Devamı

    Diğer Başlıklarımız

    Melatonin: Nasıl Daha İyi Uyumamızı Sağlıyor?

    Uyku kalitesinin düşük olması; yaygın bir sorun olmasına rağmen, ciddi sonuçlar doğurabilir. Zayıf uyku, enerjinizi tüketebilir, verimliliğinizi azaltabilir ve yüksek tansiyon ve diyabet gibi hastalık riskini artırabilir.

    Melatonin de bu noktada imdadınıza yetişiyor. Melatonin, yatağa yatma zamanı geldiğinde bunu vücudunuza söyleyen bir hormondur. Ayrıca uykuya dalmak için mücadele eden insanlar arasında popüler bir yol olduğu kesin.

    Nedir Bu Melatonin?

    Melatonin, vücudunuz tarafından doğal olarak üretilen bir hormondur. Beyindeki epifiz bezi tarafından üretilir fakat aynı zamanda gözler, kemik iliği ve bağırsak gibi diğer alanlarda da bulunur. Yüksek seviyeleri uykuya dalmanıza yardımcı olabileceğinden, genellikle “uyku hormonu” olarak adlandırılır. Bununla birlikte, melatonin direkt uyutmaz. Sadece vücudunuzun gece olduğunu bilmesini sağlar, böylece rahatlayabilir ve uykuya dalabilirsiniz.

    Melatonin, ayrıca çeşitli başka faydalar sağlayabilen güçlü bir antioksidandır; göz sağlığını desteklemeye yardımcı olabilir, mide ülserlerini ve mide ekşimesini tedavi edebilir, kulak çınlaması semptomlarını hafifletebilir ve hatta erkeklerde büyüme hormonu seviyelerini yükseltebilir.

    Kanıtlar, yatmadan önce melatonin almanın uyumanıza yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bilim adamları, uyku bozukluğu olan insanlarla ilgili 19 çalışmanın bir analizinde, melatoninin ortalama 7 dakika uykuya dalmak için harcadığı süreyi azaltmaya yardımcı olduğunu bulmuşlardır. Bu çalışmaların çoğunda, insanlar ayrıca daha iyi uyku kalitesini kendileri de bildirdiler.

    Ayrıca melatonin geçici bir uyku bozukluğu olan jet lag olayına da yardımcı olabilir. Melatonin takviyeleri insomnia ve jet lag ile mücadele eden insanlar arasında popülerdir.  Jet lag, vücudunuzun dahili saatinin yeni saat dilimiyle senkronize olmadığında gerçekleşir. Vardiyalı çalışanlar, normalde uyku için kaydedilen bir süre boyunca çalıştıkları için, jet lag semptomları da yaşayabilirler. Melatonin, dahili saatinizi zaman değişimi ile senkronize ederek jet gecikmesini azaltmaya yardımcı olabilir. Yan etkilerinin minimal düzeyde olması ve tamamen güvenilir olması ile de gönül rahatlığı ile uyku rutininize ekleyebileceğinizi söylemek isteriz.

     

    Kadinvesaglik.org

    Latest Posts

    Haberler

    spot_img