Devamı

    Diğer Başlıklarımız

    Faal Durumdaki Kayak Merkezleri ve Tatil Önerileri

    Ah ben ne desem şimdi size? Kar aşığı olup soğuktan hiç hoşlanmadığımdan mı kış çocuğu olup yazın denizin dibine gömülü kalmayı her şartta kabul edebileceğimden mi yoksa şömine başında ateşi izlerken güneşin yaydığı o doğal sıcaklığı hayal etmemden mi bahsedeyim acaba?

    Yok yok…en iyisi mevsimine uygun ve layığıyla yaşanacak bir zamana geri dönelim ve konu başlığıyla ilgili detaylara geçelim hadi.

    Malumunuz olduğu üzere yaşadığımız bu pandemi sürecinde kış vakti kendimizi doğaya teslim edebileceğimiz çok fazla aktivitemiz olamıyor maalesef. Hem konulan kısıtlamaların dönemleri hem ulaşılabilir konumda olan ve faaliyetteki işletmelerin sayısının azlığının yanısıra yapılabilecek aktivitelerin neler olabileceği konusundaki sınırlı sayıdaki fikrin etkisiyle olsa gerek, kışa en çok yakışan eylemin ister profesyonel ister amatör olarak kayak sporu olduğunu düşünüyorum.

    Bunun içinde önce bir kayak nedir diye teorik kavramlara gireceğim ardından da ülkemizde ayakta kalmaya çalışan ve tabiat ananın beyaz gelinliğiyle sevenlerine görsel ve bedensel şölen hazırlayan belli başlı mekanları sıralayacağım yavaş yavaş…

    Kayak aslında, ilk olarak milattan önce 8000’li yıllarda, Altaylar, Sibirya ve Moğolistan gibi yılın geniş kesiminde karlar altında olan bölgelerde, daha hızlı bir ulaşım ve avlanmada kolaylık sağlayan bir araç olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kayağın spor dalına dönüşmesi de, 1866 yılın’da Oslo’da düzenlenen kayak yarışmaları sayesinde olmuştur. Bu yıldan sonra da geliştirilen yeni tekniklerle kayak; bir kış sporu, kar ile bütünleşen bir aktivite olarak sayılmıştır.

    Bu sporun farklı teknikleri olduğuna ve sporun icrası esnasında bazı malzemelere ihtiyacınız olduğuna ve kayak için Ülkemizdeki ideal merkezlere değinerek devam edelim yazımıza.

    Her iki ayağa bağlanan, uzun şerit şeklindeki araçlarla ağırlığı dağıtarak karın üzerinde batmadan kaymayı sağlayan kızaklar ile dengenizi koruyarak kaymanızı sağlamanıza yardımcı olan batonlar en önemli araçlardır kayak için.

    Ayrıca spor esnasında uygulanan 5 farklı kayak tekniği vardır.

    Bunlardan ilki; Alp disiplinidir. Kar üzerinde yüksekten aşağı doğru engelleri aşarak hızlı bir şekilde inmeyi amaç edinen teknikte; kayak, ayaklara tamamen sabitlenir ve parmaklarla topukların hareketi önlenir. Olimpiyat spor çeşitleri arasındadır bu disiplin.

    2.teknik, Kuzey disiplinidir ve dayanıklılık temelli yarışları oluşturur. Düz ve yokuş parkurlarda, yalnızca parmak uçlarının kayağa bağlı olduğu bir şekilde yapılmaktadır.

    3.teknik; telemarktır ve Alp-Kuzey disiplinlerinin kombini şeklinde ortaya çıkan bir tekniktir. Topuklar serbestken parmak uçları kayağa sabit tutulur. Böylece tüm zeminlerde ve pistte rahat hareket etme imkanı sağlanmış olur.  Son olarakta kayaklı koşunun; çok az engebeli zeminlerde, inişli ve çıkışlı arazide yapılan bir kayak yarışı olduğu görülür.

    Kayak için gereken malzemeler kısmına gelirsek de; önceliğimiz elbette karlı ve soğuk yerler olacaktır. Ne kadar hareketli, aktif bir spor dalı olsa da kayak yaparken rüzgara karşı hareket eden vücudu sıcak tutmak, kaydıktan sonra hasta olmayı önleyen en büyük etkendir. Şifayı kapmamak için de termal içlikler, kayak çorapları, polarlar, kayak pantolonları ve montları, boru atkılar, eldivenler, bereler, kayak gözlükleri, güneş kremi, nemlendiriciler, kask, kar botları ve snowboard temin edilmelidir. Pahalı ve yorucu bir zevk olsa da müptelası olanların tüm bu maddi-manevi etkenleri görmezden geldiği de ortadadır.

