Devamı

    Diğer Başlıklarımız

    Sofraların Vazgeçilmezi: Tahin!

    Bir zamanlar soğuk kış sabahlarında, ekmeği banarak yemeği çok sevdiğimiz tahin pekmez karışımı bugünlerde yeniden popüler hale gelmeye başladı. Tahin içerdiği besin değeri ile sadece pekmeze eşlik eden bir besinden fazlası haline gelmiş durumda.

    Tahin Nasıl Üretiliyor?

    Susam tohumlarının kabukları, soyulduktan sonra yüksek derecelerde kavruluyor, daha sonra oda sıcaklığına inene kadar bekletilip ardından ezilerek yani öğütülerek, hepimizin bildiği koyu kıvamlı tahin elde ediliyor.

    Tahin çeşitli kültürlerde farklı şekillerde tüketiliyor. Biz en çok kahvaltıda, özellikle kış günlerinde onu pekmezle karıştırıp yemekten vazgeçemiyoruz. Son yıllarda ise pide, kurabiye, dondurma ve tatlılarda, soğuk-sıcak mezelerde çok sık tüketilir hale geldi. Tahin, Ermenistan bölgesinde lahmacun ile birlikte tüketilirken, İran’da bir tür helva şeklinde yeniyor. Yunanistan’da bal ve hindistan cevizi ile harmanlanarak kahvaltılarda kullanılıyor. İsrail’de et ve balık ile birlikte ve dondurma ile kurabiyelerde daha çok kullanılıyor. Kısaca her kültür bir şekilde bu besini sofrasına daha çok koymak ve tüketmek için alternatif yollar geliştirmekten vazgeçmiyor. Bunun başlıca nedeni tahinin, oldukça besleyici ve tok tutan bir besin maddesi olması. Vücudu zinde tutarak enerji veriyor, kışın grip ve benzeri hastalıklara karşı direnç kazanmamızı sağlıyor.

    Faydası Bol…

    Tüm bunların yanında Tahin müthiş bir kalsiyum deposu, çocukların ve elbette hepimizin güçlü kemiklere sahip olabilmesi için onu tüketmekte fayda var. Kalsiyumun dışında A,B ve E vitamini, magnezyum, demir içeriyor. Yağ oranı ve enerji değeri çok yüksek bir besin olan susamın içerisinde bulunan E vitamini, kalp-damar hastalıklarını, damar tıkanıklığını ve hücre yapısının bozulmasını engelliyor. Metabolizmayı hızlandırıyor, kansere karşı koruyucu ve yaşlanmaya karşı antioksidan olma özelliğini de taşıyor. Solunum yolu hastalıklarını iyileştirdiği bilinen susam, göğsü yumuşatarak nefes darlığı ve bronşite iyi geliyor.

    Tahin, esansiyel yağ asitleri (EFA) içeriği bakımından iyi bir besin kaynağı olma özelliğini taşıyor. Bu nedenle, cilt sağlığı ve güzelliği içinde vazgeçilmez besinler arasında yer alıyor. Susam yağının, çok yüksek oranda kalori içermesine rağmen tahin, oldukça ölçülü bir besin kaynağı. İçeriğinde doymamış yağ oranı, doymuş yağ oranından daha fazla miktarda olduğu için sağlık açısından zararlı bir besin kaynağı değil. Tahinin yapısında bulunan amino asit metiyonin, diğer amino asitlerin emilimini sağlayarak karaciğeri temizliyor. Başta bağışıklık sistemi olmak üzere; kemik sağlığına, anemi ve kolesterole, solunum sistemine, kalp ve beyin sağlığına, romatizmal hastalıklara, sindirim sitemine, cilde ve saçlara, karaciğere iyi gelen önemli bir antioksidan olma özelliğini taşıyor. Kısacası zengin bir vitamin ve mineral kaynağı olarak tahin, insan vücuduna çok sayıda fayda sağlıyor.

    Tahinin Zararı Var Mıdır?

    Her yiyecekte olduğu gibi çok tüketildiğinde tahinin de zararları ortaya çıkıyor. Şeker oranı yüksek olduğundan, özellikle şeker hastaları tarafından çok fazla yenmesi tehlikeli olabiliyor. Yine hamile kadınların aşırı tahin tüketmesi sonucunda, bebeğe kalıcı zararlar vermesi, kasların kasılması, uyku bozukluğu ve deri üstü geçici yaralara sebep olabiliyor.

    Ev Yapımı Tahinli Pide

    Bir de size güzellik yapalım, işte size Aydın’ın Adapazarı ilçesinden besleyici bir tahinli pide tarifi;

    200 gr hamur
    130 gr tahin
    85 gr şeker
    15 gr susam

    Hamuru elle yuvarlak bir biçimde açın. İçine tahin döküp hamurun her tarafına yedirin. Daha sonra içerisine şeker koyup, şeker tahin ve hamuru iyice harmanlayın. Hamur dolayın, katlayıp tekrar yuvarlak bir şekilde açın. Yine üzerine tahin sürerek susam ve tereyağı ilave edip fırına verin. Ateşten uzak pişmesi önemli, dikkatli olun.

    Not: Tek porsiyon tahinli pidenin çapı 30 cm kadar olmalı, unutmayın.

    Afiyet olsun! Pişince bize de bir lokma gönderin mutlaka.

    Kadinvesaglik.org

     

    Latest Posts

    Haberler

    spot_img