Gözlüğümü nereye koymuştum? Evin anahtarı nerede? Ben Merve ile kaçta bulaşacaktım? Bugün günlerden ne? Facebook şifrem neydi? Neredeyse her gün aynı soruları kendimize sorar olduk. Ben neden böyle unutkan oldum? Hatırlamakta zorlandığım neden bunca şey var?
Birçoğumuz gün içinde çok koşuşturuyoruz. Hep yetişecek şeyler ve yapılacak işler var. Aman yoğurt almayı unutmayayım, yarın kızın sınavı var ders çalışmalıyız, bizimkilerin evlilik yıl dönümü bugündü, kaçırmayalım ayıp olur. Çok sayıda yapılacaklar listesi bizi bunaltıyor. Zihnimizin de bir kapasitesi var elbette. Peki, bu sorunu nasıl aşacağız ya da bu gerçekten bir sorun mu? Gelin inceleyelim.
Unutkanlık, hepimizin gündelik sorunu
Unutkanlık içinde bulunduğumuz çağın en büyük sorunlarından. Kimi zaman fiziksel kimi zaman da psikolojik nedenlerle ortaya çıkıyor ve kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Stres, zihinsel yorgunluk, depresyon gibi faktörler unutkanlığa neden olabiliyor. Günlük hayatın içinde yoğun iş temposunda stres yaşayan kişiler, genç yaşta bile olsalar pek çok şeyi unutabilirler. Kimse süper değil, aslında. Günlük hayatta o kadar çok uyarana maruz kalıyoruz ki, aslında hiçbir şeye tam olarak konsantre olamıyoruz. İşte bu nedenle uzmanlar, bu tarz unutkanlıklar günlük hayatımızı fazlasıyla etkiler halde değilse, endişelenecek bir şey olmadığını söylüyorlar. Eğer belli bir yaştan sonra unutkanlık başlamışsa, yaşlanmaya bağlı bunama kuşkusuyla nöroloğa başvurulması gerekiyor.
Neden Unutuyoruz?
İş yükü çocuklar ev geçim derdi haberler televizyon ve cep telefonları derken günümüzde aktif yaşamın içinde bulunan her birey bilgi bombardımanı altında kalıyor. Birim zamanda beynin işleyip kayıt edebildiği bilgi miktarı sınırlı olduğundan, herkes önceliklerine bağlı olarak bilgi kayıt işleminde bazı öncelikler yaratıyor. Dolayısıyla önceliğimizde olmayan konuları kayıt etmekte tembelleşiyor ve yeterince iyi kayıt edemiyoruz. Bu nedenle hatırlayamadığımız her bilgi parçacığı aslında unuttuğumuz değil, kayıt etmediğimiz bilgilerden oluşuyor. Yani unutmuyoruz, sadece kayda geçmiyoruz.
Genç Yaşta Unutkanlık
Genç yaşlarda, yani 40-50’li yaşlardan önce kalıcı ve günlük hayatı etkileyen unutkanlıklar yaşanıyorsanız; aynı zamanda keyifsizlik, moralsizlik, konsantrasyon eksikliği, işten kaçınma hali gibi diğer şeylerde buna eşlik ediyorsa, belki depresyon yaşıyor olabilirsiniz. İşte bu durumda gidilecek adres, psikiyatri uzmanı oluyor.
Uzmanlara göre, bunama, trafik kazası, kafa travması, menenjit geçirme gibi sağlık sorunlarını bir kenara koyarsak, unutkanlık çok sık görülen bir durum değil. Unutkanlık çoğu kez depresyon, kaygı bozukluğu ya da başka hastalıklarla ile birlikte görülüyor.
Uykusuzluk da bu durumun bir başka sebebi olabilir. Az uyku sonucu konsantrasyonunuz düşer ve unutkanlığa yol açar. Kalıcı olursa ve günlük hayatı etkilerse yardım almak gerekebilir, unutmayın.
Özetle, unutmaya neden olan şeyler
- Damar sertliği (Ateroskleroz)
- Yaşla beraber beynin glukoz metabolizmasının bozulması (Metabolik sendrom)
- Depresyon
- Obezite
- Sakin ve durağan yaşam
- Kontrolsüz hipertansiyon
- Hormonal etkiler (Erken menopoz, tiroid hastalıkları)
- Sigara ve alkol tüketimi
Hayatımızı zorlaştıran unutkanlık problemi ile nasıl baş edebiliriz?
- Beynimiz için D ve E vitamini şart
- Kırmızı meyveleri tüketin, beyniniz yaşlanmasın
- B12 takviyesi alın
- Bolca balık yiyin
- Alkol ve sigarayı hayatınızdan çıkarmaya çalışın
- Zihinsel aktivite yapın. Bulmaca, su doku çözebilirsiniz
- Bir de düzenli yürüyüş ve spor elbette
Maalesef her şeyi biriktirir olduk. Yani duygusal ve zihinsel anlamda. Kendimizi rahatlatacak ve akışa bırakacak hobi ve uğraşlar, fiziksel aktiviteler bulmak da iyi bir fikir olabilir, bizce. Sağlıcakla kalın.