Yaz aylarının başladığı bu günlerde, Eczacı Kız tarafından hazırlanmış ‘güneş kremleri’ hakkındaki bu güzel incelemeyi sizinle paylaşıyoruz.
Güneş Kremi Kullanmak Gerekli mi?
Güneş sebebiyle cildinizde meydana gelebilecek kötü durumlardan pek çoğu güneş kremleri ile önlenebilir niteliktedir. Bunların başında cilt kanseri, benler, kırışıklıklar, cilt lekeleri ve yanıklar sayılabilir. Bu durumlardan korunmak için güneş kremlerinin doğru ve düzenli bir şekilde kullanılması da büyük önem taşıyor.
UVA ve UVB nedir?
Güneş kremleri prensipte iki tip UV filtresi taşır. Bunlar UVA ve UVB filtreleridir. UVB ışınları cilt yanıkları gibi yüzeyde meydana gelen tepkilerden sorumlu iken, UVA cildin daha derin tabakalarına ulaşabilir. UVA ve UVB ışınlarının ikisi de zararlı etkilere sahiptir ve biri diğerinden daha kötü demek doğru olmaz. Bazı güneş kremleri yalnızca UVB filtresi taşır ve cilt kızarmasını kısmen engellediği için etkili gibi görülebilir. Ancak diğer zararları önleyemediği için ve güneşte kalma sürenizi uzattığı için yarardan çok zararı dokunur.
SPF Kavramı
Güneşte kalma süresinden bahsetmişken “SPF” kavramına da bir bakalım. Yine her bilimsel kısaltmada olduğu gibi bu kelime de ingilizce bir açılıma sahip. “Sun Protection Factor” yani “Güneş Koruma Faktörü” anlamına gelen SPF terimine GKF diyelim mi? Demeyelim bu da çok saçma oldu :)) “Biraz ciddi olabilir misin Eczacı Kız?” diyenleri duyuyorum ve ciddi oluyorum efendim.. I Im..
SPF terimi bize normale kıyasla ne kadar uzun sürede cilt kızarıklığı yaşayacağımızı söyler. Yani güneş kremi sürmeksizin güneşe çıktığımızda 10dakikada kızaracağımızı düşünürsek SPF15 bir krem bu süreyi 150 dakikaya çıkarır. SPF50 bir kremse 500 dakika yani yaklaşık 8,5saat cilt kızarıklıklarını engeller.
SPF ölçümleri bu deneysel teknikle yapılıyor olsa da işin temeli daha başkadır. Cildinizde bir nokta kadar alana 1saniyede 10 tane ışın çarpıyor diyelim; SPFsi düşük bir krem 5 tanesini engelleyebilirse yüksek bir krem 9unu birden engelleyebilir. Bu sebeple SPF X sürdüğüme göre şu kadar süre dışarda kalmaya hakkım var diyemeyiz.
Güneş Kreminin Zararı Var Mıdır?
Güneş kremlerinin kötü yanları olduğu söylenen bazı durumlar var; Örneğin güneş kremi cilt yanıklarını önlediği için kişilerin güneş altında daha uzun süre kalmasına böylece kanser riskini artmasına sebep olduğu düşünülüyor. Yukarıda yaptığımız hesaplama sebebiyle güneşte kalma süremizin artışı ile birlikte cildimizin aldığı hasar da artar. Bu yüzden güneş kremlerine güvenip güneş altında uzun süre kalınmaması gerekir. Bu noktada dikkat edilirse güneş kreminden zarar görülmez.
Diğer şikayet edilen durum da sivilce ve yağlanma oluşumuna sebep olduğu yönünde. UVA ve UVB filtrelerinin krem haline getirilmesine yardımcı olan maddeler yağ içerikli olabiliyor. Cildinizde sivilcelenmeye sebep olan da yağ benzeri yardımcı maddelerdir. Bu yüzden jel formunda, yağsız güneş kremlerini tercih ederek bu şikayetten de kurtulabilirsiniz.
D vitaminin vücuttaki sentezi esnasında güneş ışınlarına ihtiyaç duyulur. Güneş kremleri her gün ve güneş gören her yere sürülmesi D vitamininin sentezini düşürebilmektedir. D vitamini vücutta depolanabilen bir vitamin olduğu için ara ara da olsa güneşten faydalanmanız gerekir. Bu yüzden güneş kremi kullanımında aşırıya kaçılmaması gerekiyor.
Güneş Kremi Yaşlanmayı Önler mi?
Güneş Kremi Kullanırken ve Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
- Kalınlık: Araştırmalara göre halkın uyguladığı güneş kremi kalınlığı, güneş kremleri test edilirken sürülen ve önerilen uygulama kalınlığının 4’te 1i kadar. Bu yüzden elimizi korkak alıştırmadan daha fazla miktarda ürün uygulamamız gerekiyor.
- Yenileme Sıklığı: Uzmanların önerisine göre güneş kreminizi 2 saatte bir yenilemeniz gerekiyor. Terleme veya suya girme durumlarında yenileme sıklığını arttırılmalıdır. Suya dayanıklı güneş kremi seçimi bu noktada daha da önemli
- Maruziyet Süresi: Hiçbir güneş kremi tam koruma sağlamaz. Bu yüzden güneşte kalma süremizi mümkün olduğunda kısa tutmamız gerekir. Özellikle yaz aylarında güneşin tepede olduğu öğle saatlerinde dışarıya çıkmak genel sağlık açısından da sıkıntı oluşturur.
- Yaz/Kış: Güneş ışınlarının şiddeti bizim hissettiğimiz hava sıcaklığından kısmen bağımsızdır. UVA ve UVB ışınları kış aylarında da ciddi oranda zarar verebilir. Her mevsim kullanıma devam edilmesi daha uygundur.
- Yüksek Koruma: SPF derecesi yüksek olan kremlerin daha iyi koruyacağı unutulmamalıdır. SPF 30’un altındaki güneş kremlerinden kaçınıp daha yüksek korumalı kremleri tercih etmeliyiz.
- UVA/ UVB: Yazının başında belirttiğim gibi hem UVA hem de UVB ışınları zararlıdır. Yalnızca UVB filtresi içeren kremler yeterli değildir ve daima her iki filtreye de sahip kremler tercih edilmelidir.
- Uygulama Zamanı: Güneşe çıkmadan en az 20-30 dakika öncesinde güneş kremini uygulamamız gerekir.
- Yağlı ve Yağsız Kremler: Cildinizde aşırı yağlanma veya sivilce problemleri varsa yağsız, jel şeklindeki güneş kremlerini tercih edebilirsiniz. Eğer kuru ciltliyseniz yağ içeren kremleri tercih etmeniz cildinizin nemli kalması açısından daha uygundur.
eczacikiz.blogspot.com’dan alınmıştır.