Devamı

    Diğer Başlıklarımız

    Hamileyken Tüketmeniz Gereken 10 Besin

    Hamileliğiniz sırasında sizi strese sokabilecek birkaç şey vardır, fakat hiçbirimiz yemek bunlardan biri olsun istemeyiz  Ne yazık ki, duyduğunuz tüm tavsiyeler – arkadaşlardan, aileden ve bazen yabancılardan bile – hamilelik sırasında neyin güvenli ve neyin yanlış olduğunu ispatlamaz… Çünkü kulaktan dolma bilgilerin her zaman sağlıklı olmayacağını biliyoruz. Bu yüzden, yemek için neyin iyi olduğunu merak ediyorsanız (ve en sevdiğiniz yiyecekleri dokuz ay boyunca hazırlamanız gerekip gerekmediğini), gelin bir önerilerimize göz atın.

    Kırmızı Çizgiler: Ne Yememeliyiz?

    Tavsiyelerimize gelmeden önce, hamilelikte yemenin çok sağlıklı olmayacağı besinlerle başlayalım. Bunlardan biri çiğ yumurta. Çiğ yumurtayı özellikle spor yapan kadınlar tercih etse de, Sezar salata sosunda veya mozaik pasta gibi tatlılarda da çiğ yumurta bulunuyor. Yumurtaların (hem yumurta sarısı hem de beyaz) tamamen pişmediği bir yemekleri yememeye özen gösterin.

    Bir diğer tavsiye edilmeyen besin ise suşi olacaktır. California ruloları ve diğer pişirilmiş ürünler hariç, suşi güvenli değildir çünkü hastalığa neden olan parazitleri içerebilir. Ayrıca hamile kadınlar pastörize edilmemiş meyve sularından da uzak durmalı. bugün marketlerde satılan süt ve meyve sularının çoğu pastörize edilmiş olsa da, hala raflardaki bazı markalarda mevcut değil. Bu yüzden meyve suyu satın alırken pastörize edilip edilmediğine dikkat edelim.

    Gönül Rahatlığıyla Yenebilecek Besinler

    Bu süreçte vücudunuzun vitaminlere ve minerallere daha fazla ihtiyacı olacağından yemenizin, siz ve bebeğiniz için oldukça iyi olacağı 10 besini sizler için listeledik.

    1. Tatlı Patates

    Tatlı patatesler, vücudunuzda A vitamini haline dönüşen bir bitki bileşiği olan beta-karoten açısından çok zengindir. A vitamini, çoğu hücre ve dokunun büyümesi ve farklılaşması için gereklidir. Ayrıca sağlıklı fetal gelişim için çok önemlidir. Ancak, aşırı miktarda yendiğinde toksisiteye neden olabilecek çok yüksek miktarda hayvansal kaynaklı A vitamini kaynaklarından kaçınmaya da dikkat etmelisiniz.

    2. Somon

    Somon, temel omega-3 yağ asitleri açısından çok zengindir. Ancak somon faydalarıyla bilinse de, hamile kadınlar da dahil olmak üzere çoğu insan diyetleri ile neredeyse omega-3 almaya dikkat etmiyor diyebiliriz. Yine de, hamilelik, somona bütçe ayırmanız adına iyi bir neden olabilir. Fakat bununla beraber; uzmanlar hamilelikte haftada ikiden sık balık tüketimini onaylamıyor. Buna da dikkat etmenizin faydası olacaktır.

    3. Yumurta

    Bütün yumurtalar inanılmaz besleyici ve genel besin alımınızı arttırmanın harika bir yoludur. Ayrıca beyin sağlığı ve gelişimi için gerekli olan temel besin maddesi olan kolin içerdiklerinden sağlıklı beslenmenin olmazsa olmaz besinlerinden biri olacaktır.

