Devamı

    Diğer Başlıklarımız

    Suluboya’nın Heyecanlı Dünyası

    Suluboya kendi içinde naif fakat heyecan yaratan bir resim tekniği. Biraz inatçı ve biraz başına buyruk. Renkler birbiri içine girip bambaşka etkiler yaratıyor, pek sözden anlamıyorlar. Kontrolü seven biriyseniz yandınız. Ama bu halinizden şikayetçiyseniz, müjdemiz var. Suluboya, sizi farkında olmadan iyileştirecek.

    Suluboya Tekniği’ne başlayanlar için İpucu

    En önemli tavsiye, Cesur olun. Renkleri ve özellikle de suyu bol kullanın. Aman çizginin dışına taştım, olmadı bu resim deyip sakın atmayın. Onu bambaşka bir şeye dönüştürebilirsiniz. Diğer ayrıntılarsa;

    • Suluboya ıslak olduğu zaman renkler koyu görünecek, kurudukça renkler soluklaşacaktır. Bunu dikkate alıp daha koyu ya da tekrar tekrar boyamak (gölgelendirmeler) için daha ince boya sürerek istediğiniz rengi elde edebilirsiniz.
    • Suluboya çok hızlı kurur. İstediğiniz rengi yakalamak için önce kağıdınızdan ayıracağınız küçük bir parçada deneme yapın. Ayrıca bir kenarda kullanacağınız boyaları hazır edin. Kağıt sizi beklemez.
    • Suluboya suda çözünür olduğu için, ıslak bir fırça yardımıyla tekrar üstünde değişiklik yapabilir, rengini koyultup ya da açabilirsiniz. Bunu yaparken dikkatli olmak gerekiyor. Çok fazla fırçalama yaparsanız kağıdın yüzeyine zarar verirsiniz.
    • Suluboya şeffaftır. Bu nedenle hataları gizlemek zordur.
    • Suluboyada beyaz rengi kağıdın beyazlığından elde edersiniz. Suluboyada açık renklerden koyu renklere doğru gidilir.
    • Eğer fırçada sizin istediğinizden fazla boya yüklendiyse temiz bir bez yardımıyla boyayı emdirebilirsiniz.
    • Suluboya kağıtlarının çok çeşidi var. Kağıdın kalınlığı, yüzeyinin pürüzlü olup olmadığı ya da beyazlığı sizin tercihinize bağlı. Zamanla kendinize en yakın kağıt ve boyayı bulursunuz, endişelenmeyin.
    • Boyamak istemediğiniz beyaz bırakmak istediğiniz alanları maskeleyebilirsiniz. Öncelikle sıvı maskeleme malzemesini küçük bir alanda deneyin ve kağıdın yüzeyini bozup bozmadığına bakın.

    Gerekli malzemeler ve tavsiyeler

    Fırça

    Samur ya da sentetik fakat suluboya için üretilmiş olması gerekiyor. Fırçalar ebatlarına göre fiyatlandırılırlar. O nedenle seçerken her fırçanın ayrı bir fiyatı olduğunu unutmayın. Yuvarlak ve düz uçlu olarak küçük, orta ve en büyüğe yakın bir ebatta almalısınız. Özellikle birkaç tane küçük boy serisi alın, ince çalışmalar için lazım olacak.

    Boya

    Bu işten keyif almak isteyenlere ve yeni başlayanlara 12’li setler gayet uygun. Daha profesyonel bir renk ve çalışma isterseniz elbette Winsor & Newton Cotman, Royal Talens Vangogh ya da Schmincke Akademie serisini alabilirsiniz.

    Palet

    Alacağınız boya setinin palet olarak tasarlanmış kapağı işinizi görür. Daha özgür çalışmak istiyorum derseniz, bolca gözü olan ve ortada 2 yada 3 adet karıştırma alanı olanları tercih edin.

    Su kabı

    Kirli ve temiz olarak iki su kabı kullanılır. Bu bir bardak veya kavanoz da olabilir. Seçim sizin özgürsünüz.

    Kaliteli suluboya kağıdı

    Bu teknikte asla normal kağıt kullanılmaz. Kağıdın kalitesi resminizi etkiler. Özel üretilmiş kâğıtlardan bolca alın ve onları küçük parçalara ayırın. Uzun süre sizi idare eder.

    Kağıt havlu

    Peçete de kullanılabilir ancak ucuz peçeteler suyla temasta hemen dağıldığından hemen dağılıyor. Bu yüzden rulo olarak satılan kağıt havlular kullanın. Fırçayı temizlemek için bolca kullanacaksınız.

    Kurşun kalem ve karakalem silgisi

    Suluboya yapmadan önce mutlaka ön çizim yapılır. Bu nedenle sivri uçlu fakat yumuşak bir kurşun kaleme ihtiyacınız olacaktır. Çok bastırmadan çizmeyi unutmayın, sonra izi çıkınca keyfiniz kaçar.

    Kağıt bant

    Kağıdınızın bir kısmını paspartu olarak ayırmanızı ve kağıdınızı zemine sabitlemenizi sağlar.

    Sudan etkilenmeyen bir altlık

    Resim yaparken boyalardan ve sıçrayan sulardan kağıdınıza iz çıkmaması için gerekli.

    İyi ışıklandırılmış bir çalışma masası

    Işığınızın spot olarak tek bir noktadan değil dağılarak gelmesi önemli. Uzun floresan yada led ışıkları tercih etmek daha mantıklı olabilir.

    Maskeleme sıvısı

    İşe başlarken yanınızda bulundurmanız gereken başlıca malzemelerden birisi.

    Resim tekniği açısından zorlu bir çalışma olsa da suluboyanın seveni pek çok. Son zamanlarda açılan atölyeler onu hayatımıza yeniden sokmayı başardı. 80 ve 90 yıllarda sadece patates baskısı için harcadığımız zavallı suluboyalar artık kıymetli, çok daha fazla ilgi çekici. Bizce üzerinde çalışmaya ve denemeye değerler.

    Latest Posts

    Haberler

    spot_img