Feminizmin, son beş yılda Batı’daki yükselişinden sonra dünya çapında yavaş yavaş yayıldığını fark ettik ve biliyoruz. Geleneksel toplumlarda, yurtdışına seyahat eden erkekler de bazen feminizmin akışını ve bazen de bu toplumlarda feminist aktivizmin büyük yükselişini keşfettiler. Feminist aktivizmin böyle bir örneği de FEMEN’dir.
FEMEN Neden Kuruldu?
FEMEN, ataerkilliği ve din sömürüsü ile mücadele etmek isteyen bir feminist grubudur. 2008 yılında Ukrayna’da kuruldu ve şimdi Paris’te bulunuyor. Örgüt, uluslararası toplumun tartışmalı üstsüz protestoları, dini kurumlar, cinsiyetçilik, homofobi ve diğer sosyal, ve uluslararası konulara karşı düzenlediği organizasyonlarla tanınıyor.
Ekim 2013’te FEMEN, Fransa, Polonya, Türkiye, İsrail, Brezilya, Almanya, ABD, Kanada, İsviçre, İtalya, Bulgaristan ve Tunus’ta uluslararası şubelerinde en büyük üyeliğine sahip oldu. Ukrayna doğumlu Xenia Chernyshova tarafından kurulan bir Quebec merkezli FEMEN de aktif. Kurucusu ise, Rusya’da doğmuş olan ancak 1991’de ailesiyle birlikte Ukrayna’ya taşınan Anna Hutsol’dur.
Diğer önemli ön kadın figürleri, Alexandra Shevchenko, Irina Shevchenko, Oksana Shachko ve son zamanlarda Aliaa Magda Elmahdy’yi içeriyor.
FEMEN, seks endüstrisi ve evlilik kurumları ile mücadele sözü vermiş bir örgüt. Grup sadece kadın haklarının değil, eşcinsel evliliğe karşı olanların yanı sıra kilise ve onun yaşam ötesi inançlarına da karşı çıkıyor.
Resmi internet sitesinde ise FEMEN şöyle diyor: “FEMEN – kadın haklarını, ataerkillik ile saldıran demokrasi bekçiliklerini, tüm biçimleriyle: diktatörlük, kilise, seks endüstrisini korumaya hizmet eden örgüttür.” Femen, protestolarında genellikle, ilgi çekmek için kışkırtıcı faaliyetlerde bulunurlar. Bununla birlikte, bazen kadınlar da dahil olmak üzere, provokatif gösterilerini eğlence amacına dönüştürebilirler. Grup, iyi bir amaca hizmet etmesine rağmen; FEMEN gibi feminist örgütlerin arka planında oluşan genel sorun ise, bu gruplar gerçekten kadınlardan yana mıdırlar, ya da aslında şüpheli arka planlara sahip olabilecek kişiler barındırıyorlar mıdır? Bu konu ise, FEMEN hakkında kafa karışıklığı yaratan bir soru işareti.
FEMEN’in Kurucusunun Ölümü
FEMEN, son zamanlarda gündeme kurucusunun ölümü ile gelmişti. FEMEN’in kurucularından Oksana Shacko geçtiğimiz temmuz ayında (24 Temmuz 2018) evinde ölü bulunmuştu. Oksana Shacko’nun neden kendini öldürdüğü bilinmemekle beraber, evinde “hepiniz sahtesiniz yazılı bir not bulunduğu söyleniyor.
Kadinvesaglik.org