Yataklarla ilgili bu yazıyı yazarken amacımız; yatağın önemi konusunda bilinç seviyesini arttırmak ve yatağı doğru seçmeniz için önerilerde bulunmaktır. Evimizdeki tüm eşyalar arasında en önemli olanıdır yatak. Çoğu zaman alışverişlerde en sona atılan yatak seçimi, bütçenin kalnına razı olunarak seçiliyor. Bu problem size bel ağrısı ve yorgun kalkılan sabahlar olarak geri dönebilir. Bir koltuk takımında estetik, kalite gibi özellikler arayabiliriz ancak sağlıkla ilgili olan evdeki tek eşya yataktır. Ayakkabı gibi yatak seçimini de deneyerek yapmak gerekir. Uzaktan, öneriyle, denemeden yatak almamanızı tavsiye ederiz.
Piyasada bir çok yatak firması var ve haliyle kafalar karışabiliyor. Her markanın kendine göre bir ürün konsepti ve fiyat politikası var. Yerli ve ithal olmak üzere markaları kendi kategorilerine göre değerlendirmek gerekir.
Yerli markalar arasında birçok firma var ancak yüksek teknolojili üretim yapan firmalar daha kaliteli ürünler sunuyor. Avrupa üretimli yataklar kalite standardı daha yüksek. Siz yatak markaları arasındaki farklara takılmayın. Önemli olan size uygun ergonomik uyku ortamını sağlayacak yatağı bulmak. Yatakların hijyenik kullanım süresi 8-10 yıl arasındadır. Ancak dayanıksız yay sistemleri, kalitesiz ara dolgu malzemeleri 2-4 yıla kadar süreyi kısaltabilir. Malzeme ve üretim hikayesi iyi olan ürünleri kıyaslayın. Hikaye derken anlatmak istediğimiz; o ürünün üretimi için doğru çaba harcanmış mıdır? Peki doğru yatak için nelere dikkat etmek gerekir?
Bana hangisini önerirsiniz?
Genelde “bir kaç gece uyumadan anlaşılmaz” görüşü hakim olsada yatak seçerken hızlı ve doğru yöntemlerle yüksek oranda doğru yatağı seçebilirsiniz. Yatak mağazalarında “bana hangisini önerirsiniz?” sorusunu sormayın. Eğer satıcı doğru bilgilendiren birisi değilse ve satış odaklıysa, size yüksek fiyatlı yatakları önerecektir. Satıcının tavrını bir kenara bırakırsak yinede bu soru doğru bir soru değil. Yatak ergonomisi kişiye göre değişir. Boy, kilo, omurga yapısı, kilo dağılım dengesi gibi birçok değişken var. Kendiniz yatağı deneyin, bilgi alın, eleyin ve karar verin. Doğru ve sağlıklı bir uyku ortamı için yatağın temel olarak bize sağlaması gerekenler; omurga desteği, iklimlendirme, kas dinlendirme, ısı dengeleme. Şimdi aşağıdaki soruları sorarak yatak seçebilirsiniz.
- Yatağa uzandığınızda ayaktaki vücut şekliniz korunuyor mu? Korunuyorsa omurganızı destekliyor demektir.
- Kalçanız veya vücudun ağır bölümleri yatağa daha fazla gömülüyor mu? Gömülüyorsa yatak yay ve ara dolgu malzemeleri sizin için doğru değildir. Çok yumuşak yataklarda bu tarz bir durumla karşılaşabilirsiniz. İlk etapta rahat gibi hissettirsede omurga pozisyonu bozulduğu için sabah ağrıyla uyanabilirsiniz.
- Vücut bel ve basen boşluklarınız dolmuyor, yatak sanki sizi yukarıya doğru itiyor mu? Muhtemelen çok sert bir yataktır ve dolgu malzemeleri az yada doğru kullanılmamıştır.
- Kumaş içeriği nedir? Pamuk, keten veya doğal liflerle yapılmış kumaşlar tercih edilmeli.
- Yatak hava geçirgenliği nasıl? Dış kumaşından yayına kadar hava sikülasyonu olmazsa yatak terletebilir. Doğal malzemelerle üretilen yataklar hava geçirgenliği en yüksek yataklardır.
- Oeko-Teks veya benzer sertifikaları var mı? Sağlığımıza zararlı malzemelerden oluşan bir yatağı kimse almak istemez. Gece boyunca yataktan süzülen havayı soluduğunuzu unutmayın. Sadece kumaşının bu tarz belgeleri olması yetmez içindeki malzemelerin de kalite standardını sorgulayın.
- Yaylı yatak mı, yaysız yatak mı? İkisinide kullanabilirsiniz. Ancak Omurga desteğinin en önemli elemanı yaydır. Lateks, visko gibi yaysız yataklarda yay desteği için latalı karyola kullanmanız gerekir. Yaylı iyidir-kötüdür yada yaysız iyidir-kötüdür diyen kişinin bilgisi eksik ve ezberedir.
Yatağı mutlaka evde yattığınız pozisyonlarda yukarıdaki kriterlere göre 5-10 dk deneyin. Gerekirse bir daha deneyin. Bu deneme esnasında yatak size cevap verecektir. Unutmayın, sağlıklı bir uyku için sağlıklı bir yatak şart. Kişiye göre ergonomik özellikler değiştiği için yatağınızı mutlaka kendiniz deneyerek, inceleyerek seçmelisiniz.
Kadinvesaglik.org
Bu yazı, http://www.mobilyaasistani.com/ sitesinden alınmıştır.