Devamı

    Diğer Başlıklarımız

    2018 ve 2019 Tiyatro Oyunları

    Tiyatrolar, oyunlarını duyurmaya başlarken, biz izleyiciler de onların telaşına ve heyecanına ortak olmaya başladık, biraz da sabırsızlanmaya… İşte yeni sezon, işte sahnenin karşısında yerimizi alacağımız oyunlar:

    Dogville: Yeni sezonun ilk haberi Versus Tiyatro’dan geldi. Lars von Trier’in filmi, Kayhan Berkin’in yönetmenliğinde ve zengin oyuncu kadrosuyla tiyatro sahnesine taşınıyor. Açılışı bu oyunla yapmak isteyenler Ece Çeşmioğlu, Cenk Doğar, Esra Yaşar, Gökhan Gürün, Güzide Arslan, Mehmet Yılmaz, Müfit Aytekin, Nihan Aypolat, Olcay Yusufoğlu ve Rüzgar Aksoy’u alkışlamaya şimdiden hazır olabilir.

    Zengin Mutfağı: Sezonun en büyük ve en heyecan verici sürprizi bu olacak çünkü sahnede Şener Şen var! Lütfü Usta’yı daha önce hem tiyatroda hem beyaz perdede canlandıran Şener Şen, heyecan ve sabırsızlığımızın en büyük müsebibi oldu. Daha önce Şehir Tiyatroları’nda büyük bir keyifle izlediğim Vasıf Öngören’in bu harika eseri için gözümüz, DasDas’ta; DasDas ise Ataşehir’de yeni sahnesinde.

    Hırçın Kız: Devlet Tiyatrosu’nun iki yeni haberi hepimizin yüzünü güldürüyor. Yücel Erten’in 1985 yılındaki uyarlaması, tekrar sahneye koyuluyor. Veda Yurtsever ve Hakan Meriçliler başrolde. Shakespeare sevenler, şimdiden not almalı bence.

    Kaldırım Serçesi: Bir zamanlar Gülriz Sururi’nin hayat verdiği bu harika eseri şimdi de Devlet Tiyatroları’nın rejisiyle sahnede izlemenin mutluluğunu yaşayacağız. Hemen belirtelim Edith Piaf rolünde Tülay Günal olacak!

    Kassandra: Haberini alır almaz hemen listemin en başlarına yazdığım bu oyun, Krops Tiyatro’nun bize bir sezon armağanı olacak. Christa Wolf’un romanının, sahneye uyarlanması ve yönetilmesi, Dilek Güven’in ustalığına emanet. Özlem Durmaz, Özlem Aktaş ve Öykü Candanadam, bizlere Kassandra’nın iç acıtan hikayesini anlatacak.

    Hakikat, Elbet Bir Gün: Beni sanırım en çok heyecanlandıran bu oyunda Tiyatro D22 ve Berkay Ateş’in imzası var. Serkan Salihoğlu’nun rejisiyle, Seda Türkmen, Gizem Erdem, Can Kulan, Emir Çubukçu, ve Berkay Ateş’ten oluşan iyi bir kadro bizi bekliyor.

    Bir İnsanı Sevmekle Başlar Her Şey: Bu sezon sahnede öykü uyarlamalarını da izleme şansını yaşayacağız. Sait Faik’in bu güzel hikayesini, çok sevdiğim Jale Sancak oyunlaştırıyor. Egemen Sancak ise hem yönetiyor, hem de Emir Baran Sezginer ve Ozan Elaltunterin’le aynı sahneyi paylaşıyor. Sabırsızlığım şimdiden artan bir ivme kazandı.

    Yalnızlar Kulübü: Sami Berat Marçalı, çok konuşulan oyunlarından Yalnızlar Kulübü’ne bu kez B Planı ile yeniden hayat veriyor. Oyun güzel, Kaya Akkaya, Devin Özgür Çınar, Olgu Baran Kubilay, Umut Kurt, Ceren Taşçı ve Duygu Yetiş’ten oluşan kadro zengin… Daha ne olsun?