    Gelelim bu sporu çok büyük bir hazla yapabileceğiniz ve en çok ziyaretçi çeken kayak merkezlerine…

    Uludağ Kayak Merkezi / Bursa

    Kuşaklıkaya ve Fatihtepe olmak üzere iki tepe üzerine kurulmuş olan tesis Bursa’ya yarım saatlik bir mesafede, tatil merkezinin içinde bir adet milli park bulunmaktadır. 2200 metre rakım, 30’dan fazla pist ve bir saatte yaklaşık 800 kişiye hizmet verme kapasitesine sahip olan merkezde; ulaşım teleferik ve karayolu olmak üzere iki farklı şekilde sağlanmaktadır. 25 farklı otelde konaklama imkanı bulunmakla birlikte bu otellerin içinde ziyaretçilerin en çok tercih ettiği lüks otel segmentinde Ağaoğlu Mountain, orta segment otel tercihlerinde Bof Hotels Uludağ Ski Convention Resort yer almaktadır.

    Palandöken Kayak Merkezi / Erzurum

    Palandöken Dağı üzerinde kurulmuş ve 1993 yılında kış turizm merkezi ilan edilmiş bir merkezdir. Erzurum’da 3176 metre, 22 farklı pist ve toplamda 460 hektar kayak yapılabilir alana sahip olan tesiste mevsim gereği olarak Kasım-Nisan ayları arasında yalnızca beş ay kayak yapılabilmektedir. Sahip olduğu kar kalitesi, her seviyede kayak severe uygun olması ve uzun pistleri ile dikkat çeken merkezin içinde toplam 19 tane otel hizmet vermektedir. İçlerinde Hotel Kervansaray müşterilerini en çok memnun eden konaklama mekanı olarak öne çıkmaktadır.

    Erciyes Kayak Merkezi / Kayseri

    İsmini, Erciyes Dağından alan merkezde rakım, 3912 metre yüksekliğe kadar çıkmaktadır. Şehir merkezine 25 km uzaklıktaki tesiste kar kalınlığı dört mevsim 50-100 cm arasında değişmektedir. Günübirlik kullanımda 2000 kişi kapasiteli parkların olduğu ve üç farklı derecede, 102 km uzunluğunda toplamda 34 pist bulunduğu merkeze ulaşım teleferiklerle sağlanmaktadır. Erciyes Kayak Merkezinin öne çıkan özelliklerinden biri, Snowkite (kar uçurtması) sporu için dünyadaki en uygun yerlerden biri olmasıdır.
    Bölgede toplam 9 adet otel olup faaliyette olan oteller içinde en çok talep gören otel, Das 3917’ dir.

    hp photosmart 720

    Kartalkaya Kayak Merkezi / Bolu

    Bolu’nun doğusunda, Köroğlu Dağları’nın zirvesinde yer alan ve çam ağaçlarının kokusuyla  beyazın saflığının ziyaretçilerini kucakladığı merkeze gidiş; araba ve toplu taşıma ile yapılmaktadır. kartalkaya’da farklı zorluk seviyelerinde 21 adet pist bulunmakta olup an itibariyle konaklanabilecek otel sayısı, 7’dir. Revaçta olan ve tam memnuniyet sağlayan otel açık ara farkla, Kaya Palazzo Ski&Mountain Resort’tur.

    Sarıkamış Kayak Merkezi / Kars

    Şehire 55 km uzaklıkta, Sarıkamış’ta 2634 metredeki merkez, dünyada sadece Alp Dağları’na mahsus olan “kristal kar” lara sahip dokusuyla sayılı kayak merkezleri arasında sayılmaktadır.
    Nem oranı çok düşük olduğu için yağan karın buzlanmadığı ve yağdığı andaki kristal formunu çok uzun süre koruduğu bu alanda, Sarıçam ormanlarının de etkisiyle kayak keyfini doya doya yaşamak mümkündür.
    Toplamda uzunluğu 12 km’yi bulan 5 etaplı piste sahip Sarıkamış’ta kayak sezonu Aralık-Mart ayları arasında 4 ay sürmektedir.
    Konaklama imkanı veren 9 otelin içinde Sarıkamış White Park tercih edilen ve konaklama sitelerinin kullanıcı yorumlarında en iyi puanı alan otel olarak hizmet vermektedir.

