Devamı

    Diğer Başlıklarımız

    Ebeveynlerin Bilmesi Gereken Pratik İlk Yardım Bilgileri

    Bebekler ve küçük çocuklar kendilerini yaralama konusunda oldukça beceriklidir. Etrafını keşfetme arzusu pek çok kazaya davetiye çıkarabilir. Peki, böyle durumda ne yapabilirsiniz? İşte size bilmeniz gereken pratik ilk yardım bilgileri.

    Düşmelerde Yapılacaklar

    Özellikle bebeklerin kafa üstü düşmeleri son derece tehlikeli olabilmektedir. Eğer düşme, kanamaya yol açacak kadar şiddetliyse gecikmeden doktora başvurmanız gerekir. Hafif düşmelerde ise, çocuğunuzun tavırlarını ve hareketlerini gözlemleyin. Kusma, sendeleme, yalpalama gibi belirtiler durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurun.

    Arı Sokması Durumunda Yapılacaklar

    Arı sokmaları bazen ölümcül sonuçlara neden olabilmektedir. Her türlü meydana gelebilecek alerjik reaksiyonlara karşı arı sokmasında mutlaka doktora başvurun. Evde yapabilecek ilk yardım önerisi ise, arının dikenini sokulan yerden çıkarmak ve şişliğin inmesi için buz kompresi yapmaktır.

    Bilek Burkulmalarında Yapılacaklar

    Bilek burkulmaları genellikle çok fazla tehlikeli olmayan ancak şiddetli acıya neden olan kazalardır. Burkulmalarda evde yapabileceğiniz ilk yardım, şişlik inip ağrı geçene kadar düzenli aralıklarla buz kompresi yapmak, burkulan bacağı veya kolu kalp seviyesine yakın tutmaktır.

    Boğaza Cisim Kaçması Durumunda Yapılacaklar

    Heimlich manevrası sayesinde solunum yolu tıkanan çocuğunuzun hayatını kurtarabilirsiniz. Bu hareket oldukça basit ve etkilidir. Öncelikle üst solunum yolunu tıkayan yabancı cismi çıkarmak için çocuğunuzun arkasına geçin. Baş parmak üste gelecek şekilde yumruğunuzu sıkın. Elinizi döndürerek yumruğunuzu çocuğunuzun göğüs kafesinin altına yerleştirin. Çocuğunuzun arkasından yumruğunuzu diğer elinizle bastırarak geriye doğru bastırın. Sıkışan hava, solunum yolunu tıkayan cismi itmek için kullanılır. Hızlı şekilde yapılacak olan itici hareket sayesinde cisim de itilir ve cismin çıkması sağlanır.

    Kırıklara Karşı Yapılacaklar

    Kırık durumunda önemli olan çocuğunuzun sabit durması, kırılan kemiğin mümkün oldukça kalp seviyesinden yukarıda tutulması gerekir. Buradaki amaç, kırığın kanama oluşturmamasını sağlamaktır. Kırık kemiği kendi başınıza kesinlikle yerine koymaya çalışmamalı, mutlaka doktora başvurmalısınız.

    Yanık Durumunda Yapılacaklar

    Dolaşım bozuklukları deri yanıklarının en tehlikeli yanık etkileridir. Doktora gitmeden önce, yağlı pomadlarla yarayı kapatabilirsiniz. Ancak oluşan minik su baloncuklarını kesinlikle patlatmamaya özen gösterin. Yanık durumunda yapılacak ilk şey 5 ila 10 dakika boyunca yanığın olduğu bölgeyi suyun altında bekletmektir.

    Kanama Durumunda Yapılacaklar

    Kanamanın olduğu her durumda mutlaka doktora gitmeniz önerilir. Ancak evdeyken kanamanın şiddetini azaltabilmek için çocuğunuzun kol ve bacaklarını vücut seviyesinin üzerine çıkarmanız gerekir. Bunun yanı sıra şiddetli kanama durumunda, hastaneye ulaşıncaya kadar kanayan bölgeye temiz bir bezle bastırmanız yararlı olacaktır.

    Karın Ağrılarında Yapılacaklar

    Tekrarlayan karın ağrıları ciddi bir sonunun habercisi olabilir. Bu nedenle mutlaka doktora başvurmanız gerekir. Doktora görünmeden ağrı kesici kullanılmamalıdır. Aniden gelişen karın ağrıları için sıcak su torbası iyi bir çözüm olabilir.

    Ağız ve Dudak Kanamalarında Yapılacaklar

    Ağız içerisinde veya dudağın açılmasıyla meydana gelen kanamalarda, yara dikiş gerektirecek kadar büyük boyutta değilse, kanamayı durdurabilmek için yaranın üzerine küp şeker bastırarak kanamanın yavaşlamasını sağlayabilirsiniz. Daha büyük boyuttaki yaralarda ise mutlaka doktora gitmelisiniz.

    Bunların yanı sıra her türlü ihtimale karşılık evde tam teşekküllü bir ilk yardım seti bulundurmanız son derece önemlidir.

    Anneyizanne.com sitesinden alınmıştır.

    Latest Posts

    Haberler

    spot_img