    Kıyı: Moda Sahnesi, sezonu bir Wajdi Mouawad oyunuyla açıyor. Kadronun zenginliği de içimizi açıyor. Onur Ünsal, Uluç Esen, Caner Erdem, Mert Şişmanlar, Melek Ceylan, Barış Yurtsever, Çağla Buldak ve Talha Kaya; Kemal Aydoğan yönetmenliğinde provalara başladı, biz de beklemeye…

    Ne Evet Ne Hayır: No Act Sahne’nin ilk oyunu, Oğuz Atay’ın en sevdiğim hikayesi olacak. Özge Erdem’in yönetmenliğinde Özer Arslan ve Sinan Arslan, perdeyi 14 Eylül’de açıyor. No Act Sahne’nin ikinci yeni oyunu da Cehennem Tanrısı. Detayları bekliyoruz.

    Gloria: Yan Etki Sahne, Branden Jacobs-Jenkins’in Plutizer’e aday gösterilen oyununu bu sezonda repertuarına alıyor. Serkan Üstüner’in yönetmenliğini üstlendiği ve Sevil Akı, Evrim Doğan, Murat Eken, Reyhan Kıroğlu, Kutay Kunt ve Tayfun Yılmaz’ın oyunculuklarını konuşturacağı Gloria’yı keyifle izleyeceğiz.

    At Gözü: Dile kolay, Altıdan Sonra Tiyatro yirminci sezonunu, Kumbaracı50 ise onuncu yılını dolduruyor. Bu güzel yıldönümünü dört yeni oyunla kutlamaya hazırlanıyorlar. İlk oyunları At Gözü, Yiğit Sertdemir’in uyarlamasıyla alkışımızı bekliyor.

    Nihayet Makamı: Kumbaracı50’nin ikinci yeni oyunu Burçak Çöllü imzasını taşıyor. Daha önce başka oyunlarda beğenerek izlediğim Ayşegül Uraz, Dolunay Pircioğlu/Ayşegül Aykaç ve Gülhan Kadim sahnede güçlerini birleştiriyor. Bize de Kumbaracı50’nın yıldönümünü kutlamak düşüyor. Diğer oyunlarından Kefaret Oteli ve Babaannemin Masalı için de Kumbaracı 50’yi şimdiden yakın takibe aldık.

    Efsane Kadın: Ezop Sahne, sezonu bir müzikalle karşılıyor. Oyunu Ali Kemal Güven kaleme alıyor, Naz Erayda da yönetmen koltuğunda oturuyor. Derya Alabora ise 80’li yılların Kızıl Bomba’sına can veriyor, hem de kulaklarımızın pasını silecek şarkılarla…

    Markopaşa’nın Çocukları: Tiyatro Adam’ın iki güzel haberlerinden ilki ve Ahmet Sami Özbudak’ın kaleminden Markopaşa dergisinin hikayesi… Emrah Eren’in yönetmenliğinde, İbrahim Selim, Erdem Akakçe ve Fatih Koyunoğlu sahnedeyse, bizi iyi bir oyunun beklediğinden eminiz.

    Teftişör: Gogol’un Müfettiş uyarlaması Tiyatro Adam’ın sezondaki ikinci güzelliği olacak. Sevdiğim yönetmen Oğuz Utku Güneş, oyuncular Gökhan Azlağ, Deniz Özmen, Çetin Kaya, Berk Yaygın ile birlikte Teftişör‘ü, alkışlarımız ve beğenilerimiz arasına yerleştirecek.

    Kral Lear: Tiyatroseverlerin en merakla beklediği oyunların başında geldiği şüphesiz. Oyun Atölyesi tarafından sahnelenecek oyunun kadrosunda Haluk Bilginer, Berfu Öngören, Hare Sürel, Nazlı Bulum, Arif Pişkin, Deniz Celiloğlu, Kaan Turgut, Onur Özaydın, Sertan Müsellim, Efe Tunçer ve Hüseyin Sevimli yer alıyor. Yönetmenlik koltuğunda ise Muharrem Özcan oturuyor.

