“Böyle ismini söyleyince hiçbir şey anlamadık!” Demeyin. Sağlığınızı oldukça yakından ilgilendiren bir konudan, Çin tuzundan bahsediyoruz. Uzun zamandır, özellikle Çin yemeklerinde ve abur cuburların içinde yer alan bu içeriğin zararları hakkında ciddi tartışmalar dönmekte. En fazla ortaya çıkan amino asitlerden olmakla beraber, bünyemizdeki etkileri oldukça dehşet verici. Çin tuzu yani MSG, içine girdiği besinlerin lezzetini arttırmak için kullanılıyor. Ancak MSG, bunu bildiğimiz yöntemlerle yapacak kadar masum değil. Asıl amacı, beynimizin besini ayırt etmesine fırsat tanımadan, beynimize besinin lezzetli olduğuna dair sinyaller gönderilmesini sağlamak. 100 yılı aşkın bir süre önce keşfedilen bu içerik, yiyeceklere tat veren maddelerin araştırılması sırasında bilim adamları tarafından keşfedilmiş.
Monosodyum Glutamatla Hangi Gıdalarda Karşılaşırız?
- Her türlü cips türü
- Tavuk ve et suyu tabletleri
- Paketlenmiş çorbalar
- Köfte harcı
- Abur cubur yiyecekler
- Hazır et ve tavuk ürünleri
Nedir Bu Monosodyum Glutamatın Zararları?
- Vücutta insülin seviyesini arttırdığından, diyabete yol açabilmektedir.
- Sinir hüclerinde olumsuz etkileri olduğu görülmüş, ve bu nedenle epilepsi gibi hastalıklarda tetikleyici olabileceği öne sürülmüştür.
- Yine aynı şekilde, astım krizlerini tetikleyeceği ön gürülmektedir.
- Çeşitli göz bozukluklarına neden olabilmektedir.
Peki, Aslında?
Öte yandan, çin tuzunun zararları bu kadar duyulmuş ve basına yansımışken, zararların bilimsel gerçeklere dayanmadığı söyleniyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Gıda ve Tarım Organizasyonu’nun (FAO) içinde bulunduğu birçok gıda otoritesi tarafından; monosodyum glutamatın insan sağlığı açısından güvenli olduğu kabul edilmekte. Ayrıca US-FDA’in (Birleşik Devletler Gıda ve İlaç İdaresi) yaptığı açıklamaya göre de, MSG’nin hiçbir zararı olmadığı ve görülen etkilerin de placebo etkisi olduğu haberine ulaşıyoruz.
Dünyaca önemli örgütlerin söylediği bir yana dursun, insanlar MSG’nin etkilerinin gerçekçiliğinden son derece emin. Yenen hazır yiyeceklerin bağımlılık yapması ve bu nedenle hastalık kaptığını söyleyen tüketicilerin sayısı oldukça fazla. Çin tuzuna uzak mı, yoksa yakın mesafede mi durmak istediğiniz kararınızı ise size bırakıyoruz.
Kadinvesaglik.org