Yıllardır araba kullanıyorsunuz ama daha önce hiç lastik değiştirmediniz mi? Üstelik lastiğiniz tek başınıza yolculuk yaparken patladı. Panik yapmayın! Adımları takip ederseniz çok da zor bir süreç olmadığını göreceksiniz.
Lastik değiştirmeden önce yedek lastik, bijon anahtarı, krikonun eksiksiz bir şekilde yanınızda olması çok önemli. Bu araçlara ek bir de biraz soğukkanlılığa ve bilgiye ihtiyacımız olacak! Lastiğin nerede patlayacağı hiç belli olmaz, böyle durumlara karşı yanınıza yedek kıyafet almak da yararlı olacaktır. Merak etmeyin, birkaç yedek tişört, hırka veya kalın bir polarla her duruma karşı hazır olacaksınız!
Güvenliğinizi Sağladığınızdan Emin Olun
Lastiğin patlamış olduğunu yoldayken fark etmek size panik yaptırabilir. Öncelikle aracınızı park edecek yer bulmaya odaklanmalısınız. İmkanınız olduğunca yüksekte bir park yeri olmalı. Seyir halindeki araçların sizi göreceğinden emin olmalısınız. Park etme sırasında freni sürekli ancak yavaş kullanmaya dikkat edin. Park halindeyken el frenini çekin ve arabayı birinci viteste bırakın. Aracın kendi kendine gitmemesi için bu önemli bir adım. Sonrasında dörtlülerinizi yakın ve lastik değiştirmek için ilk adıma geçin.
Lastiği Değiştirirken Adımlar
Lastiğinizi değiştirirken ilk dikkat etmeniz gereken adım, lastiği yerde bırakmak olacaktır. Eğer lastik havadayken bijonları değiştirmeyi denerseniz, bijonlarınızı çevirdiğiniz esnada lastik sürekli dönecek ve bu durum da bijonları çevirmenizi zorlaştırıyor olacak.
Bu adıma dikkat ettikten sonra, lastiğinizi değiştirebilmek için bijon anahtarı ile bijonlarınızı çevirmeye başlayın. Sıkışan bijonları açmak için ayağınızdan güç almaya ihtiyaç duyacaksınız. Biz kadınların ayakkabılarını koruması adına arabada orta boylarda bir çekiç bulundurması akıllıca olacaktır. Böylece ayakkabılarınızı lastik uğruna mahvetmemiş olacaksınız. Çevirirken bijonlarınızı tamamen çıkarmadan, anahtarı saat yönünün tersinde döndürdüğünüze dikkat edin. Bu sırada biraz kol gücünüzden faydalanmanız gerekebilir. Söktüğünüz bijonları kaybetmemek için bir arada tutmayı unutmayın!
Sıra, arabanın altına krikoyu yerleştirmeye geldi. Bu işlemi yapmadan önce arabanın düz bir zeminde olduğundan emin olun. Krikonun kolunu yavaşça çevirerek arabayı kaldırmaya başlayın. Yerle olan temasın en az 3 – 5 santim kadar kesilmiş olmasına dikkat edin. Lastik istediğiniz kadar havaya kalktıktan sonra bijon anahtarı ile gevşettiğiniz bijonlarınızı dikkatli bir şekilde çıkarın.
Yedek lastiğinizi olması gerektiği yere getirip bijonları elinizle sıkabildiğiniz kadar sıkın. Yeteri kadar sıktığınızdan emin olunca krikoyu yere indirip, lastiğinizin tekrar yere inmesini sağlayabilirsiniz. Lastik tekrar yere indiğinde cıvatalarınızın olması gerektiği kadar sıkı olup olmadığını kontrol edin. Yedek lastiğiniz ,en azından, sizi bir tamirhaneye yetiştirmeye hazır olacaktır.
Kadinvesaglik.org