Devamı

    Diğer Başlıklarımız

    Yaz Tatilinde Yapılan Küçük Hazırlıklar Eğitim Yılının Daha Verimli Geçmesini Sağlıyor

    Pandemi sonrası yüz yüze geçirilen ilk eğitim-öğretim yılı tamamlandı. İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları (İTÜ GVO) Rehberlik Bölümü, lise çağındaki öğrencilerin üniversite hazırlık sınavı yolculuğuna dinlenmiş, yenilenmiş ve hedeflerini netleştirmiş olarak başlamaları için yaz tatilini verimli bir şekilde değerlendirebilecekleri önerileri bir araya getirdi.


    Tatile çıkmadan önce bir program hazırlamanın hem dinlenmeye katkı sağlayacağını hem de konuları tekrar etmek için fırsatlar yaratacağını vurgulayan uzmanlar, üniversite hazırlığında akademik çalışmaların yanı sıra psikolojik ve duygusal süreçlerin ne kadar iyi yönetildiğinin de oldukça önemli olduğunu vurguluyor.


    Küçük hazırlıklar eğitim yılını daha rahat geçirmenizi sağlayabilir


    Yaz tatilinin bir dönemini konu tekrarına ayırmak birçok öğrenci için zor görünse de, yapılan küçük hazırlıkların yeni eğitim yılını rahat geçirmelerini sağlayacağını; gelecek yılın konularının öğrenilmesini destekleyeceğini ve geriye dönük tekrarların sayısını azaltacağını unutmamak gerekiyor. Haftalık programı oluştururken konuların dağılımını bir sayısal bir sözel ders olarak seçmek bu sürecin daha verimli geçmesine katkı sağlayabilir. Ayrıca  11:00-13:00 arasını çalışma saati olarak belirlemek, sabah saatlerinde çalışmayı tamamlayarak gün içinde öğrencilerin kendilerine vakit ayırmasına da yardımcı olur.


    Herkesin hedefi birbirinden farklı


    Uzmanlara göre üniversiteye hazırlık sürecinde hatırlanması gereken en önemli nokta herkesin hedefinin birbirinden farklı olduğu. Bu sebeple sınava hazırlanmaya başlamadan önce öğrencilerin ne istediğini kendilerine sorması şart. Bu soruya net bir cevap verememek ise oldukça doğal. Hazırlık sürecinde gerçekleştirilen üniversite ziyaretlerini yaz döneminde yapmak, tercih ve tanıtım günlerinde kampüslere giderek bilgi almak yol haritasını netleştirmek için faydalı olabilir. Bunun yanında üniversitelerin yaz okullarına katılmak, sosyal medyada ve online platformlarda ilgi duyulan meslekleri araştırmak ve uzmanlarla iletişime geçmek de öğrencilere yardımcı olabilir.


    Öncelik verilmesi gereken konuları sıralayın


    Yıl içinde girilen sınav sonuçlarının dikkatli bir şekilde incelenmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, doğru, yanlış ve boş sayılarına göre öncelik verilmesi gereken konuları sıralamayı tavsiye ediyor. Yaz tatili özellikle zorlanılan derslerde eksikleri kapatmak için önemli bir fırsat. Verimli bir çalışma planı için ise aşağıdaki öneriler yol gösterici olabilir;

    • Ödevleri tatil sonuna bırakmak yerine onlara çalışma programında yer vermek öğrencilerin işini kolaylaştıracaktır. Ödevlerin hepsini son döneme bırakmak öğrencileri bunaltır ve amaca hizmet etmez.
    • Hedeflerini yurt dışı olarak belirleyen öğrenciler, başvurularda büyük önem taşıyan okul not ortalamasını yükseltmek için gereken tekrarlarını yapmak üzerine yoğunlaşabilir.  
    • Yabancı dil becerilerini geliştirmek için fırsatlar yaratılabilir. Öğrenciler online konuşma gruplarına katılabilir, orijinal dilde kitap okuyabilir veya yazı yazabilir.
    • Programda kitap okumak için zaman ayırmak öğrencileri zenginleştirir, geliştirir ve farkındalık seviyelerini artırır. 
    • Öğrenciler bu yaz bilgisayar ve cep telefonlarından ne kadar süreyle ayrı kalabileceklerini de deneyebilir. 

    Gönüllü olarak sivil toplum kuruluşlarında yer almak yaratıcı düşünme, eleştirel bakış açısı ve etkili iletişim kurabilme becerilerini geliştiriyor


    Öğrencilerinokul döneminde başladığı sosyal sorumluluk projelerini geliştirmeleri, yeni araştırmalar yapmaları ve gönüllü olarak sivil toplum kuruluşlarında yer almaları yaz tatilinde onlara oldukça özel bir deneyim yaşatabilir. Çalışma programının yanı sıra, bu tür aktivitelerde yer almak yaratıcı düşünme, eleştirel yaklaşım, etkili iletişim kurabilme, takım halinde çalışma ve problem çözme becerilerini geliştirecektir. 

    Latest Posts

    Haberler

    spot_img