2020 yılının ortasına kadar, 10 bine yakın yabancı yatırımcı, aileleri ile birlikte Türk Vatandaşı oldu ve bu yatırımcılar, toplam 3 Milyar 261 Milyon 500 Bin Amerikan Doları yatırım yaptı. Salgın döneminde bile devam eden başvuruların sonuçları sayı olarak henüz açıklanmamış olsa da devam eden süreçlerin hız kesmeden ilerlediğini söyleyebiliriz.
2018 yılında resmi gazetede yayınlanan yönetmelik değişikliğine göre; Türk Vatandaşlığının istisnai olarak kazanımına kolaylıklar getirilmesinin ardından gözle görülür bir artış gerçekleşti.
Yatırım yaparak Türk Vatandaşı nasıl olunur?
Türkiye’ye sabit sermaye yatırımı yapanlar, taşınmaz satın alanlar, istihdam oluşturanlar, Türk bankalarında mevduat tutanlar, Devlet borçlanma araçlarını satın alan yabancılar istisnai olarak Türk vatandaşlığı başvurusunda bulunabilirler.
Bu konudaki sorularımızı yanıtlayan Prof Hukuk Bürosu Avukatlarından Av. Emre Avşar, yabancıların Türk Vatandaşı olma isteklerinin son dönemde de artışta olduğunu ifade ederek, açıklamalarına devam etti;
Artık Türkiye’ye gelerek vize veya vize muafiyet süresinde daha uzun kalmak isteyen yabancıların, ikamet izni veya çalışma izni alması ve Türk vatandaşlığı talebinde bulunacak yabancıların ise 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı kanunu ile belirlenen sürelerde, Türkiye’de kalması ve bakanlık tarafından belirlenen asgari şartları sağlaması, yegane şart olmaktan çıkarılmış, bunun yanında belirli bir sermaye ve yatırım yoluna başvurarak, Yabancıların Türk vatandaşı olması önündeki prosedürel şartlar da ortadan kaldırılmıştır.
Yani, 19.09.2018 tarihinde resmi gazetede yayınlanan yönetmelik değişikliğine göre; Türk Vatandaşlığının istisnai olarak kazanıma kolaylıklar getirilmiştir.
En az 2.000.000.- Amerikan Doları tutarında sabit sermaye yatırımı gerçekleştirilme şartı, 500.000.- Amerikan Dolarına indirilmiştir. Yatırımın, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca tespiti yapıldıktan sonra yatırım yapan Yabancı, başka bir şarta gerek kalmaksızın Türk Vatandaşlığına geçmektedir.
En az 1.000.000.- Amerikan doları tutarında taşınmaz tutarı, taşınmazın tapu kayıtlarına, “üç yıl satılmaması şerhi koyulmak” şartıyla, satın aldığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca tespit edilmesi durumunda, 250.000.- Amerikan Doları veya karşılığı döviz/Türk Lirası’na düşürülmüştür.
En az 100 kişilik istihdam oluşturma şartı, “oluşturulan istihdamın gerçekleştirildiği, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca tespit edilmesi” şartıyla, 50 kişiye düşürülmüştür.
Türkiye’de faaliyet gösteren bankalarda, asgari 3.000.000.- Amerikan Doları tutarı mevduatı tutma şartı ise, “Mevduatı 3 yıl ilgili bankada tutmak ve bu durumun Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca tespit edilmesi” şartıyla, 500.000.- Amerikan Doları veya karşılığı döviz/Türk Lirası’na düşürülmüştür.
Devlet borçlanma araçlarını satın alma tutarı, asgari 3.000.000.- Amerikan Dolarından, “ilgili tutarın 3 yıl boyunca satış yapmadan tutma işleminin, Hazine ve Maliye Bakanlığınca tespit edilmesi” şartıyla 500.000.- Amerikan Doları veya karşılığı döviz/Türk Lirası’na düşürülmüştür.
Yukarıdaki maddi değer taşıyan şartları yerine getiren yabancılar, usulüne uygun başvuru yapmaları durumunda, başka herhangi bir şart aranmaksızın, vatandaşlığa hak kazanacaklardır. Bu istisna ile yapılması amaçlanan yabancı yatırımcının şevkini artırmak ve kalkınmaya katkı sağlamaktır. Salgının bu kadar hızlı seyrettiği bu dönemde bile yatırımların ve başvuruların devam ettiğini de söylemeliyiz.