Değişen hormonların etkilerinden muzdarip olanlar yalnızca kadınlar olmayabilir. Bazı doktorlar, erkeklerin de kadınların menopoz öncesi ve menopozda yaşadıkları belirtilerin benzerlerini yaşadıklarını belirtiyorlar.
Tıp dünyası, erkeklerin gerçekten menopozdan geçip geçmediklerini tartışmakta. Doktorlar, hormon tedavisi alan erkeklerin, erkek menopozu diyeceğimiz, yani andropoz denilen bazı semptomları yaşadıklarını söylüyorlar.
Peki Andropoz Nedir?
Aslında yaşlanan erkeklerin testosteron hormonunun azalaması ile yani düşük testosteron seviyesi olarak belirtebileceğimiz durum ile andropoz dönemi başlamakta. Erkeklerde yaşlanmayla birlikte erkek hormonu testosteron üretiminde bir düşüş yaşanmakta, ancak bu aynı zamanda diyabet gibi durumlarla da ortaya çıkabilmektedir.
Testosteron düşüşü ile birlikte, bazı erkekler aşağıdaki belirtilerle karşılaşır:
- Yorgunluk
- Zayıflık
- Depresyon
- Cinsel sorunlar
Bu semptomların azalmış testosteron seviyeleri ile ilişkisi ise hala tartışmalıdır. Çünkü kadınlardaki menopoz durumunda hormon üretimi tamamen durmaktadır. Ancak erkeklerde testosteron düşüşü daha yavaş bir süreçtir. Testisler, yumurtalıklardan farklı olarak, testosteron hormonun devamı çin ihtiyaç duyulan maddenin üretimini durdurmaz. Sağlıklı bir erkek, 80’lerinde hatta sonrasında bile spermi üretebilir.
Bununla birlikte, hastalığın bir sonucu olarak, testislerin işlevindeki değişiklikler, 45 ila 50 yaşlarında ve bazı erkeklerde 70 yaşından sonra daha dramatik bir şekilde ortaya da çıkabilir.
Andropoz Nasıl Teşhis Edilir?
Erkeklere andropoz tanısını koymak için şunlara ihtiyaç olabilir:
- Fiziki kontrol yapmak
- Semptomları sormak
- Koşullara katkıda bulunabilecek tıbbi sorunları dışlamak için testleri
- Testosteron düzeyini ölçmeyi içeren kan testleri
Andropoz Tedavi Edilebilir mi?
Testosteron seviyeleri düşükse, tedavi ile aşağıdaki gibi bazı semptomlar hafifletebilir:
- Cinselliğe ilginin kaybı (libido azalması)
- Depresyon
- Yorgunluk
Kadınlardaki hormon tedavisinde olduğu gibi, erkeklerdeki hormon tedavisinin de potansiyel riskleri ve yan etkileri vardır. Örneğin bu durum, prostat kanserini kötüleştirebilir. Eğer kalp hastalığınız varsa, kan inceltici gibi ilaçlar alıyorsanız, prostatınız varsa veya böbrek veya karaciğer hastalığınız varsa, doktorunuzla testosteron tedavisinin partneriniz için uygun olup olmadığını tartışmanız gerekecektir. Bununla birlikte, andropoz döneminde erkekler, tüm semptomları deneyimlemek zorunda da değildir.
Tedavi düşünüyorsanız, daha fazla bilgi almak için partnerinizi doktorunuza danışması hakkında yönlendirin. Doktor, andropozun bazı belirtilerine yardımcı olmak için yaşam tarzında belirli değişiklikler önerebilir. Bu değişiklikler şunları içerir:
- Diyet
- Egzersiz programı
- Antidepresan gibi ilaçlar
Ve son olarak, tedavi süreci ve öncesinde, partnerinizin yanında olmaya ve bu durum iki taraf için de zor olduğunu hatırlamaya çalışın. Çünkü bu ve benzeri zor dönemleri beraber atlatmak, ilişkinizi daha da güçlendirecektir.
Kadinvesaglik.org