    4. Brokoli ve Yapraklı Yeşillikler

    Brokoli ve yapraklı yeşillikler, hamile kadınların ihtiyaç duyduğu besinlerin çoğunu içerir. Ayrıca kabızlığı önlemeye veya tedavi etmeye yardımcı olabilecek lif açısından da zengindirler. En önemlisi de, bu yeşillikler düşük riskini engellemede önem taşıyıcıdırlar.

    5. Yağsız Etler

    Hamilelikte yararları yadsınamayacak bir diğer besin yağsız etler. Biliyoruz ki yağsız et, yüksek kaliteli bir protein kaynağıdır. Sığır eti ve domuz eti, hamilelik sırasında önemli besinler olan demir, kolin ve B vitaminleri açısından da zengindir.

    6. Balık Yağı

    Balık yağında D vitamini için çok yüksektir, bu nedenle düzenli olarak deniz ürünleri yemeyen veya omega-3 veya D vitamini takviyesi kullananlar için çok yararlı olabilir. Tek bir porsiyon (bir çorba kaşığı veya 15 ml) balık yağı, gerekli miktarda omega-3 yağ asidi, D vitamini ve A vitamini sağlar. Balık karaciğeri yağı, deniz ürünleri yemeyen kadınlar için özellikle önemlidir.

    7. Kabuksuz Meyveler

    Meyveler su, sağlıklı karbonhidrat, C vitamini, lif ve antioksidanlar ile doldurulur ve genellikle vücudunuzun demiri emmesine yardımcı olan yüksek miktarda C vitamini içerir. Ayrıca Meyvelerin nispeten düşük bir glisemik indeks değeri vardır, bu nedenle kan şekerinde büyük dikenlere neden olmamaktadır.

    8. Kepekli Tahıllar

    Tam tahıllar lif, vitamin ve bitki bileşikleri ile doldurulur. B vitaminleri, lif ve magnezyum açısından da zenginlerdir. Bunların hepsi hamile kadınların ihtiyaç duyduğu değerler olduğundan, kepekli tahıllar da mutlaka tüketilmesi gerekenler listesinde.

    9. Avokado

    Avokado, yüksek oranda tekli doymamış yağ asitleri, lif, folat ve potasyum içerir. Fetal sağlığın iyileştirilmesine ve hamile kadınlarda sık görülen bacak kramplarının rahatlatılmasına yardımcı olacaktır.

    10. Kurutulmuş Meyveler

    Kurutulmuş meyveler genellikle kaloriler, lif ve çeşitli vitamin ve minerallerde yüksektir. Tek parça kurutulmuş meyve, sadece tüm su olmadan ve çok daha küçük bir formda, taze meyve gibi aynı miktarda besin içerir. Bu nedenle, bir kurutulmuş meyve porsiyonu folat, demir ve potasyum dahil olmak üzere birçok vitamin ve mineralin tavsiye edilen alımının büyük bir yüzdesini sağlayabilir.

    Ve tabii ki, su

    Suyun faydalarını nasıl anlatsak az. Ancak özellikle hamilelik sırasında kan hacminiz arttıkça su içmenin önemi artacaktır. Su, uygun hidrasyon ayrıca kabızlık ve idrar yolu enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olabilir.

    Unutmayalım ki, hamilelik sırasında ne yediğinizi, enerjinizi de etkiler. Ayrıca bebeğinizin sağlığını ve gelişimini doğrudan etkileyebilir. Kalori ve besin ihtiyaçları arttığından, besin açısından yoğun ve sağlıklı besinler seçmeniz çok önemlidir. Hamilelik sırasında kilo almak normaldir, ancak bunu sağlıklı bir şekilde kazanmak önemlidir. Bu size, bebeğiniz ve hamilelikten sonra sağlığınız için fayda sağlar. Bu yüzden, hamilelik sürecinde yediklerinize dikkat etmek hem size hem de bebeğinize oldukça faydalı olacaktır.

     

    Kadinvesaglik.org

     

     

     

     

     

    Latest Posts

    Haberler

    spot_img