Devamı

    Diğer Başlıklarımız

    Blog 101: Yazmaya Nasıl Başlarız

    Blog yazısı yazmak aslında tıpkı araba kullanmak gibidir; aylar boyunca sürücü kitapları okuyabilirsiniz (ya da bir blog yazısı yazmayı öğretici makaleleri okuyabilirsiniz), ancak hiçbir şey sizi direksiyona geçip yola çıkmak gibi gerçek şeylere hazırlayamayacaktır.

    İşinizi büyütmek için blog yazmaya başlamanız gerektiğini biliyorsunuz, ancak nasıl olduğunu bilmiyorsunuz. Bu yazıda, bir blog yayınının insanların, gerçekten okumak isteyeceği postların beş basit adımda nasıl yazılacağını göreceğiz. Hazırsanız, biz hazırız!

    Beş Kolay Adımda Blog Yazısı Nasıl Yazılır

    1. Bir konu seçip, taslak oluşturarak, araştırma yaparak ve gerçekleri kontrol ederek blog yayınınızı planlayın.
    2. Hem bilgilendirici hem de okuyucuların dikkatini çekecek bir başlık oluşturun.
    3. Gönderinizi yazın, ya tek bir oturumda taslak yazabilir, bölümlerinin üzerine yavaş yavaş sözcük yazabilirsiniz.
    4. Yayınınızı geliştirmek, akışını geliştirmek, mizah eklemek ve karmaşık konuları açıklamak için görseller kullanın.
    5. Blog postunuzu düzenleyin. Tekrardan kaçındığınızdan emin olun, akışını kontrol etmek için yayınınızı okuyun, mümkünse bir başkasına da okutup geri bildirimde bulunmasını sağlayın. Cümleleri ve paragrafları kısa tutun, mükemmeliyetçi olmayın. Metni kesmekten korkmayın.

    1. Adım: Planlama

    İlk olarak, bir blog yazısını yazma sürecinin tamamı, her koşulda birkaç saatten fazla zaman alır. Fikrinin tohumundan  “Yayınla” butonuna basmaya kadar, birkaç gün veya bir hafta bile zaman harcayabilirsiniz, ancak bu hayati saatleri harcamanızı, planlamak ve hatta yazınızı düşünmek için ayırmanız zaman kaybı değildir.

    Yazmaya başlamadan çok önce, yazmak için ihtiyacınız olan her şeye sahip olduğunuzdan emin olmalısınız. Birçok yeni blogcu planlama sürecini gözden kaçırıyor ve planlama aşamasını atlamaktan kurtulabiliyorken, planlama adımını uygulamış olmak, size harcadığınız zamandan daha fazla zaman kazandıracak ve iyi bloglama alışkanlıkları geliştirmenize yardımcı olacak.

    İlgi Alanlarınızdan Bir Konu Seçin

    Gönderileriniz, “yazar için eğlenceli değil, okuyucu için eğlenceli olmalı” bunu unutmayın. Blogta yazacağınız yazılar sizin için inanılmaz sıkıcı olabilir, konuları siz seçmiyor olabilirsiniz. Ancak profesyonel bir blog yazıcısının ayırt edici özelliği, herhangi bir konuda iyi yazabilme yeteneğidir. konu, ne kadar sıkıcı olursa olsun. Bununla birlikte, blog yazmak, özellikle eğlenceli bir konu olduğunda sizin için de coşkulu olacaktır.

    Yazdıklarınız hakkında editöryal kontrolünüz varsa, okumak istediğiniz konuları seçmeniz daha makul olacaktır. (niş sektörlerle ilgili olsa bile). Konunuz hakkında daha heyecanlı olursanız, okuyucularınız da okuduğunda daha heyecanlı olurlar. İlham almak için gerçekten çaresiz iseniz, size ilham verebilecek blogları incelemeniz oldukça faydalı olacaktır. Unutmayın ki, harika blog gönderileri sadece bir anda gerçekleşmez. En iyi blog yazarlarının bile, takip etmeleri için kaba bir fikre ihtiyaçları vardır.  Ana hatların ise uzun ve hatta ayrıntılı olması gerekmez.

    Ana Hatları Hazırlama

    1. Bölüm – Bir Blog Gönderinin Planlanması

    – Blogcuların kağıda yazı yazmadan önce yapmaları gereken şeyler – özet, araştırma vb.

    2. Bölüm – Bir Blog Gönderinin Yazılması

    – Yazmaya odaklanmak, blog yazarları için verimlilik ipuçları

    3. Bölüm – Bir Blog Gönderinin Yeniden Yazılması / Düzenlenmesi

    – Kendini düzenleme teknikleri, dikkat edilmesi gereken şeyler, ortak blog hataları

    Bölüm 4 – Blog Gönderinin İyileştirilmesi

    – Sosyal paylaşımlar / katılım vb. bir blog postuna nasıl optimize edilir?

    Bölüm 5 – Sonuç

    Araştırmanızı Yapın

    Blog yazarlarının en büyük sırlarından biri, çoğu, o yazı hakkında yazmaya başlamadan önce konu hakkında bir şey bilmiyor olabilir. Bu, tüm blog yazarlarının samimiyetsiz birer sahtekâr olduğu anlamına gelmez. Tam tersine, birçok blogcunun doğal merakı, yaptıkları işlerde onları harika kılan şeydir. Bir konuda hiçbir şey bilmiyor olsanız bile bir konudan diğerine rahatça atlamanız gerekir. Bunu yapmanıza izin veren şey, bir blog gönderisini nasıl doğru bir şekilde araştıracağınızı bilmektir.

