Devamı

    Diğer Başlıklarımız

    Tarçının Hatalı Kullanımı Ölümcül Rahatsızlıklara Yol Açabilir

    Tarçının Hatalı Kullanımı Ölümcül Rahatsızlıklara Yol Açabilir

    Tarçın, Güneydoğu Asya ağacının kabuğundan çıkan aromatik bir baharattır. Kabuğu soyulur, kurutulur ve genellikle öğütülür, ama rulo çubuk şeklinde de kullanılır. Hem tatlı hem de tuzlu yiyeceklere katılır.

    16. yüzyıl başında, Portekizli tüccarlar, tarçının yetiştiği Seylan’a (Sri-Lanka) gittiler ve o zamanki en büyük tarçın üreticisi oldular. Bölgenin kontrolünü ele geçirdiler ve baharat üretimini kendi tekellerine aldılar.

    Endonezya salları, tarçını yerel tüccarlardan alıp kuzeye,  Roma pazarına sevk edilmek üzere Doğu Afrika’ya “tarçın yolu”nda taşıdılar.  Arap tüccarları Mısır’a getirdi; burada, Avrupa’daki baharat ticaretinde tekel olan Venedik tüccarları tarafından satın alındı.

    Tarçın, eski zamanlarda değerli ve pahalı bir baharattı. Hatta Antik Roma’da, altın ve gümüşten bile daha pahalıydı

    Monarşiler ve Tanrılar için uygun bir hediye olarak kabul edilirdi. Eski Mısırlılar, tarçını mumyalama ritüellerinin bir parçası olarak kullanırdı. Orta çağda doktorlar öksürük, ses kısıklığı, soğuk algınlığı ve boğaz rahatsızlıklarını tedavi etmek için tarçın kullandı.

    Tarçın Hakkında İlginç Bilgiler

    Tarçın geçmişte sebepsiz yere savaşlara ve huzursuzluklara neden olmamış. Bu baharatın ne kadar önemli ve yararlı olduğunu uzun zamandır biliyoruz. Ölçüsünde ve doğru kullanıldığında son derece yararlı olabilir. Fakat akciğerlere veya hava yollarına kaçması iltihaplanmaya neden olabilir ve hatta acil müdahale gerektirecek komplikasyon oluşabilir.

    Tarçın, antioksidanlar bakımından zengindir

    Antioksidanlar vücudumuzu oksidatif strese karşı korurlar, toksinlerle ve serbest radikallerle savaşırlar. Tarçın, güçlü bir antioksidan olan ve vücudumuz için son derece önemli olan polifenol içerir. Birçok hastalık riskini önleyebilir.

    Cinnamaldehyde, tarçındaki bakteri ve enfeksiyonlara karşı koruyan aktif maddedir

    Ağız kokusuna ve çürüğe karşı yardımcı olabilir. Düzenli olarak tarçın çayı tüketmek eklem ağrısını, şişliği, hassasiyeti ve artrit semptomlarını azaltmak için etkili bir yol olabilir. Çalışmalar kanser hücrelerinin aktif olarak yayılmasını önleyebildiğini göstermiştir.

    Tarçın, dolaşım sistemi ile ilgili hastalıklara karşı önleyici bir etkiye sahiptir. Ayrıca kan basıncı ve kolesterol seviyelerinde faydalı olabilir.

    İnsülin ve kan şekeri seviyelerini dengelemeye yardımcıdır

    Metabolizmanın genel işleyişi ile ilgili sorunları gidermede faydalıdır. Tarçının, sivilce, kuru cilt, cilt kırışıklıkları, saç büyümesini iyileştirmek ve daha pek çok şeyi yapmak da dahil olmak üzere, güzelleşmek için birçok faydası vardır. Tarçın bu özellikleri nedeniyle, biyo-kozmetik üreticileri tarafından da kullanılır.

    Dikkatsiz ve hatalı kullanıldığında tarçının bazı zararlı yan etkileri olabilir

    Aşırı miktarda tarçın tüketimi karaciğere, böbreklere ve mideye hasar verebilir. Su içmeden direkt olarak tarçın tozu yutmak çok tehlikelidir ve ciddi bir boğulmaya sebep olabilir. Cilde uygulandığında yanma hissi yaratma ve tahriş etme olasılığı vardır. Fazla tüketimi rahim kasılmalarına sebep olabilir ve bu yüzden hamile kadınlara tarçın önerilmemektedir.

    Latest Posts

    Haberler

    spot_img