Covid-19’dan önce birçok şirketin uzun vadeli bir dijital dönüşüm planı vardı. Ancak salgın, iş dünyasındaki liderleri, planlarını neredeyse bir gece içinde uygulamaya sokarak işlerinin karantina süresince yürümesini sağlamaya ve salgın sonrası yeni bir gerçeklikte faaliyetlerini sürdürmek için hazırlanmaya zorladı.
Bu “yeni normal” süreçte uzun vadeli operasyonel dayanıklılık sağlayabilmek için işletmelerin iş sürekliliğini koruyacak doğru araçları bulmaları kritik hale geldi.
Pandemi sürecinde yeni dijital çözümler ve modern analitiğin rolünün giderek önem kazandığını vurgulayan Iron Mountain Gelişen Pazarlar Başkan Yardımcısı – Türkiye & BAE Genel Müdürü Cenker Özhelvacı, “Tüm şirketler gibi, biz de Iron Mountain olarak çalışma şeklimizi değiştirmek zorunda kaldık ve müşterilerimizle uzaktan iletişim kurmanın yeni yollarını aradık. Bu süreçte, müşterilerimizin iş sürekliliğini sağlamak ve dijital dönüşüm süreçlerinde destek olabilmek için sunduğumuz çözüm önerilerini genişlettik” dedi.
Özhelvacı; pandemi sonrası dijital dönüşüm desteği açısından müşterilerinin önceliklerini, uzaktan çalışan iş gücü için güvenli veri erişimi, ofislerin yeni normal düzene göre organizasyonu ve operasyonel sürekliliği sağlamak olmak üzere üç kritik alanda grupladıklarını ve bu alanlarda çözümler üreterek işletmelerin dijital dönüşüm yolculuklarında her zaman yanlarında olduklarını belirtti.
1. Uzaktan çalışan iş gücü için güvenli veri erişimini sağlayın:
Pandemi sürecinde işletmeler ofisten ve uzaktan çalışma süreçlerini yeniden değerlendirerek uzun süreli ve kalıcı bir çözüm arayışına girdiler. Bu durum, uzaktan çalışanların ihtiyaç duydukları kayıt ve belgelere kolay ve güvenli erişimlerinin sağlanması, yaşayabilecekleri uyum veya siber güvenlik sorunlarının en aza indirgenmesi ile Bilgi İşlem departmanlarına daha çok iş düşmesi anlamına geliyor. Bu süreçte, uzaktan çalışanların fiziki belgelere kolaylıkla erişimlerinin sağlanması ve kurumsal cihazlarda bulunan verilerin güvence altına alınması büyük önem taşıyor.
2. İşyerlerinizi yeni normale göre ayarlayın:
Covid-19’a karşı alınan yeni düzenlemeler, işletmelerin işyerlerindeki etkileşimi sınırlandırmalarını gerektiriyor. Bu durum işletmelerin ofis alanı kullanımlarını yeniden düzenleme ihtiyacını doğuruyor. İşletmelerin ofislerini etkin bir şekilde kullanmaları için artık ihtiyaç duyulmayan malzemelerin veya Bilgi Teknolojileri ekipmanlarının bağışlanması veya güvenli bir şekilde elden çıkarılması, fiziki belgelerin geçici veya kalıcı olarak saklanması ile dijitalleştirilmesi gereken kayıtların belirlenmesinin yanı sıra fazla ofis ekipmanları, sarf malzemeleri ve mobilyalar gibi malzemelerin saklanması konularını gözden geçirmeleri gerekiyor.
3. Operasyonel sürekliliği koruyun:
Pandemi sürecinde operasyonel süreklilik ve acil durum müdahale planlaması önem kazanıyor. Yeni normal süreçte iş gücünü sağlıklı bir şekilde geliştirmek ve sürdürmek için işletmelerin donanımlı olmalarını sağlamak her zamankinden daha kritik bir hale geliyor. İşletmelerin risk yönetimi konusunda daha titiz bir yaklaşım uygulamaları ve bu yaklaşımın ileriye dönük stratejilerinin ayrılmaz bir parçası olması gerekiyor.