    Don Kişot: Baba Sahne, Mihagil Bugakov’un uyarlamasıyla karşımızda. Emrah Eren’in yönettiği bu oyunda sürprizler bitmiyor çünkü Don Kişot’u Ozan Güven, Sanço Panza’yı Günay Karacaoğlu canlandırıyor. Sizce de ilginç olmayacak mı?

    Korku: Alt Sahne, Stefan Zweig’ın Korku isimli eserini sahneye koymak üzere provalara çoktan başladı. Künye bilgilerini de paylaşacak olursak, yönetmen Tuğçe Mine Aktulay Çayır, oyuncular ise Zeynep Aytekin, Kerim Urun, Asena Yıldırım ve İsmail Nadir Bilgili. Listemize aldık bile!

    Cyrano de Bergerac: Bir sürpriz de Tiyatro Keyfi’nden geliyor çünkü Cyrano karakterini Okan Bayülgen canlandırıyor. Bir bilgi daha paylaşmakta yarar var: çok sevdiğim Öykülerden Oyunlar, yeni sezonda yeni öykülerle sahnede olacak. Bu arada, Tiyatro Keyfi’ni artık Dada Art Gallery’de alkışlayacağız.

    Anne Frank’ın Hatıra Defteri: Alt Kat Sanat, yeni oyunlarının provalarına, Müge Saut’un yönetmenliğinde son sürat devam ediyor. Nevzat Süs, Aydan Cömert, Mustafa Dinçer, Aybike Turan, Selver Çavuş, Beyza Candemir ve Özlet Ezgi Çelebi sayesinde, savaşın bir çocukta bıraktığı izlere hep birlikte tekrar şahit olacağız.

    Bahar Noktası Opereti: Sezonun ikinci yeni müzikali Tatavla Sahne’den. Can Yücel çevirisiyle Bahar Noktası Opereti, 1 Ekim’de prömiyer yapıyor. Sadık Seven, Ürün Can Keskin, Tuba Sağlam, Utku Çetin, Yiğit Emrah Gümrah, Atahan Keskin, Aydan Akboğa, Deniz Çelik, Murat Yılmaz, Murat Avni Yürekli , Erdi Öztürk, Ercan Ertan, Halil İbrahim Zal, Yağmur Yılan, Gözde Yıldız veNasmina Tüten; Eraslan Sağlam’ın yönetmenliğinde provalara devam ediyor. Bakalım bizi nasıl bir oyun bekliyor?

    Küskün Yüreklerin Türküsü: Tatavla Sahne, Cumartesi Anneleri’yle ilgili yeni oyunu için Metin Balay yönetiminde geri sayıma başladı. Detaylar çok yakında…

    Jacques ile Efendisi: Rest Tiyatro, çevirisi Ayberk Erkay’ın, yönetmenlğini Ragıp Ertuğrul’un yaptığı Milan Kundera’nın oyunuyla sezonu karşılıyor. Zeynep Erkekli, Cem Baza, Serhan Süsler, Umut Demirdelen, Ayşegül Yalçıner, Ali Yalçıner, Halit Barış Öncü ve Erce Ahmet Kardaş oynuyor. Oyunun müzikleri ise Çiğdem Erken’e emanet.

    Manastır: Asmalı Sahne’de perde Manastır’la açılıyor. Hristo Boytchev’in oyununu Muharrem Uğurlu yönetiyor. Aydoğan Temel, Arzu Yanardağ, İlayda Fidanlık, Emel Çetin, Sevcan Başaydın ve Osman Ataseven şu sözlerin altını çizecek: …çünkü deliler ve hiç kimse onları anlamıyor.

    Aslında Özgürsün: Duygu Asena’nın iki yakın arkadaşın yaşamlarından bir kesit sunduğu kitabı, bu kez bir tiyatro sahnesinde. Ali Kemal Güven’in hem uyarladığı hem yönettiği, dramaturjisini Melisa Kesmez’in üstlendiği oyunda iki arkadaşı da Ayşecan Tatari ve Gözde Ayar canlandıracak.

