Devamı

    Diğer Başlıklarımız

    Yürümedi Boşanıyorsunuz, Nelere Dikkat Etmelisiniz?

    Yılda ortalama 130-140 bin çift boşanıyor. Bu rakamlar doğruysa, her yıl 250.000’den fazla insanın yaşamı değişiyor demektir. Evliliğiniz yürümüyor ve anlaşmalı şekilde boşanıyor olsanız bile, geleceğinizi düşünerek atmanız gereken bazı önemli adımlar var.

     

    Boşanma aslında birçok kaybı beraberinde getiriyor, özellikle de kadınlar için. Ekonomik ve toplumsal açıdan yaşanan kaybın yanında, arkadaş çevreniz sosyal yaşamınız değişiyor, hayatı tek başına göğüslemek konusunda kendinize güveniniz düşüyor. Evliliğiniz boyunca çalışmaya devam ettiyseniz ve bir kenarda birikiminiz varsa en azından önemli bir sorunu ortadan kaldırmış oluyorsunuz. Çalışmayan biri iseniz; nafakam ne kadar olacak? Nasıl geçineceğim? Kiminle yaşayacağım? İş hayatına nasıl döneceğim, gibi birçok konuyu enine boyuna oturup düşünmeli, bunca hengâme arasında hayatınızı yeniden planlamalısınız. Bir de çocuğunuz varsa, hem evi geçindirme mecburiyeti hem de çocuğun bakımı ile ilgili her konuda, eşinizle fikir birliğine varmanız şart.

    Velayet işlemleri, nafaka ve tazminat için avukat tutmanız sizin yararınıza olur. Hem prosedürlerin fazlalığı hem de sürecin başta anlaşmalı olsa da sıra nafaka ve mal paylaşımına gelince dengelerin değiştiğini boşanan birçok kadın hikâyesinden görüyoruz.

    Anlaşmalı Boşanma Şartları

    Anlaşmalı boşanmak için 1 yıl evli kalmış olmanız gerekiyor. Eğer aşağıdaki şartlar sizin ilişkinizde varsa bunu ispat edebilirseniz, davayı açabiliyorsunuz. Kanuna göre boşanma nedenleri; zina, hayata kast, eşe çok kötü davranma, yüz kızartıcı suç işleme, evi terk etme, akıl hastalığı, evlilik birliğinin temelden sarsılması, anlaşmalı boşanma ve fiilen ayrı yaşama.

    Mahkemeye gitmek zorunlu mu?

    Evet. Anlaşmalı açılan davalarda eşlerden her ikisi de hakim karşısına çıkarak, kendi özgür iradesiyle boşanmak istediğini beyan etmek zorunda. Avukatınız sizi temsilen gidip boşanmayı gerçekleştiremiyor. Ayrıca bu sırada, anlaşmalı olarak verdiğiniz dilekçe hakim tarafından okunuyor, mal paylaşımı ve nafaka ile ilgili daha önce aranızda yaptığınız anlaşma üzerinden geçiliyor.

    Ne zaman özgür kalabilirim?

    Davanın açılması, duruşmanın görülmesi, kararın açıklanması ile birlikte yaklaşık 2-3 ay sonra karar kesinleşiyor. Yeniden evlenmek içinse 300 gün beklemeniz kanunen şart.

    Boşanma Sürecinde Sahip Olduğunuz Haklar Neler?

    Kadın hakları ilk olarak boşanma nedeni ile belirleniyor. Yani boşanmak için mahkemeye sunduğunuz sebep burada çok önemli. Örneğin, nedenler arasında herhangi bir şiddet, tehdit, psikolojik saldırı ya da duygusal bir karmaşıklık durumu varsa açılan bu boşanma davasında koruma talep etme hakkınız var.

    Mal paylaşımı

    2002 yılında çıkan bir kanun ile artık, tüm eşyalarda kadın ve erkeğin ortaklığı söz konusu. Yani boşanan çiftler arasında mal paylaşımı yapılıyor. Bu mal paylaşımının iki tarafa da adil bir şekilde yapılması gözetiliyor elbette. Örneğin evlenmeden önce var olan mallarınız ile evlendikten sonra edindiğiniz mal ve eşyalar birbirinden ayrıştırılıyor. Aynı zamanda boşanma davalarında kadın hakları bakımından evlilik içerisinde kullanılan eşyaların kaçırılması durumunda eşyayı kaçıran kişinin evine aile konutu şerhi konulabiliyor.

