bağlamadır.
- Patchwork Blokları
Patchwork Blokları, tekrarlanan desenler ve şekillerden oluşan ancak farklı renklerden oluşan karelerdir. Bloklar, her ne kadar 12 “(30.48 cm’e denk geliyor) kareler içinde oluşturulmuş olsa da, herhangi bir boyutta olabilir. Dört yamaç ızgarası, ızgaralı düzenlemede dört kareye sahiptir. Dokuz yama ızgarası ızgarası da dokuz kareden oluşuyor. Gridin boyutu değişmiyor ancak ızgaradaki yamalar bölünebiliyor. Patchwork yaparken, ızgara boyutunuza karar verdiğinizde desen ve tasarımlar oluşturmaya başlayabilirsiniz. Sonrasında bloklar bir araya getirilip dikilmeye hazır oluyorlar.
- Genel Patchwork
Genel Patchwork tasarımları daha büyük bir tasarım veya akılda nihai desen ile birlikte dikilmiş özel olarak şekillendirilmiş, artımlı geometrik parçalardan oluşur. Çoğunlukla farklı renklerden oluşan bir şekiller, renk progresyonları veya efektleri oluşturmak için rastgele yerleştirilebilir veya düzenli bir sıraya göre yerleştirilebilir.
- Şerit Bağlama
Şerit bağlama tekniği, bir şerit kümesi oluşturmak için uzunlamasına birden çok şerit şeridinin birlikte dikmesini içerir. Tipik şerit setleri, aynı desenin üç uzun kumaş şeridinden, ancak farklı renklerden oluşur. Uzun şerit kümesi, her bir yamanın tamamen aynı olmasını sağlamak için tek tek bölümler halinde kesilir. Şerit ekleme tekniğiyle çalışmak, daha küçük, basit parçalarla çalışmanıza gerek olmadığı anlamına gelir ve bunun yerine hızlı bir şekilde tekrarlanan desenler üretebilir. Siz de, bu çalışmalar arasından kendinize uygun olanı seçip, Patchwork yapmaya kendinizi kaptırabilirsiniz. Bol şans!
Kadinvesaglik.org