Varlıkları ile kadın hareketine öncülük etmiş, hepimize örnek olması gereken 10 feminist kadını bir araya getirdik. Bu on kadın, haklarımızı doğuştan kazanamasak bile, savaşarak elde edebileceğimizin en güzel örnekleri.
10. Mary Wollstonecraft
(1759- 1797) Mary Wollstonecraft toplumsal cinsiyet eşitliği için sesini yükseltten ingiliz yazar ve feminist filozofdu. 1792 Kadın işçiler,Kadın Hakları ve kadın mücadelesi fikirlerini sorguladı ve feminist literatürde önemli bir statü kazandı. 1787 ‘Kızlara Eğitim Üzerine Düşünceler’, ‘Kadın Okuyucu’ (1789), ve (1794) ‘Fransız Devrimi’nin Kökenleri ve Terakki Tarihsel ve Ahlaki Profil onun önemli eserlerdir.
9. Amelia Bloomer
Amelia Jenks Bloomer (1894 1818-) Amerika doğumlu feminizmin ünlü savunucusu oldu. Okul eğitimi eksik olmasına rağmen kocasının gazetesinde kadın haklarıyla ilgili yazılar yayınladı ve daha sonraki yıllarda Lily adında kendi fenminist gazetesini yayınlamaya başladı. Kıyafet devrimlerinin destekçisi oldu muhafazakarlığa karşı savaştı ve yıllarca ‘bloomers’ olarak anıldı.
8. Simone de Beauvoir
Fransız filozof ve yazar Simone de Beauvoir (1986 1908-) ataerkil sistemi eleştirdi, modern feminizm önemli bir figürü oldu. Evlilik karşıtı bildiriler hazırladı Ünlü filozof Jean-Paul Sartre ile açık bir ilişki içinde olduğu biliniyordu. Mezar taşında isimleri alt alta yazıldı. Beauvoir ölümünden sonra da ünü yayılan isimlerdendi. Sadece 1968’lerin post-feminizminin kurucusu olduğu için değil aynı zamanda akademisyen olarak ve varoluşcu Fransız düşün insanı olarak da ünü gelişerek yayıldı.
7.Alice Paul
Alice Paul (1977 1885-) Amerikalı kadın hakları savunucusu oldu. İngiltere’de öğretim gördüğü yıllarda, kadınların oy hakkını savunan hareketin aktif militanıydı tutuklandı ve defalarca hapse mahkum edildi. Ulusal Amerikan Kadınları Oy Derneğinin aktif bir üyesiydi. İlerleyen yıllarda kadınların oy kullanma hakkını kazanmasında önemli bir rol oynamıştır. 1913 yılında Kadın Suffrage için Kongre Birliği’ni kurmak için mücadeleyi bıraktı. Milli Kadın Partisi ilk başkanı oldu. 1923 yılında Eşit Haklar Değişiklik taslağının hazırladı ama mecliste onay almadığı için başarısız oldu.
6. Lucy Stone
Massachusetts’te doğdu (1818- 1893) Lucy Stone feminist ve kölelik karşıtı idi. evlendikten sonra kızlık soyadını korumak için hukuksal mücadele verdi, bu süre içinde oldukça tartışma yarattı. Onun konuşmaları Susan B. Anthony dahil olmak üzere, kadın hakları için mücadele eden birçok kişinin ilgisini çekti. 1850 yılında ilk Ulusal Kadın Hakları Sözleşmesinde organize bir rol oynadı. 1870 yılında, Taşra Kadın Dergisi, kadın haklarının desteklenmesi adına önemli bir yayın kurdu. Amerikan Kadın Oy Derneği kurucularındandır.