    The Treatment: Siyah, Beyaz ve Renkli, sezonu Martin Crimp’in yazdığı ve Barış Arman’ın çevirisini yaptığı “The Treatment” ile karşılıyor. Mehmet Birkiye’nin rejisiyle, Salih Bademci, İmer Özgün, Çağrı Şensoy, Güneş Sayın, Nişan Şirinyan, Tuğçe Yolcu ve Cem Özeren’i izlemek için takvimlerimizde kasım ayına yıldız koyduk.

    Fotoğraf 51: Craft Tiyatro, bu sezon iki yeni oyunla karşımızda. İlk olarak Anna Ziegler’in yazdığı Fotoğraf 51’in çevirisi Hira Tekindor’a, yönetmenliği de Çağ Çalışkur’a ait. Sahnede ise Funda Eryiğit, Edip Tepeli, Cenk Avnayim, Barış Arman, Bahadır Efe ve Orçun Soytürk’ü’alkışlayacağız.

    Kalp: Craft Tiyatro’nun ikinci oyununda da yine Hira Tekindor’un imzası var. Yönetmeni ise İbrahim Çiçek. Başroller de belli oldu: Nilperi Şahinkaya ve Cem Yiğit Üzümoğlu.

    Şeytan Kırmızı Sever: TwoTwo Production bu sezon da Lucas Hnath’ın Red Speedo oyunuyla adından söz ettireceğe benziyor çünkü oyun bir havuzda geçecek. Kerem Pilavcı’nın çevirisi, Ahmet Sami Özbudak’ın yönetmenliğiyle buluşacak ve Pera Palas Oteli’nin havuzu, Erdem Kaynarca, Erol Babaoğlu, Mert Tümer ve Tuğçe Tanış’ı ağırlayacak.

    Tezgah: İkinci Kat, yeni oyunlarından ilk olarak Tezgah’ı duyurdu. Elit Andaç Çam, Aziz Caner İnan ve Haki Biçici, evlilik ve ilişki sorunsalına sahneden bakacak. Oyunun mimarı Erkan Kolçak Köstendil, yönetmeni de Eyüp Emre Uçaray.

    Closer: İkinci Kat’ın provalara başladığı bir diğer oyunu Closer da, zengin kadrosuyla beğenimizi toplayacağa benziyor. Cengiz Bozkurt yönetmenliğinde, Cansel Elçin, Pelin Akil, Zeynep Tuğçe Bayat’ı izlemek için ekimde yerimizi alacağız.

    İyi Geceler AnneSezonun bir diğer müjdesi Ankara Sanat Tiyatrosu’ndan geldi ve artık İstanbul’da da düzenli olarak perde açacaklar. Açılışı, Marsha Norman’ın İyi Geceler Anne ile yapıyorlar. Yeşim Özsoy yönetirse, Lale Mansur ve Gizem Aldemir oynarsa, iyi bir oyun bizi bekliyor demektir.

    Herkes Tek Başına Ölür: Tiyatro Pera, yeni sezona yeni sahnesi Şişli Blackout’ta, Hans Fallada’nın romanıyla merhaba diyecek. Nesrin Kazankaya’nın uyarlayıp yönettiği oyun, Otto ve Elise Hampel’in gerçek hikayesine dayanıyor. Hampel çiftine Murat Göksu ve Nesrin Kazankaya hayat verecek. Başak Meşe, Doğan Akdoğan, Rüştü Onur Atilla, Zeynep Özden, Dilşah Demir, Oğuz İşçi ve Mustafa Sevim ise sahnede onlara eşlik edecek.

