Devamı

    Diğer Başlıklarımız

    Evdeki Şifacı – Aloe Vera

    Evdeki Şifacı – Aloe Vera

    Bu bitkinin anavatanı Güney Afrika olmakla birlikte, Madagaskar ve Güneybatı Asya‘nın kurak bölgelerinde de yetişmektedir. Batı’da ve ülkemizde genellikle bir ev bitkisi olarak kullanılmaktadır.

    300’den fazla türü olduğu söylenen Aloe’nin en popüler türü, dekorasyon dışında kozmetik ve ilaç endüstrisinde yaygın olarak kullanılan Aloe Vera’dır. Bunun nedeni yapraklarında bulunan jeldir.

    Aloe Vera Jeli

    Sağlığımıza son derece faydalı olan yaklaşık 75 farklı vitamin, amino asit, mineral ve enzime sahiptir. Sık sık, yanık ve yaralanma gibi çeşitli sağlık sorunlarına

    yardımcı olan özellikleri nedeniyle yetiştirilmekte olup, yapraklarındaki jel, doğal bir yüz ve saç maskesi olarak da kullanılmaktadır.

    Kleopatra’nın güzellik sırrı

    Tarihte ilk defa, 1862 yılında, ünlü Alman araştırmacı ve arkeolog George Ebers, Aloe bitkisini, MÖ.3500 yılından kalma, doğal ilaçlar üzerine yazılmış bir papirüs el yazmasında keşfetmiştir. Edindiği bilgilere göre Aloe Vera, Kraliçe Nefertiti ve Kleopatra’nın güzellik sırlarından biriydi.

    Lilyum ailesine ait olan Aloe Vera yaklaşık bir metre yüksekliğe kadar büyür ve ilkbaharda güzel renkli çiçekler açar. Bahçede yetiştirmeye çok uygundur, ancak çoğunlukla bir ev bitkisi olarak kullanılmaktadır.

    Aloe Vera çok fazla ışık ve sıcaklığa ihtiyaç duyar

    Aloe Vera Gece ve gündüz sıcaklık farklılıklarının büyük olduğu, sıcak ve kuru iklime sahip bölgelerde yetişen bu bitki, kışın en iyi 10-12 santigrat derecelerde yaşar ve 6 dereceye kadar dayanabilir. Ancak, yakınında bir ısı kaynağı bulunmalıdır ve tercihen – doğrudan güneş ışığı almayan – bir pencere yakınında durabilir. Mayıs ve Eylül ayları arasında, açık havada ve geniş bir gölgede tutulabilir.

    Yaprakların rengi ve nemi takip edilmeli

    Sulama – Aloe Vera orta derecede nemli toprağı sever. Bu nedenle ilkbaharda nemli tutmaya çalışın. İki sulama arasında toprağın kuruması beklenmezse bitki çürüyebilir. Yapraklarında büyük miktarda su depoladığı için, kışın pasif döneme girdiğinde çok az neme ihtiyaç duyacaktır. Bu dönemde sulama en aza indirilmeli. Yaz aylarında hafta 2, kışın da haftada bir kez yeterli olacaktır. Bitki kesinlikle çeşme suyuyla sulanmamalıdır. Yaprakları iyi gözlemlenmeli. Kuru oldukları ve kahverengiye dönmeye başladıkları fark edilirse, o zaman çok kuru kalmış demektir.

    Toprak – Aloe Vera orta derecede beslenmeli ve saksıda suyun akabileceği bir drenaj deliği bulunmalıdır. Drenaj etkisini arttırmak için saksı dibine biraz çakıl koyulabilir. Nisan ve Eylül ayları arasında, sulama yapılan günlerde biraz gübre de verilebilir. Yılda bir kez, Nisan ayında toprağı değişmelidir.

    Bitki en az 2 yaşına gelmeden çoğaltılmamalıdır

    Çoğaltma – Çoğaltmada kullanılan yapraklar bitkinin kendi kökünden alınır. Su dolu bir kapta 10 gün kadar bekletilir. Kök filizleri çıktığından Aloe yaprağı bir saksıya yerleştirilir.

    Böcekler – Aloe Vera böcek vb. zararlılara karşı nispeten dirençlidir, ancak yine de yaprak bitleri ve sinekler büyümesini etkileyebilir. İhtiyaç görüldüğünde doğal ürünlerle bitkinin temizlenmesi gerekir.

     

     

    Latest Posts

    Haberler

    spot_img