Devamı

    Diğer Başlıklarımız

    Evde Basit Uçurtma Yapımı

    Sadece uçurtma yapma fikriyle bile çocuklar eminiz çok mutlu olacak! Gökyüzünde rengarenk dalgalanan bir uçurtma kadar keyif verecek bir diğer aktivite, onu çocuklarınız ile beraber tasarlamak olacak. O zaman hem pratik hem de ekonomik bu fikri harekete geçirmeye ne dersiniz?

    anneler ile ucurtma yapmak

    Umutlarını bir ipin ucuna bağlayan çocuklar, rüzgarsız havada uçurtmasını uçurabilmek için saatlerce koşanlar, elektrik tellerinde ve ağaçlardaki takılı kalan uçurtmalar artık mazide kaldı. Artık mobil cihazlarda parmakları ile uçurabiliyor ama çocuklar uçurtmalarını. Bu durum sizin de içinize sinmiyorsa bir Pazar gününü çocuklarla beraber uçurtma yapmaya ve uçurmaya ayırabilirsiniz diye düşündük. Belki unutmuşunuzdur diye de uçurtma yapımını hatırlatalım dedik.

    baslangic ucurtma yapma

    Malzemeler

    • 80 santimetre 3 adet ince (6-7 milimetrelik) çıta
    • Yağlı kağıt
    • Pamuklu ip
    • Tutkal ya da bant
    • Cetvel, kalem, bıçak, makas
    • Hafif, sağlam uzunca bir ip

    Uçurtma Yapılışı

    1. Adım: Çıtalarımızın boyunu ayarlamak

    Çıtaların hepsinin birebir aynı boyda olduğuna dikkat ediyoruz, değilse aynı boya getiriyoruz. İskeleyi oluşturmak için çıtalarımızın ucuna ip germemiz gerekecek, ancak bunun için önce çıtalarımızın her iki ucunu da bir santim kadar uzunlukta hafifçe yontuyoruz. Aynı şekilde üç çıtamızın da tam orta noktasını buluyoruz ve çıtaları çok zayıflatmadan orta noktaları birazcık oyuyoruz. Sıra geldi iskeleti oluşturmaya.

    2 Adım: İplerin ölçülerine dikkat

    Pamuklu ipimizden 1 metre kadar kesip yere sereceğiz. Üç çıtamızı da ipin tam ortasına denk gelecek şekilde tam ortalarından üst üste koyup iple birkaç tur sıkı bir şekilde sarıp iki kat düğümlüyoruz. İpin kalan iki ucunu ise dengeleme yapacağımız için kesmiyoruz. Şimdi altıgen oluşturacağız.

    3. Adım: Aralıkları ihmal etmeyelim

    Çıtalarımızın birisinin ucuna ipi bağlayıp birkaç tur attıktan sonra hemen yanındaki uca ipimizi uzatıp bu uca da ipimizi dolayacağız. Ancak tam altıgen yapabilmek için çubukların uçları arasındaki mesafenin çubukların boyunun yarısı kadar olması gerek. Yani bizim aralığımız 40 santimetre olmalı. Tüm uçları gezip başlangıç noktamıza geldiğimizde artık altıgen iskelet formumuz hazır. Artık üzerini kağıtla kaplamamız gerekecek.

    4. Adım: Kağıdımız uzunluğu uçurtmadan fazla olmalı

    Kağıdımızı yere serip uçurtmamızla aynı şekilde, ama kenarlarından yaklaşık ikişer santim daha geniş olacak şekilde kağıdımızı keseceğiz. Uçurtmamızı üzerine yerleştirdikten sonra da çıtaların ucundan üçgen aşağıdaki resimde olduğu gibi kertikler açacağız.

    ucurtma sekli

    Bundan sonra ise bu kenarları içeriye katlayarak yapıştıracağız. Sıra geldi dengeye.

    5. Adım: Dengeyi ayarlamak

    Uçurtmamızı ters çevirip ortadan küçük bir delik açıp, ortadaki ipin iki ucunu da bu delikten çıkaracağız. Dengeyi kurmaya başlıyoruz. 1 metre kadar bir pamuk ip kesip çıtalardan birisinin ucuna bağlayacağız. Hemen yanı başındaki çıtanın ucuna da diğer ucunu bağlayacağız ve boşta kalan ipin tam 80 santimetre olmasına dikkat edeceğiz. İskelenin ortasından çıkarmış olduğumuz ipin bir ucunu da yine 40 santimetre olacak şekilde bu 80 santimetrelik ipin tam ortasına bağlayacağız. Bağladığımız nokta bizim yerden uçurtmamızı idare etmek için ipi bağlayacağımız denge noktası oldu. Şimdi geriye sadece kuyruk kaldı.

    Denge noktasını hazırlarken yaptığımız gibi yine yaklaşık 1 metrelik bir ip kesip 80 santimetre uzunlukta kalacak şekilde iki çıtanın ucuna bağlayacağız. Ancak aşağıdaki resimde olduğu gibi bu çıtalar, tam denge uçlarının karşı ucunda yer alacak.

    ucurtma yapmak

    Son adım: Kuyruğu ayarlamak

    Kuyruk uzunluğumuz çıtamızın yaklaşık 6 katı olmalı, yani 4,5-5 metre gibi. Bunun için yaklaşık yarım metrelik naylonları kuyruk ipine 2 şer santimetre aralıkla bağlayıp kuyruğumuzu oluşturacağız. Kuyruğumuz yeteri kadar uzunluğa ulaştıysa artık kuyruk ipimizin tam ortasına kuyruğumuzu bağlayabiliriz.

    Uçurtmamız artık hazır. Rüzgarlı ve güzel bir günde uçurtma uçurup eğlenmemek için hiçbir neden yok! Çocuklarınızla oynayabileceğiniz diğer oyunlar için Yolculukta Oynanabilecek Çocuk Oyunları yazımıza da göz atmayı unutmayın.

     

    Kadinvesaglik.org

     

    Bu yazı, http://www.hayatkolay.com/hayat sitesinden derlenmiştir.

    Latest Posts

    Haberler

    spot_img