    Davraz Kayak Merkezi / Isparta

    2635 m. zirvedeki Davraz dağının Isparta’nın 26 km güneyinde yer aldığı ve Antalya’ya yakınlığının yanısıra gelişmeye müsait olması sebebiyle Akdeniz’in en popüler kayak merkezlerinden biri olarak sayılmaktadır. Merkezde Eğirdir Gölü manzarası eşliğinde kayak yapılabilmektedir. Doğal dokunun yumuşaklığı ve muhteşem kar kalitesi sayesinde yeni başlayan kayakçılar için tehlikesiz rotalar sunan merkez, profesyonel kayakçılara rahat kayabilecekleri, ortalama 8-10 km arası benzersiz parkurlar sunmaktadır. Toplam uzunluğu yaklaşık 23 km’yi bulan 12 adet pistin kullanımda olduğu merkezde 6 tane otel/pansiyon bulunmaktadır. Rağbet gören otel ise, Hannapart Otel’dir.

    Kartepe Kayak Merkezi / Kocaeli

    İstanbul’a yaklaşık 130 km mesafedeki Merkez, doğal güzelliği ve özellikle Sapanca gölüne yakınlığı sayesinde sezonunda çok sayıda ziyaretçi ağırlamaktadır. Kayak merkezinde farklı zorluk derecelerinde 4 farklı kayak pisti bulunmaktadır.
    Merkezin içinde veya yakınında çok sayıda pansiyon ve otel faaliyet göstermekle birlikte, Beyaz Ev Butik Otel ile Alissa Butik Otel 10 puan üzerinden 10 aldığı için kesinlikle tercih edilmesi gereken konaklama mekanlarındandır.

    Saklıkent Kayak Merkezi / Antalya

    Akdeniz’e ve Ekvator’a en yakın kayak tesislerinden biri olan ve Torosların Beydağları kısmındaki Merkezde; 500 dağ evi ve kayak tesisinden oluşan bir kayak kompleksi yer almaktadır.
    Şubat sonu ve Mart ayı genelinde gündüz kayak,  öğleden sonra deniz sloganı ile öne çıkan Saklıkent’te, ılıman iklim hakim olduğu için Ülkemizde sıcaklığın en yüksek olduğu kayak merkezi olarak kayak severleri ağırlamaktadır. Yoğun olarak misafir ağırlama dönemi, Aralık-Nisan ayları arası yaklaşık 4 aydır.
    2550 metre yükseklikte, Saklıkent’te farklı zorluk seviyelerinde 5 adet pist kullanınm’da olup yine konaklama tesisi bağlamında hem yazlık hem kışlık mekan sayısı oldukça fazladır. Kış mevsimi için faaliyet döneminde konaklama yeri olarak 1.sırayı Amara Premier Palace almaktadır.

    Ilgaz Kayak Merkezi / Kastamonu

    Kastamonu ve Çankırı arası, ılgaz’da 2850 metre Rakımlı, Ilgaz Sıradağları üzerinde ve Ilgaz Milli Parkı içinde yer alan merkezde, kayak mevsimi Aralık-Nisan ayı arasında sürmektedir. Farklı zorluk seviyelerinde 3 adet pistin olduğu merkezde, Ferko Ilgaz Mountain Hotel&Resort’ta konaklamayı seçenler çoğunluktadır.

    Karın yoğun ve temiz dokusuna rahatlıkla teslim olacağınız bu merkezlerden hangisini seçerseniz seçin, halihazırda sömestr tatiline giren ve evde bunalan çocuklarınızı da bu rotalara tatil yapmaya götürebileceğiniz alternatifler olduğunu unutmayın.

    Bütçeniz ve koşullarınız neye imkan verir bilmiyorum ancak karlar altında birkaç gün geçirmenin keyfini yaşamanızı diliyorum.

    Hu’zurla kalın.

    Arsal ŞEN
    Arsal ŞEN

    Twitter

    Instagram

    Arsalsen.com

    Latest Posts

    Haberler

    spot_img