Sıcağa soğuğa aldırmadan her mevsim, suyunu ayrı kendisini ayrı tüketebileceğimiz bir yiyecek turşu bizler için.
Tabii kendi elinizden çıkanın daha muhteşem olacağını biliyoruz. Bu nedenle, en çok sevileninden, yok artık dedirten turşu çeşitlerine beraber bakalım istedik. Birbirinden güzel turşu tariflerimizin sofraların tadı tuzu olacağı kesin.
Turşu kurarken olmazsa olmaz birkaç mevzu var. Bunlardan en önemlisi tuz. Bildiğimiz sofra tuzu ile turşu kuramıyoruz, turşu kurmak için salamura tuzuna ihtiyacımız var. Sirkeyle yapılanı da limonla yapılanı da (hani şu meşhur kavga!) makbul olacağından, siz dilediğinizi tercih edebilirsiniz.
Hangi sebzeyi / meyveyi tercih edecek olursak olalım sert olmasına dikkat etmemiz gerek, diğer türlü turşumuz kolayca yumuşayacaktır. Turşu kurarken, cam kavanoz tercih etmemiz en doğrusu olacaktır. Burada bir başka dikkat edilecek nokta ise, kavanozun boyutuna göre turşu malzemesi kullanmamız gerektiği. Yani; ölçü olarak cam kavanozun yarısını turşu diğer yarısını salamura tuzu ile doldurmalıyız.
Turşunuza eklediğiniz nohut mayalanmasını hızlandıracaktır. Dilerseniz sarımsak, dere otu, maydanoz gibi malzemeler de ekleyebilirsiniz. Ufak püf noktalarımızı paylaştıysak, turşu tariflerimize geçelim!
Kırmızı soğan turşusu: Tek başına yemekten çok, köftelerin, salataların ve mezelerin vazgeçilmez eşlikçisi olacak bir turşu tarifimiz var! Üstelik yapımı oldukça hızlı. Soğanların kabuğunu soyup, yarım ay şeklinde ince ince doğrayın, tuzla ovun. Derin bir kaba alıp üzerine üzüm sirkesi ekleyin. Şekerle karıştırılmış suyu, kaba aldığınız soğanların üzerine dökün. Taze karabiber ekleyip kapağını sıkıca kapatın. 1 gün beklettiğiniz turşu servise hazır olacaktır. Turşunuz açıldıktan sonra maksimum 3 hafta içerisinde tüketilmelidir.
Fasulye turşusu: Kenarlarını ayıklayıp ikiye böldüğünüz dilediğiniz miktarda fasulyeleri 15 – 20 dakika kadar haşlayın. Kaynayan suyun içine kaya tuzunu ekleyin. Su soğuduktan sonra sirke ilave edip, fasulyelerinizi süzün. Fasulyeleri cam kavanozlara bölüştürün. Kavanozların yarısı dolacak şekilde olsun. Fasulyeden kalan sulu karışımları kavanozlara ilave edin ve birkaç diş sarımsak ekleyin. Kavanozların ağzını sıkıca kapattıktan sonra 2 – 3 hafta kadar güneş görmeyen yerde bekletin. Sonrasında yemeğe hazır olacaktır.
Lahana turşusu: Bu tarif beyaz veya kırmızı lahana ile tercih edilebilir. Lahanalarını doğradıktan sonra kavanozun içine yerleştirin. Lahanaları limon veya sirke ile ovun. 1 limonu, 1 yemek kaşığı elma sirkesini, 1 litre suyu ve yarım su bardağı temizlenmiş sarımsağı bir kaba alıp, karıştırın. Karıştırdığınız karışımı cam kavanoza ilave edin. 2 – 3 hafta kapalı alanda olmasını bekleyin.
Mantar turşusu: Pek alışkın olmadığımız ancak lezzetli mi lezzetli bir turşu tarifine merhaba diyoruz. Bu turşu için 1 kilo mantarı güzelce temizleyin ve sirkeli suda pişirin. Kavanozun dibine defne yaprakları ve taze karabiberi yerleştirip, üzerini mantar ile doldurun. Kavanozun alacağının 3’te 1’i kadar sirkeyi, tuzu ve suyu bir kaba alıp ısıtın. Soğuyan karışımı kavanozun içine aktarıp sıkıca kapağını kapatın. Mantar turşusunu bir gün sonra servis edebilirsiniz.
Salatalık turşusu: Olmazsa olmazını sona sakladık. Salatalık turşusu, kuşkusuz hepimizin göz bebeği. Yapımı ise oldukça kolay. Kornişon salatalıkları yıkadıktan sonra bıçakla birkaçyerinden delin. Kavanozun içine yerleştirin. Su, kaya tuzu ve bir limondan oluşan karışımı kavanozun içine doldurun. Turşunuz 3 hafta içinde tüketmeye hazır olacaktır.
Sirkeyle mi Limonla mı Yapacağınıza Karar Veremediyseniz!
Kadinvesaglik.org