    Yüzyılın Evi: Sezonun özgün çalışmalarından biri de Galata Perfom’dan geliyor. Yüzyılın Evi, prömiyerini ekim ayında Berlin’de yapacak. Yeşim Özsoy şöyle anlatıyor: bir konak ve 100 yıllık yaşanmışlıklar ve hikayelerlei müzik film, tiyatro ve belgesel arasında gerçek ve kurgu iç içe olacak. Sinema yönetmeni Melisa Önel ve müzisyen, besteci Kıvanç Sarıkuş ile gerçekleşecek oyun canlı müzik, video ve hikaye anlatımı üzerine… 

    Günışığına Mektup: Tiyatro P.A.S., Yusuf Dündar’ın kaleme aldığı Günışığına Mektup’la sahnede yerini alacak. Sevtap Çapan, Ece Bozkaya ve Uğur Özbağı; Caner Bilginer yönetmenliğinde selamını verecek ve bizler de onları alkışlayacağız.

    Beş Sevim Apartmanı: Tiyatro Alesta, Mine Söğüt’ün öyküsünü, biz tiyatroseverlerin beğenisine sunacak. Orçun Ucal tarafından uyarlanan ve yönetilen oyunun koreografisinde Seçil Demircan, müziklerinde ise Özge Eypoğlu ve Oğuz Gülen’in imzası var. Elif Sözer, Leman Aydın, Nevra Ayşem Savaşçı, Mehmet Şerif Tozlu, Oğuz Gülen ve Orçun Ucal, 12 Ekim’de Kadıköy Emek Sahnesi’nde prömiyer yapmak üzere geri sayıma başladı. Tiyatro Alesta, ikinci oyunlarının da müjdesini verdi: Melih Cevdet’ten uyarlanan Gizli Emir, önümüzdeki aylarda sahnede olacak.

    Frida: Küçük Salon, bu sezon da Beliz Güçbilmez’in yazdığı Frida’yla sezona iddialı bir giriş yapacak. Yönetmenlik koltuğunda Emre Tandoğan, sahnede ise Elif Arman var. Dekor ve kostüm tasarımları ise Melis Boyacı’ya ait.

    Süper İyi Günler: Tiyatro Kare, Mark Haddon’un romanını sahneye taşımakla kalmıyor, bir sosyal sorumluluk projesine de imza atıyor. Tohum Otizm Vakfı ile ortaklaşa gerçekleştireceği bu proje için 9 Ekim’de Uniq İstanbul’da perdeyi açmaya hazırlanıyor.

    Hiçbir Şey: İstanbul Kumpanyası, yeni sezonda önce Raşit Çelikezer’in yazdığı ve yönettiği bu oyunla tiyatro izleyicisiyle buluşmaya hazırlanıyor.; aynı şekilde sahnede de, Serhan Atak, Gizem İnceoğlu ve Burak Akbulut…

    Kader Can: BAM Tiyatro’dan çok yeni bir oyun haberi var! En sevdiğim yazarlardan Murat Mahmutyazıcıoğlu’nun yazdığı ve yönettiği bu tek kişilik oyunun kahramanı Deniz Karaoğlu olacak.

    Artık Bir Davan Var: Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu, ilk olarak 22. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında yeni oyununu bizlere sunacak. Cüneyt Alaz ve İlker Yasin, Kafka’nın Dava’sından ilham alarak yazdığı oyunda, Banu Açıkdeniz, Cüneyt Yalaz, Duygu Dalyanoğlu, İlker Yasin Keskin ve Özgür Eren, Bay K’nın içine düştüğü çıkmazı çözmeye çalışacak.

    Yüzleşme: Sonunda Duru Tiyatro’dan da güzel bir haber geldi. Graham Farrow’un yazdığı Yüzleşme, Emre Kınay ve Esra Kızıldoğan’ı sahnede buluşturuyor. Aynı zamanda yönetmen koltuğunda da oturan Emre Kınay, oyunu modern bir Suç ve Ceza yorumu olarak nitelendiriyor. Oyun, ilk olarak 22. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında 18 Kasım’da prömiyer yapacak.

