Piercing sadece bir takı değil, yıllardır insanların kendini ifade etme yöntemi olarak da bilinir. Vücudun çeşitli yerlerine; kulak, dil, göbek, kaş gibi bölgelere takılabilir. Piercing, eski usul kulak delme yöntemlerinden farklı olarak, iğneyle delinerek yapılır ve bu nedenle daha güvenlidir. Piercing kelime kökeni ise, İngilizce deriyi delmek anlamından kalan “pierce” kelimesinden gelmektedir. Vücudun hemen hemen her yerine yapılabilmekle birlikte, vücudun tolere edebileceği bölgeleri seçmek ayrıca önemlidir. Dilerseniz, en çok tercih edilen Piercing türlerine birlikte bakalım.
Dudak Piercingi
Dudak piercingi, bazı insanlara hala tuhaf gelebiliyorken, aslında bir kesim içinse oldukça popüler. Özellikle alt dudak ile çene arasında kalan kısım oldukça fazla tercih edilmektedir. Bakımı ise son derece önemlidir; diş veya diş etine bağlı enfeksiyonlara yol açabileceğinden dikkatli olmak gerekmektedir. Yine de, dudak bölgesinde kan akışı fazla olduğundan iyileşme süreci hızlıdır.
Burun ve Yüz Piercingi
Yüze takılan piercingler oldukça bilindik diyebiliriz. Ancak, yüz piercinglerinin bakımına dikkat edilmediğinde yüzde kalıcı hasara yol açabilir. Burun bölgesine takılan piercingin iyileşmesi ise 2 – 3 ay kadar bir süreyi bulabilir. Bu nedenle, buruna piercing takıldıktan sonra hemen çıkarmak veya piercing değiştirmek enfeksiyon kapmanıza neden olabilir. Burun piercinginin çok dar olmaması da ayrıca dikkat edilmesi gereken bir noktadır.
Vücut Piercingi
Vücuttaki piercingler genellikle 1 – 2 aylık süre zarfı içerisinde iyileşirler. Göğüs ucu, göbek deliği, ense gibi birçok yere takılabilir. İyileşme sürecinde halka açık yüzme havuzları gibi yerlerden uzak durmanız önerilir. Piercingin olduğu bölgeyi sabunla yıkamalı ve kuru tutmalısınız. Ancak vücut piercinglerinde fazla temizlik de kaçınılması gereken noktalardan biridir. Çünkü fazla temizlik, cildin hassaslaşmasına ve iyileşme sürecinin uzamasına neden olabilir.
Dil Piercingi
Dil piercingi, son zamanların en çok tercih edilen ve merak edilen piercinglerinden olabilir. Her ne kadar iyileşme süreci hızlı olsa da, ağızda bakteri birikme ihtimalinden ötürü bakımına çok dikkat edilmesi gerekir. Ağız içi oldukça nemli olduğundan enfeksiyon oluşmasına zemin hazırlar. Böyle bir durum ile karşılaşıldığında hemen bir diş doktoruna göstermeniz önerilir.
Piercing Bakımı
Piercing bakımında dikkat etmeniz gereken ögeleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Piercingi temiz tutmak: Piercinginizi ne kadar temiz tutarsanız, iyileşme süreci de o kadar kolaylaşır. Piercingi temiz tutmak için anti bakteriyel sıvı sabun tercih edebilirsiniz. Bu işlem için eczanelerde satılan hazır okyanus suları da tercih edilebilir.
İyileşmeden piercingi değiştirmemek: İyileşmemiz bölgede piercing değiştirmek, yaranın deşilmesine ve dolayışla da iyileşme sürecinin yavaşlamasına yol açar. Bu nedenle piercing yaptırdığınız yerin tavsiyelerine uyun ve verilen sürede piercinginizi değiştirin.
Piercing ile oynamamak: Özellikle deldirdiğiniz ilk hafta o bölge çok hassas olacaktır. Bu nedenle piercinge çok dokunmamanızı tavsiye ederiz. Özellikle ellerinizi sabunla yıkamadan piercingin olduğu bölgeye dokunmamaya dikkat edin.
Kadinvesaglik.org