Devamı

    Diğer Başlıklarımız

    Kendi Mutfağınızın Çiftçisi Olun

    Sehir hayatında doğaya hasret, küçük mutfaklarımıza mahkum yaşıyoruz. Ama bu sizi umutsuzluğa düşürmesin, kendi mutfağınızda da taze ürünler yetiştirmenin keyfini sürebilirsiniz.
    Mutfağınızı Küçük Bir Pazara Dönüştürebilirsiniz

    Yemeklerinizde ve salatalarınızda kullanacağınız sebzeleri kendi mutfağınızda yetiştirmekten daha keyifli ne olabilir? Son yıllarda oldukça moda olan mutfak bahçeciliği hem size hoş bir hobi sağlar, hem de organik besleneceğiniz için diyetinize katkıda bulunur. Siz de kendi mutfağınızda bitki yetiştirme konusuna meraklıysanız, nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda derlediğimiz yazımıza göz atın.

    En doğru noktayı belirleyin

    Mutfak Bahçeciliğinde Yerin Önemi

    Mutfağınızdaki alanınız küçük dahi olsa, akıllıca bir dizayn ile siz de mutfakta bitki yetiştirme akımına katılabilirsiniz. İlk olarak işe bitkilerinizi yetiştirmek için mutfağınızda en uygun bölümü belirlemekle başlayın. İç mekanlarda yetiştirilen bitkilerin en çok ihtiyaç duyduğu şey doğal gün ışığıdır. Bu nedenle gün içerisinde en az 4 saat gün ışığı alan, pencerenin yakınında bir yer belirleyin. Güney veya güney batı yönüne bakan pencereleriniz birinci tercihiniz olmalıdır; kuzeye bakan pencereler ise uygun bir seçim olmayacaktır. İsterseniz bir gününüzü test etmeye ayırarak belirlediğiniz noktanın kaç saat boyunca ışık aldığını ölçebilirsiniz.

    Ekipmanlarınızı hazır edin

    Mutfak Bahçeciliğinde Ekipmanlar

    Alanı belirledikten sonra mutfakta bitki yetiştirmek için ihtiyacınız olan malzemeleri tamamlayın. Eskiden insanların yoğurt kaplarında veya yağ tenekelerinde bile bitki yetiştirmesinin tersine günümüzde artık mutfaklardaki görsellik ve şıklık da büyük önem kazanıyor. Bu nedenle sade ancak zarif duran; böylece gözünüze de hitap eden bir bitki bölümü oluşturmanızı tavsiye ederiz. Bunun için çoğu yapı marketlerinde bulabileceğiniz ahşap ya da metal raflı standları kullanmanız, seramikten yapılmış dilediğiniz renkte saksılarınızı da buraya dizmeniz mutfağınıza oldukça modern bir görünüm katacaktır. Bu tarz bölmeler için yeriniz sınırlı ise, duvara monte edilebilen veya tavana asılabilen modellere odaklanmayı tercih edebilirsiniz. Bohem bir görünüm katmak için ise saksılarınızı satın alacağınız minik boyalarla veya kalan ojelerinizle rengarenk boyamayı düşünebilirsiniz.

    Mutfakta bitki yetiştirme konusunda ortam sıcaklığına önem verin

    Mutfak Bahçeciliğinde İklim

    İç mekanlarda bitki yetiştirirken bir başka önemli nokta da mutfağınızın sıcaklığı olacak. Neyse ki nane, maydanoz, biberiye gibi otlar iç mekandaki oda sıcaklığını sever. Yani dışarıda hava ister soğuk ister sıcak olsun, mutfağınızdaki sıcaklık sizin için normal ise, bitkileriniz de bu sıcaklığı sevecektir. Dikkat etmeniz gereken nokta, bitki yapraklarınızın mümkün olduğunca cama değmemesini sağlamak; bu onlara soğuk havalarda zarar verecektir. Fesleğen yetiştirmeyi düşünüyorsanız, bu konuda diğer otlara göre biraz daha dikkat etmeniz gerekecek. Çünkü bu, serin havadan çok çabuk etkilenerek yapraklarını döken bir bitkidir. Eğer fesleğen yetiştirecekseniz, kesinlikle mekanınızın tüm gün boyunca oda sıcaklığında kalacağından emin olun.

    Siz de evinizde taptaze yiyeceğiniz bitkilerinizi kendiniz yetiştirmek, evinizi adeta yerel bir pazara dönüştürmek istiyorsanız, yazımızdaki önerilere kulak vererek, mutfak bahçeciliğinin keyfini sürebilirsiniz.

    Latest Posts

    Haberler

    spot_img