Kulaktan kulağa, hakkında birçok şey duyduğumuz, ancak kimsenin nasıl olduğunu tam olarak kestiremediği bir tedavi yönteminden bahsedeceğiz! Evet, tüp bebek. Tüp bebek tedavisi nasıl gerçekleştiriliyor, kimlere uygulanabiliyor? Çocuk sahibi olmak isteyen / olamayan birçok anne adayının merak konusu!
Öncelikle tüp bebek, normal şartlar ile gebe kalamayan kadınların başvurduğu bir yöntem diyebiliriz. Gebe kalamamanın arkasında birçok sağlık sorunu yatabiliyor. Tüp bebek ise, kadın ve erkek üreme hücrelerinin dışarıda, yani laboratuvar ortamında, birleştirilmesi ile yapılan bir tedavi süreci… Spermlerin laboratuvar ortamında döllenmesinden sonra ise gebe adayının rahmine yerleştirilip, sürecin tıpkı normal gebelik gibi devam etmesi sağlanıyor.
Adım adım ilerlersek; tedavi sırasında, hormon ilaçları ile yumurtalıkların uyarılmasının ardından, olgunlaştırılıp sonrasında yumurtalıklar toplanıyor. Döllenmenin sağlanmasından sonra ise, embriyo anne adayının rahmine transfer ediliyor. Bahsettiğimiz gibi, bu aşamadan sonrası normal bir gebe adayı ile aynı süreçte ilerliyor. Anne adayının yapacağı gebelik testine kadar ise, anne adaylarını bir bekleme süreci bekliyor.
Tüp bebek yöntemi, oldukça akıllarda yer edinen bir uygulama olmasıyla birlikte, aslında riskler de taşıyan bir tedavi süreci denebilir. Başarı oranı ülkeden ülkeye değişkenlik gösterebilirken, riskleri arasında dış gebelik, çoğul gebelik ve enfeksiyon gibi sağlık sorunları da barındırıyor. Dünya genelinde başarı oranı yaklaşık %40 olan bu yöntem, birkaç denemeden sonra başarı edinilmesi ile de oldukça umut verici. Tabii ki, kadınlarda yaş faktörünün de bu başarı da önemi göz ardı edilemeyecek kadar önemli. Belli yaşı geçmiş kadınların, yumurtalıklarında azalma ve yumurtalık kalitesi bağlamında, şansının daha düşük olduğu gerçeğine dikkat etmek gerek. Anne – baba adayları, tüp bebek tedavisinin olumsuz sonucunu, direkt bir nedenle öğrenmek isteseler de, tedavinin başarısız olmasının ardındaki asıl nedeni öğrenmek maalesef mümkün olmuyor.
Her ne kadar, tüp bebek tedavisini anne adayları üzerine düşen sorumluluklar ile anlatılsa da, elbette baba adaylarının da önemli sorumlulukları bulunuyor. Erkek adayların tüp bebek tedavisinden iki ay önce kadar ateşli bir hastalık geçirmesi, tedavinin olumsuz yanıt vermesine neden olabiliyor veya sigara ve alkol alışkanlıkları, spor ve ağır egzersizler de tüp bebek tedavisinin sonucunu negatif etkileyebiliyor. Erkeklerin sıkı iç çamaşır giymemesi ve sıcak, kapalı ortamlar tercih etmemesi de (sauna veya hamam gibi) tedavinin başarısı için gerekli olan etkenlerden. Bunun ile beraber, iki tarafı da aynı anda etkileyen koşullardan da bahsetmek mümkün. Çiftlerin, tedavi sürecinin belirlenmesinden sonra cinsel ilişkiye girmemesi ve yine aynı şekilde, tedaviden sonraki 10 gün de ilişkiden kaçınmaları gerekliliklerden. Tedavinin süresi, sadece sperm vermeden kaynaklı, erkekler için 10 dakika kadar bir işlem iken, kadınların tedavi süresi ise yaklaşık 10 gün sürüyor. 15 günlük bir sürecin ardından ise tedavi tamamlanıyor.