5. Emma Goldman
Emma Goldman, Anarşist yazar. 20. yüzyılın ilk yarısında ABD ve Avrupa’da anarşist görüşün ve feminist mücadelenin yayılmasında ve gelişmesinde büyük bir rol oynamıştır.Emma Goldman 67 yaşında, İspanyol Devrimine katılmak için İspanya’ya gitti. CNT-FAI’li anarşistlerin 1937’de koalisyon hükümetine katılmalarını, giderek güçlenen komünistlere (stalinist) savaş faaliyetinin daha iyi yürütülebilmesi için taviz vermelerini onaylamadı. Faşizmin Avrupa’daki yükselişi karşısında büyük bir üzüntü duysa da düşüncelerinden taviz vermeyi reddetti. Emma Goldman 14 Mayıs 1940’da, Kanada’nın Toronto kentinde öldü. Chicago’da, Haymarket İsyanı sonucu asılan anarşistlerin gömüldüğü yerin yakınına gömüldü.
4. Betty Friedan
Eylemci ve yazar Betty Friedan (1921- 2006) Amerika’da feminist hareketin önde gelen isimlerinden biriydi. 1963 yılında yayınlanan kitabı Kadınsı Mistik’i, en çok satan kitaplar arasında yerini alarak, kadın hakları hareketinede diriliş getirdi. 1966 yılında, Friedan Ulusal Kadın Örgütü (NOW) kurucu ortağı oldu ve 4 yıl boyunca başkanı olarak görev yaptı. Kadınlara oy kullanma hakkı verilmiş anayasa değişikliğinin 50. yıldönümünde, o binlerce insanın katılımı ile kadın eşitliği sempozyumu düzenledi. Friedan birçok kuruluşta çalışmalar yaptı ve kadın hareketinin güçlendirilmesi ve cinsiyet eşitliğini savunan kitaplar yazmaya devam etti.
3. Sojourner Truth
New York’ta Isabella Baumfree, Sojourner Truth (1797-1883) olarak doğmuş ırk ayrımcılığı ve cinsiyet eşitsizliğine karşı savaşçı oldu. O köle olarak doğdu ve kadın ve kölelerin hakları için mücadele verdi. 1827 yılında serbest bırakıldı köle olarak neredeyse üç yıl geçti. 1836 yılında köle olarak satılan oğlu için hukuksal mücadele verdi ve Amerika Birleşik Devletleri’nde bir dava kazanan ilk Afrika kökenli Amerikalı kadın oldu. 1851 yılında feminist hareketin tarihinde bir dönüm noktası oldu. Yaşamı boyunca Feminst ve kölelik karşıtı mücadeleyi aktif bir şekilde destekledi.
2. Susan B. Anthony
Susan Brownell Anthony (1820-1906) Amerikalı kadınların oy hakkını savunan hareketin ve kölelik karşıtı hareketin önde gelen liderlerinden biriydi. O ülke çapında konuyla ilgili çok sayıda kampanya ve konferanslar düzenledi. Başkan Abraham Lincoln politikalarını desteklenen Kadın Ulusal Ligi, şekillendirmede etkili oldu. Susan ve arkadaşları tutuklandığı ve mahkum edildiği için 1872 başkanlık seçimlerinde, oy kullanamadı. Kadın oy tarihi üzerine üç ciltlik kitap yazdı. O ABD parası üzerinde tasvir edilecek ilk kadındı.
1. Elizabeth Stanton
(1815- 1902) Elizabeth Cady Stanton Amerika’da erken feminist hareket içinde önde gelen isimlerinden biriydi. Kadın Oy Derneğinden Susan B. Anthony ile arkadaş oldu. 1848 yılında Seneca Falls ilk kadın hakları kongresinde, Stanton kadın hakları hareketinde seminal konuşmacılarından biri olarak gitti. 80 yaşına kadar Ulusal Kadın Oy Birliği başkanı olarak görev yapmıştır. İncil ve Kadın (1895) ve bir otobiyografi yazarı (1898) feministtir.
Kadinvesaglik.org
Bu yazı, https://www.tarihtoplum.org/ sitesinden derlenmiştir.