    Julie: Ekim ayında prömiyer yapmaya hazırlanan bir diğer oyun ise Julie! August Strindberg’in klasik trajedisini’nin çevirisi, çalışmalarını yakından takip ettiğim Ferdi Çetin’e ait. Yusuf Demirkol yönetiminde Ahmet Varlı, Gizem Erman Soysaldı ve Nilay Erdönmez, provalara devam ededursun, bizler 27’sinde Moda Sahnesi’nin yolunu tutmak üzere planımızı yaptık.Göç Dalgası: Ezop Sahne, geçtiğimiz sezon sonunda Yusf Dündar’ın tek kişilik oyunu Göç Dalgası ile seyirciye göz kırpmıştı. Bu sezon da aynı şekilde yönetmen koltuğunda Burcu Salihoğlu, Nuri Karadeniz de sahnede olmaya devam edecek.

    Rita: Tiyatro Gerçek, Willy Russel’ın yazdığı Rita oyununu sahneliyor. Mehmet Birkiye’nin yönetmenliğindeki bu oyunda Ege Kökenli ve Hakan Gerçek’i hayranlıkla seyredeceğiz.

    Judy: Pulse Tiyatro, geçen sezonun sonuna doğru izleyicisine Judy ile merhaba demişti. 25 Ekim’den itibaren de Yılmaz Sütçü’nün yönetmenliğinde tekrar sahnede olmaya devam edecek. Sena Işıldar, Can Türkkan ve Ferhat Akgün’le müzikal tadında bir oyun izlemek isterseniz, listenizde olsun derim.

    Altar: Geçtiğimiz sezonun sonlarına doğru izleme fırsatı bulduğum Can Bora‘nın disiplinlerarası projesi Altar, bu sezon yenilenmiş ve çok daha güçlü bir şekilde No Act Sahne’de karşımızda olacak. Ekim ayında takvimlerinize işaretlemeyi unutmayın.

    Maraton: Yılmaz Sütçü, bu kez bir dans tiyatrosuna imza atıyor. Horace McCoy’un “Atları da Vururlar” romanı ve Sydney Pollack’ın aynı adlı sinema filminden hareketle gerçekleşen projeyi, İlke Kodal, Tolga İskit ve Yılmaz Sütçü icra ediyor. Üstelik canlı müzikle birlikte!

    Deliliğe Övgü: Erasmus’un kaleme aldığı, Togay Kılıçoğlu’nun yönettiği, Karma Drama‘nın bir “delirme hikayesini” sahnede izlemek kesinlikle keyifli olacak.

    Varyemez: İstanbul Kumpanyası, Moliere’nin Cimri oyunundan Ahmet Vefik Paşa tarafından uyarlanan Azarya adlı oyununu Binnur Şerbetçioğlu’nun kaleminden Varyemez adıyla sahneye taşıyor.

    Manifesto: Oyun Sandalı, yeni oyunlarının ilk provasını gerçekleştirdi. Detaylar ve künye bilgisi de merakla bekleniyor.

    Adı Aylin: Tuba Ünsal, bu sezonda Ayşe Kulin’in romanıyla sahnede olacak. Oldukça yüksek maliyetli bu yapımın da detaylarını bekliyoruz.

    Çiçekçi Sokağı Cinayeti: Kedi Sahne Sanatları, tiyatroseverleri Kosta Kortodis’in yazdığı Çiçekçi Sokağı Cinayeti’yle buluşturuyor. Detaylar çok yakında…

    Balans: Şermola Performans, sadık izleyicilerini Balans’a davet ediyor. Selim Akgün’ün yazdığı oyunu, başarısını sıkça duyduğumuz Berfin Zenderlioğlu yönetiyor. Özlem Taş, Sabahattin Ozan Aslan ve Selim Akgül ise bir oto tamirhanesinde yaşanan ikiyüzlülüğün ve çıkarların hikayesini anlatıyor.

    Gördüğünüz gibi yeni oyunlar listesi, uzadıkça uzuyor. Sizler bunları okurken, yeni oyunlara yenilerinin de ekleneceği kesin. Ne güzel değil mi? Yeni oyunlar, sahnelere ve tüm tiyatroseverlere bereketiyle gelsin; alkışların susmayacağı bir sezon olsun!

     

    Kadinvesaglik.org

     

    Bu yazı, https://www.themagger.com/ sitesinden alınmıştır.

    Latest Posts

    Haberler

    spot_img