Devamı

    Diğer Başlıklarımız

    Türkiye’de Yaklaşık 12 Kadından Biri Meme Kanseri

    Türkiye’de Yaklaşık 12 Kadından 1’i Meme Kanseri

    Koç Üniversitesi Hastanesi, Artlab Salonu’nda “Meme Kanserinde Sağlıklı Beslenme ve İyi Yaşam” paneli düzenlendi. Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Murat Aksoy, Meme Cerrahı Doç. Dr. Ece Dilege, Uzm. Dyt. Tuğçe Aytulu ve Uzm. Dyt. Dilara Koçak’ın katılımıyla düzenlenen etkinlikte, beslenme ve meme kanseri ilişkisinin yanı sıra kanser riskini azaltmak için yaşam önerileri konuşuldu.

    Erken teşhis ile kanserin tam tedavisi mümkün

    Tüm dünyada kadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme kanserinin konuşulduğu panelde, hastalığa dair detaylı bilgiler paylaşıldı. Türkiye’de yaklaşık 12 kadından 1’inin meme kanseri olduğu, her geçen sene Batıdaki sıklığa biraz daha yaklaşıldığı, meme kanserinin gençlerde de görülebildiği ve yaşa uygun yapılan düzenli kontrollerle erken teşhisin ve kanserin tam tedavisinin mümkün olduğu vurgulandı.

    Meme Kanseri Riskini Artıran Birçok Faktör Var

    Koç Üniversitesi HastanesiMeme Kanserinde Sağlıklı Beslenme ve İyi Yaşam” paneline katılan uzmanlar, hormonal ve ailesel risk faktörlerin değiştirilemeyeceğine, ancak yaşam şeklinde ve alışkanlıklarda yapılacak değişikliklerle meme kanseri riskinin azaltılabileceğine vurgu yaptı. Uzmanlar sağlıklı beslenme ve kilo kontrolünün yanı sıra düzenli fizik egzersiz ile sigara ve alkol tüketilmemesinin meme kanseri riskini azaltmada en önemli etkenler olduğunu belirtti. Panel katılımcılarına meme kanseri riski ve taraması konusunda bilgi verilirken, kanserden korunmak için beslenme yöntemleri, ne sıklıkta, hangi egzersizlerin yapılması gerektiği uzmanlar tarafından aktarıldı.

    Sağlıklı bir beslenme planı meme kanserini önleyebilir mi?

    Sağlıklı beslenmenin, bazı kanser türlerinin yanı sıra diyabet, kalp hastalığı ve felç riskini azalttığı birçok çalışmada gözlemlenmiştir. Mayoclinic de yer alan bilgilere

    Akdeniz diyeti

    göre, örneğin Akdeniz diyeti uygulayan kadınların meme kanseri olma riskinin diğer kadınlara göre daha düşüktür. Akdeniz diyeti, çoğunlukla meyve ve sebzeler, kepekli tahıllar, baklagiller bitki bazlı yiyeceklere odaklanmaktadır. Akdeniz diyeti, belli bir süreçte uygulanan kilo verme diyeti değil; zeytinyağı, tereyağı gibi sağlıklı yağlar, sebzeler ve balık ağırlıklı bir beslenme biçimidir.

    Araştırmalar, yaşam tarzı değişikliklerinin, yüksek risk altındaki kadınlarda bile meme kanseri riskini azaltabileceğini göstermektedir

    Meme kanseri riskini azaltmak için yaşam tarzında yapılabilecek değişiklikler şöyle sıralanabilir:

    Alkolü sınırlayın – Ne kadar çok alkol alırsanız, meme kanseri olma riskiniz o kadar artar. Alkolün meme kanseri riski üzerindeki etkisi üzerine yapılan araştırmalar, periyot ve dozaj için doktora danışarak alkolün sınırlandırılmasını tavsiye etmektedir.

    Sigara içmeyin – Çalışmalar, özellikle menopoz öncesi dönemde sigara kullanımı ile meme kanseri riski arasında bir bağlantı olduğunu göstermektedir.

    İdeal kilonuzda kalmaya çalışın – Aşırı kilolu veya obez olmak meme kanseri riskini arttırır. Özellikle de menopozdan sonra aşırı kilo alımı olması durumunda kanser riski artmaktadır.

    Aktif olun – Fiziksel aktivite, sağlıklı kilonuzu korumanıza ve meme kanserini önlemenize yardımcı olabilir. Bunun için, haftada en az 75 dakika aerobik aktivite ve ayrıca haftada en az iki kuvvet antrenmanı tavsiye edilir.

    Emzirin – Emzirme, meme kanserinin önlenmesinde rol oynayabilir. Ne kadar uzun süre emziriyorsanız, koruyucu etki o kadar büyük olur.

    Hormon tedavisi süresi – Kombinasyon hormon tedavisi üç ila beş yıldan uzun sürerse meme kanseri riskini arttırır. Menopoz nedeniyle hormon tedavisi alıyorsanız, doktorunuza diğer seçenekleri sorun. Semptomlarınızı hormonal olmayan tedaviler ve ilaçlar ile yönetebilirsiniz. Kısa süreli hormon tedavisi yararlarının risklerden fazla olduğu durumlarda, size uyacak en düşük dozu kullanın ve doktorunuzun hormon aldığınız süreyi izlemesini sağlayın.

    Radyasyona ve çevre kirliliğine maruz kalmaktan kaçının – Bilgisayarlı tomografi gibi tıbbi görüntüleme yöntemleri yüksek doz radyasyon kullanır. Bazı araştırmalar, meme kanseri ile radyasyona maruz kalma arasında bir bağlantı olduğunu göstermektedir. Yalnızca, mutlaka gerekli olduğunda bu tür testler yaparak, maruz kalma riskini azaltın.

    Latest Posts

    Haberler

    spot_img