Devamı

    Diğer Başlıklarımız

    Hepimizin Bilmesi Gereken Menopoz Gerçekleri

    Menopoz bir yıl boyunca adet dönemi geçirmemiş kadınlar için kullanılan bir terimdir. Menapozu yaşayacağınız yaş değişebilir, ancak genellikle 40’ların sonunda veya 50’lerin başında gerçekleşir.

    Menopoz, vücudunuzda birçok değişikliğe neden olabilir. Semptomlar yumurtalıklarınızda azalan östrojen ve progesteron üretiminin bir sonucudur. Semptomlar sıcak basmaları, kilo alımı veya vajinal kuruluk içerebilir. Bununla birlikte, rahatsız edici cinsel ilişkiye neden olan vajinal dokuların iltihaplanması ve incelmesi durumu gerçekleşebilir. Menopozdan geçmenin tıbbi dikkat gerektirdiğini görebilirsiniz. Veya bir doktorla semptomları ve tedavi seçeneklerini tartışmaya karar verebilirsiniz.

    Her kadının, menopoz hakkında bilmesi gereken 5 önemli noktayı öğrenmek için okumaya devam edin.

    1. Menopoza girerken kaç yaşında olacağım?

    Menopozun başlangıç ​​yaşı genelde 51’dir. Kadınların çoğu 45 ila 55 yaşları arasında bir zaman diliminde menapoza girer. Yumurtalık fonksiyonlarımın azalmasının başlangıç ​​evreleri, bazı kadınlarda yıllar öncesinden başlayabilir. Diğerleri, 50’lerin sonlarına doğru adet döneminin bittiğini de görebilirler.

    Menopozun yaşının genetik olarak belirlendiği düşünülmektedir, ancak sigara veya kemoterapi gibi şeyler daha erken menopoz ile sonuçlanarak yumurtalık kaybını hızlandırabilir.

    2. Vücudumdaki azalmış östrojen seviyelerinin neden olduğu semptomlar nelerdir?

    Kadınların yaklaşık yüzde 75’i menopoz döneminde sıcak basması yaşar ve bu sıcak basmalarını, menopoz dönemindeki kadınların yaşadığı en yaygın semptom haline getirir. Sıcak basmaları gündüz veya gece boyunca meydana gelebilir. Bazı kadınlar kas ve eklem ağrıları da yaşayabilir. Bu semptomların hormonlarınızdaki, yaşam koşullarınızdaki veya yaşlanma sürecindeki değişimlerden kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemek zor olabilir.

    3. Nedir bu sıcaklamalar? 

    Sıcak basmaları vücudunuzun üst yarısını etkiler. Bu ısınma, terlemeye, kalp çarpıntısına ve baş dönmesine yol açabilir. Sıcak basmalarından sonra vücudunuzda soğukluk hissedebilirsiniz. Sıcak basmaları her gün veya günde birkaç kez tekrarlanabilir. Bu durumu, bir yıl hatta birkaç yıl boyunca deneyimleyebilirsiniz.

    Tetikleyicileri önlemek, yaşadığınız sıcak basma sayısını azaltabilir. Bunlar tetikleyiciler genelde şunları içerebilir:

    •  Alkol veya kafein tüketmek
    •  Baharatlı yemek yemek
    •  Stresli hissetmek
    •  Sıcak bir yerde olmak

    Aşırı kilolu olmak ve sigara içmek ayrıca sıcak basmalarını daha da kötüleştirebilir. Birkaç önlem ile, sıcak basmaları ve semptomlarını azaltabilirsiniz:

    • Sıcak basmalarına engel olmak için katmanlar halinde giyinin ve evinizde veya ofisinizde bir fan kullanın.
    • Sıcak çarpma sırasında nefes egzersizleri yapmaya çalışın.
    • Doğum kontrol hapları, hormon tedavisi veya hatta diğer reçeteli ilaçlar, sıcak basmalarını azaltmanıza yardımcı olabilir. Kendi kendinize sıcak basmaları yönetmekte zorluk çekiyorsanız, doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

    4. Menopoz kemik sağlığımı nasıl etkiler?

    Östrojen üretimindeki düşüş, kemiklerinizdeki kalsiyum miktarını etkileyebilir. Bu, kemik yoğunluğunda önemli azalmaya neden olarak, osteoporoz olarak bilinen bir duruma yol açabilir. Ayrıca sizi, kalça, omurga ve diğer kemik kırıklarına daha duyarlı hale getirebilir. Birçok kadın, son adet döneminden sonraki ilk birkaç yıl içinde kemik kaybını hızlandığını söylemekte.

    Kemiklerinizi sağlıklı tutmak için:

    •  Süt ürünleri veya koyu yapraklı yeşillikler gibi birçok kalsiyum içeren yiyecekleri tüketmeye çalışın.
    •  D vitamini takviyeleri alın.
    •  Düzenli egzersiz yapın ve egzersiz rutininizde ağırlık antrenmanı yapın.
    •  Alkol tüketimini azaltın.
    •  Sigara içmekten kaçının.

    Ayrıca, kemik kaybını önlemek için doktorunuza danışabileceğiniz reçeteli ilaçlar bulunmaktadır.

    5. Kalp hastalığı, menopoz ile bağlantılı mıdır?

    Kalbinizle ilgili durumlar, (baş dönmesi veya kalp çarpıntısı gibi) menopoz sırasında ortaya çıkabilir. Azalmış östrojen seviyeleri vücudunuzun esnek arterleri tutmasını engelleyebilir. Bu kan akışını etkileyebilir.

    Kilonuzu izlemek, sağlıklı ve dengeli bir diyet yapmak, egzersiz yapmak ve sigara içmemek, kalp hastalıklarının üstesinden gelme şansınızı azaltabilir.

    6. Menopoz yaşadığımda kilo alır mıyım?

    Hormon seviyelerinizdeki değişiklikler kilo almanıza neden olabilir. Bununla birlikte, yaşlanma da kilo alımına yol açabilir. Dengeli bir diyetin sürdürülmesine, düzenli olarak egzersiz yapmaya ve kilonuzu kontrol etmeye yardımcı olmak için diğer sağlıklı alışkanlıkları uygulamaya odaklanın. Çünkü aşırı kilo, kalp hastalıkları, diyabet ve diğer hastalıklara yakalanma riskinizi artırabilir.

     

    Kadinvesaglik.org

    Latest Posts

    Haberler

    spot_img