    Velayet

    Dava süresi boyunca kadın, mal paylaşımı, tazminat, velayet ve nafaka gibi sahip olduğu hakları korumak adına koruma talep edebiliyor. Örneğin, boşanma davası süresince velayetin istenmesi için hâkim, çocuğun yararına uygun bir şekilde karar çıkarıyor. Mahkemece yapılan gerekli araştırmalar sonrasında, çocuğun velayetinin annede kalmasında bir sakınca bulunmadığı takdirde velayet çoğunlukla anneye veriliyor.

    Boşanma Tazminatı

    Maddi ve manevi olarak iki ayrı tazminat talep edebiliyorsunuz. Yasalara göre, maddi olarak tazminat istemlerinde kadının kocasından daha az bir kusura sahip olması ya da tamamen kusursuz olması gerekmekte. Eşinden çok daha fazla kusur sahibi olan kişiler için talep edilen maddi tazminat hakkı ortadan kalkıyor. Bu koşullarda nafaka almanız da zorlaşıyor. Boşanma davalarında, boşanma sebebi olarak aldatma var ise, kadın kişilik haklarına yapılan gurur kırıcı bu durum için aldatan kişilerden tazminat talep etme hakkına sahip.

    Nafaka

    Boşanma davası sürerken ya da boşanma davasının sona ermesinden sonra maddi olarak zorluğa düşecek olan kişiye her ay ödenen paraya Nafaka deniyor. Nafakayı her boşanan kadın alamıyor. Ayrıca, kanuna göre kimin nafaka alıp alamayacağı da yazılı olarak beyan edilmiş. Bu detayları mutlaka okumalı ve bir avukata danışmalısınız.

    3 çeşit nafaka türü var ve her biri için farklı şartlar var.

    1. Tedbir nafakası, boşanma davası sürerken eşlerden birisinin maddi anlamda zor duruma düşmesi durumu var ise, boşanma davalarında hakimden tedbir nafakası bağlanması istenebilir. Boşanma davası boyunca maddi olarak mağduriyet yaşayacak olan eşin tedbir nafakası talebi hakim tarafından değerlendirilir ve kendisine nafaka bağlanır. Tedbir nafakası yalnızca boşanma davası sürerken alınabilir. Boşanmanın kesinleşmesinden sonra tedbir nafakası ödenmez.
    2. Yoksulluk nafakası ödenmesindeki amaç, evlilik içerisinde maddi bir gelire sahip olan eşin, boşanma sonrası bu maddiyattan mahrum kalması ve yoksulluğa düşmesi. Boşanmayı getiren olaylarda eşinden daha az kusura sahip olunması ya da kusursuz olunması durumunda yoksulluk nafakası alınabilir. Eşinden daha fazla kusura sahip kişiler yoksulluk nafakası alamazlar. Örneğin aldatma nedeniyle açılmış bir boşanma davasında aldatan eş yoksulluk nafakası alamaz. Burada yoksulluk nafakası alabilmek için boşanma sürecinin doğru bir şekilde yürütülmesi gerekiyor. Eşinden nafaka almak isteyen kişilerin boşanma davasını doğru yürütememeleri bu gelirden yoksun kalmalarına neden oluyor, dikkat. Kimi zaman hakim iki eşi de eşit kusurlu olarak görüp, nafakanın ödenip ödenmemesine de karar verebiliyor.
    3. Çocuğun velayetini alan kişiye hakim çocuğun temel ihtiyaçlarının sağlanması amacıyla iştirak nafakası ödenmesine karar verir. Yani velayeti almanız nafakayı almanız için yeterli.

    Boşanır boşanmaz her şeyle birden mücadele etmeye kalkmayın. Öncelikle, anlaşmalı da olsa boşanma sonrasında oluşacak bir yas ve mücadele süreci sizi bekliyor. Uzmanlara göre, moral bozukluğunun, karamsarlığın ya da geçici bir iyimserlik ve neşelilik halinin yoğun olduğu bu dönemde önemli kararlar almak uygun değil. Alacağınız kararlar yeni hayatınızı şekillendirecek, bu nedenle acele etmeyin. Yeni hayatınıza ve kendinize biraz zaman tanıyın.

     

    Latest Posts

    Haberler

    spot_img