    Neredeyse söylemeye gerek yok, ama sadece bir Wikipedia kaynağı olarak Wikipedia’ya güvenmek neredeyse her zaman kötü bir fikir olacaktır. Evet, Wikipedia’nın binlerce mükemmel araştırılmış makalesi var, ancak bunlar hatasız değildir ve hatalı içerikler site editörleri fark etmeden makalelere girebilirler. Ayrıca, sitedeki her doğrulanabilir gerçek, web’deki başka yerlerden alıntılanmıştır, o yüzden, alınan kaynağa gitmek her zaman daha risksiz olacaktır.

    Blog yayınınızı yazmak için üçüncü taraf bilgilerine güveniyorsanız, yetkili kaynakları seçin. Resmi dernekler, hükümet web siteleri, yoğun alıntı yapılan araştırma makaleleri ve önde gelen endüstri uzmanları iyi örneklerdir. Kimse her zaman haklı değil, bu yüzden her kaynağı bir gazetecinin uyguladığı şüphecilikle ele alın ve olumlu olana kadar her şeyi sorgulayın, bilgilerinizi sağlama almaya gayret edin.

    Gerçekleri Kontrol Etmek

    Güvenilirliğinizi depolamak için gereken tek şey göze çarpan bir hatadan kaçmaktır. Herkes hata yapar, ancak böyle bir şeyden kaçınmak çok önemlidir. Eğer yeni başlıyorsanız, güvenilir bilgiler yayınlarsanız, güvenilirliğiniz ve otoriteniz büyük bir ölçüde oturur. Bir aldatmacaya düştüğünüzde, düzenlemeleriniz hakkında şeffaf olun. Dürüst olun, hesap verebilir olun ve hatanızı hızlıca düzeltin.

    Bir Başlık Ustası Olun

    Herkesin, ilkokul öğrencilerinin bile manşetlere dair bir fikri vardır. Bazıları, mümkün olduğunca spesifik olmanız gerektiğini söylerken (okurlarınızı yanıltmaktan ve beklentilerini yönetmekten kaçınmak için), diğerleri ise daha soyut bir yaklaşım önermektedir. Başlıklarınızı neye göre yazarsanız yazın, dikkat çekici olmalarına dikkat etmelisiniz. Yazının okunması için %100 etkili olmasa da, yazıya tıklanmasında başlıkların tek başına etkisi oldukça fazla.

    Yazmak 

    Yani, araştırmanızı yaptınız, şimdi bir blog yazısı yazmaya hazırsınız. Öyleyse başlayın.

    Başlıklara benzer şekilde, blog yazısı yazmanın iki ana yaklaşımı vardır. Oturup tüm taslakları tek bir oturumda yazabilir veya zaman içinde aşamalı olarak parçalayabilirsiniz. Burada doğru ya da yanlış bir cevap yoktur. İsteğinizi seçebilirsiniz. Ancak, mümkün olduğunca tek bir oturumda çok şey yapmanız  daha kolay olacaktır. Bu, konuya odaklanmayı kolaylaştırır, önemli noktaları unutma ihtimalinizi en aza indirir.

    Kısa bölümler halinde daha etkili çalışsanız bile, bu oturumlarda yaptığınız yazı miktarını en üst düzeye çıkarmaya çalışın.

    Çoğu yetenek gibi, yazı da zamanla yazması daha kolay hale gelen bir süreçtir. İlk başladığınızda, bir gönderi yazmanın bir hafta (veya daha uzun) sürdüğünü görebilirsiniz, ancak pratikte birkaç saatte harika şeyler yayınlamaya başlayabileceksiniz.

    Görüntüleri Etkili Olarak Kullanmak

    Web için yazmak, baskı için yazmaktan tamamen farklı bir olaydır Çoğu zaman, insanlar görsel uyarı olmadan uzun blog yayınlarına odaklanmak için zamana, iradeye veya yeteneğe sahip olmazlar. Sadece metinden oluşan iyi biçimlendirilmiş bir blog gönderisinin bile okuyucunuzu dakikalar içinde Twitter’a geri göndermesi muhtemeldir, bu yüzden yazılarınıza resim eklemeniz çok önemlidir.

    Düzenleme Bölümü 

    Bir blog yazısı yazmak zor ise, blog gönderisini düzenlemek daha zordur. Her ne kadar cümle yapısı ve dilbilgisi çok önemli olsa da, kurgu, parçanın bir bütün olarak görülmesi ve bazen de (bunları yazmak için harcanan saatlerin) fedakarlık edilmesi gerektiğini bilmelisiniz.

    Ve Ayrıca, Mükemmel Olmayanı Kabul Edin

     

    Mükemmel yazı diye bir şey yoktur ve ne kadar çabuk bunu kabullenirseniz o kadar iyi olacaktır. Bunu söylemek, özensiz çalışmaları savunmak demek değildir. Sadece, çok çok özenilmiş, uzun araştırmalar yapılmış bir yazının ötesine bile, “daha iyisi” ile geçilebileceğini bilmek durumdasınız. Bu nedenle, yazılarınız konusunda saplantılı olmayın. Elinizdeki gönderiyi olabilecek en iyi haline getirin ve her deneyiminizde bunun üzerine bir şeyler eklemeye çalışın. Korkmayın. Mükemmel olmasanız da, mükemmele yakını başaracaksınız!

     

    Kadinvesaglik.org

    Latest Posts

    Haberler

    spot_img