Devamı

    Diğer Başlıklarımız

    Sabunun En Güzeli Evde Yapılanı

    Son dönemlerde temizlik maddelerini evde üretmek oldukça popüler hale geldi. Artık mutfağımızda ve banyomuzda kullandığımız kimyasalları azaltmak en önemli önceliğimiz oldu. Sabun ise, yapması oldukça kolay ve eğlenceli olanların başında geliyor.

    Sabun yaparken nelere dikkat etmeli?

    Sabun, yapımı zor gibi gözükse de aslında doğru malzemeler ve doğru araç gereçler kullanıldığında evde kolayca yapılabilecek bir ürün. Elbette ev yapımı sabunu hazırlarken kostik gibi, belki de adını bugüne kadar hiç duymadığınız malzemeler kullanmanız gerekecek. Sabunlara kıvamını ve kullanım kolaylığını veren bu malzemelerle ilk kez karşılaşacaksınız. Ancak endişe etmeyin, doğru yapıldığında hem çok keyifli hem de güvenli bir hobi sabunculuk.

    Öncelikle bu hem eğlenceli hem de sağlıklı uğraşın başınıza dert açmaması için bazı konulara dikkat etmeniz gerekiyor. Sabun yaparken kimyasal bir takım maddelerle uğraşacağınız için kesinlikle elinizle ve gözünüzle temas etmemeli. Yapım aşamasında mutlaka bir eldiven kullanmanızı tavsiye ediyoruz. İşlem boyunca pencereler mutlaka açık olsun ve gözünüze koruyucu gözlükler takmayı da ihmal etmeyin. Aynı zamanda kullandığınız malzemeleri normal hayatınızda kullanmamanız da çok önemli. Mesela ölçü olarak kullandığınız bardağı veya kaşığı bir daha mutfağa sokmamakata yarar var.

    Malzemeleri nereden bulabilirsiniz?

    Malzemelerin hemen hepsi kolaylıkla bulabileceğiniz şeyler.  Sud kostik yani sodyum hidroksiti de kimyevi malzemeler satan şirketlerden veya internet üzerinden temin edebilirsiniz.

    Sabun yapımı için malzemeler;

    *Zeytinyağı (piyasadaki en uygun fiyatlı zeytinyağını alabilirsiniz)
    *Su
    * Termometre
    * Sud kostik (Sodyum hidroksit)
    *Sabunu koymak için kalıplar
    *Çelik bir tencere
    *Tahta bir kaşık
    *Mikser
    *Su bardağı
    Not: Mikser yerine karıştırıcı, blender kullanın.

    Sabun nasıl yapılır?

    İlk olarak tencerenin içine 6 bardak su koyun. İçine yavaşça Sud kostik’ı ekleyin ve karıştırın. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, paketin tamamını bir seferde değil yavaş yavaş eklemeniz. Su ve Sud kostik birleştiğinde ısı ve buhar ortaya çıkar. Bu ısının 40°C’ye kadar düşmesini beklemeniz önemli. Ayrıca onu çok solumamaya da dikkat etmelisiniz. Başka bir kabın içinde 3 bardak zeytinyağını yine 40°C olacak kadar ısıtın. Bütün ısılar istediğimiz dereceye geldiği zaman zeytinyağını Sud kostik ve su karışımının üzerine dökün.  Karıştırıcının en düşük devrinde en az 10 dakika çırpın. İşte bu aşamada, cildiniz ve gözünüze sıçramasını engellemelisiniz.  10 dakika sonra karıştırmayı bırakın ve 10 dakika arayla 2 dakika kadar tekrar karıştırın.

    Karıştırma işleminin sonunda boza gibi bir kıvama gelen malzeme, kaşıkla yarılabilir haldeyken durun. Yine burada dikkat etmeniz gereken nokta sıcaklık, 40°C derecenin çok altına veya çok üstüne çıkmamanız gerekiyor. Sadece 2-3 derece opsiyonu var. İşlemler sona erdiğinde tencerenizi bir battaniyeye sarın ve 24 saat bu şekilde bekleyin. Bu süre içinde sakın açmayın. 24 saat sonra sabun için hazırladığınız kalıplara dökebilirsiniz. Kalıplarda 2-3 gün kadar bekleyen ev yapımı sabunlarınızı çıkardıktan sonra hava alacak şekilde bir yere koyun (ızgara benzeri bir tel olabilir) ve 2 ay bekletin.

    Üzerinde oluşacak beyazlık sizi endişelendirmesin sürtündüğünde gidecektir. Malzemelerin içine sevdiğiniz bir kokuyu; lavanta, tarçın, biberiye, badem yağı gibi çeşitli ürünleri katarak farklı sabunlar da elde edebilirsiniz. Karışım jelimsi bir kıvam aldığında, içine yağı ve dilerseniz kurutulmuş çiçekler ve yaprakları ekleyip karıştırılabilirsiniz. El yapımı sabunlarınızı evde keyifle kullanacağınız gibi sevdiklerinize hediye de edebilirsiniz.

    Kadinvesaglik.org

     

     

     

     

     

     

    Latest Posts

    Haberler

    spot_img