Hepimiz zaman zaman sıkılıyor, bunalıyor ve günlük hayatın stresinden biraz olsun uzaklaşmak istiyoruz. Trafik, iş yoğunluğu, sınav stresi, günlük hayatın koşuşturmacası, o şu bu derken, aslında hepimizin arkadaş ortamında iç çekerek bahsettiği bir durum yok mu? Yani; yeni bir hobi edinmek lazım! Tamam, iyi güzel fakat belki yarın öbür gün vazgeçeceğimiz bir hobi uğruna çeşitli kurslara yazılıp, onca ücret ödememize gerçekten gerek var mı? Bildiniz, elbette yok diyeceğiz!
Hem evde rahatlıkla başlayabileceğimiz, masrafsız hem de istersek ailece zaman geçirmek için oldukça keyifli yol olarak kullanabileceğimiz bir sanattan bahsetmek istiyoruz. Ebru sanatı!
Ebru sanatı kağıt sanatlarından yalnızca biri. Tarihi Osmanlı’ya dayanan ve o dönemde usta – çırak ilişkisinin görüldüğü sanat dallarından yalnızca biri. Görsel uyumluluğu, renklerin birleşerek çıkardığı muhteşem görüntü ile harikalar yaratan bir sanat dalı olduğunu söyleyelim. Normalde gerçekleştirmesi zor sayılabilecek bir sanat dalı olsa bile, evde çok daha kolay hali ile tanışacağız bugün. Görsel olarak insanı oldukça tatmin edecek, hem de yapması oldukça kısa süre alan hali ile oldukça cezbedici. Üstelik sonucunu almak için günlerce beklememize gerek bile yok! Sadece birkaç A4 kağıdı, tepsi, kürdan ve olabildiğince akrilik boya ile hem eğlenceli hem de sonucu görsel açıdan oldukça tatmin edici işler çıkarabileceğiz. Kendi başımızayken de zevkle uğraşacağımız bir aktivite olması ile beraber, çocuklarımızla zaman geçirmek istediğimiz zamanlarda, onları meşgul etmek adına harika bir aktivite olacak. Çoğu malzeme evde zaten bizi hali hazırda bekliyor olacağı gibi, akrilik boyayı da herhangi bir kırtasiye veya hobi malzemesi satan dükkandan bulmak oldukça kolay.
İlk önce kullanacağımız A4’lerin ölçüsüne uygun bir tepsiye su doldurmak ile işe başlıyoruz. Bu noktada dikkat edilecek tek şey kullanacağımız tabanın temiz olması olacak. Sonrasında dilediğimiz renklerde akrilik boyaları, pembeleri, siyahları, mavileri, tamamen kendi hayal gücümüze göre tepsiye dökerek devam ediyoruz. Suyun üzerindeki boyaları, çatal veya kürdan gibi sivri bir araçla karıştırıp boyanın şekillenmesini sağlıyoruz. Elimizdeki beyaz kağıdı, yavaşça, renklendirdiğimiz tepsinin içine bırakıp, şekilleri almasını bekliyoruz. Kağıdın yüzeyine hafifçe bastırdıktan sonra, kağıdın ufak bir köşesinden tutup kaldırıyoruz. Böylece şekiller kağıda yerleşiyor ve sürpriz desenlerden oluşan bir sonuç ortaya çıkıyor. Aldığımız kağıdı kuruması için düz bir zemine bırakıyoruz. Bu noktada sabit durması için kenarlarına bir ağırlık bırakabilir veya bir mandal yardımı ile asabilirsiniz. İşte bu kadar basit! Dilerseniz, farklı tasarımlar denemek için A4 kağıdını tepsiye batırmadan önce, beyaz bir kalem veya beyaz pastel bir boya ile şekillendirebilirsiniz. Boyadığınız yerlerde su tutmayacağından, istediğiniz şekli kağıdın üzerinde görmeniz daha kolay olacaktır ve sadece kalem değmeyen yerler boyanın rengini alacaktır.
Hem sizin hem de çocuklarınızın keyifli zaman geçirmesi adına yapılabilecek bu hobiyi kaçırmamakta fayda var deriz. Bizce bir taşla iki kuş vurmak dedikleri de bu olsa gerek! Yaptığınız çalışmaları dilerseniz eski usulle iplere asıp duvarın bir köşesini süsleyebilir, veya çerçeveletip renkli bir görüntü yakalayabilirsiniz.
Kadinvesaglik.org