Devamı

    Diğer Başlıklarımız

    Zencefili Mutfağımızdan Neden Eksik Etmeyelim

    Zencefil, yüzyıllardır Doğu mutfağında kullanılan bir mutfak baharatı olarak bilinir. Arındırıcı bir etkiye sahip olduğu, yağ yakma ve kilo verme sürecine yardımcı olduğu için birçok tarifte bulunur. Yemeklere lezzet katan bu baharat tarih boyunca ilaç olarak da kullanılmıştır. Zencefil, kakule ve zerdeçal ile birlikte Zingiberaceae ailesinin bir parçasıdır.

    Zencefil bitkisinin kökü veya yeraltı sapı (köksapı) çoğunlukla taze olarak tüketilir ya da toz haline getirilir. Bal ve limon karıştırılarak yenilen ya da biraz sulandırıp içilen zencefilin faydaları çok. Bu faydalardan birkaçını yazımızda paylaşıyoruz.

    Bulantıya, kusmaya, mide ağrısına ve bağırsak sıkıntılarına iyi gelir

    Zencefil, prebiyotik görevi görür ve vücutta normal floranın gelişimini destekler. Hangi formda olursa olsun zencefil mide ve bağırsaklardaki gazı önler. İshali ve kabızlığı iyileştirebilir. Vücut ısısını arttırarak toksinlerin atılmasını sağlar. Zencefil, karın şişkinliğini yatıştırır, gaz oluşumunu bastırır ve onları yok etmeye yardımcı olur.

    Zencefil kas ve eklem ağrısını hafifletmeye yardımcı olur

    Güçlü anti-enflamatuar özelliklere sahiptir. Egzersiz sonrası kas yanmasına iyi gelir çünkü ağrıyı hafifletir ve vücudu rahatlatır. İçerdiği Gingerol vb birçok güçlü anti-enflamatuar bileşik sayesinde osteoartrit ve romatizmal artritten muzdarip birçok insanın tükettikten sonra rahatlama yaşadığı gözlenmiştir.

    Bağışıklığı arttırır

    İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde zencefil, iltihabı baskılayarak, serbest radikallerin ve patojenlerin neden olduğu oksidatif stresle savaşarak bağışıklık sistemine yardımcı olur.

    Kolesterolü düşürür

    Zencefilli yemekler, kötü kolesterolü ve damar duvarlarında sert plak oluşumunu azalttığı için kardiyovasküler sisteme de yardımcı olur.

    Diyabetin önlenmesinde yararlıdır

    Yüksek miktarda lif ve antioksidan içeriğiyle, zencefil kökü kan şekerini düşürür ve insüline karşı hücre hassasiyetini artırır. Bu da diyabet riskini azaltır.

    Zencefilin en büyük yararlarından biri, kolesterol seviyelerini düşürme yeteneğidir. Antioksidan zenginliği ve güçlü antienflamatuar özellikleri ile zencefilin beynimizin sağlığında ve gelişiminde önemli bir rol oynadığı düşünülmektedir. Zencefil vücudumuzun tüm bölgelerinde kan dolaşımını kolaylaştırdığından afrodizyak olarak da bilinir.

    Yararlarına rağmen zencefil tüketiminde aşırıya kaçmamak gerek

    Bu süper bitki birçok yönden yararlı olmasına rağmen, zararlı olabilecek, çok güçlü bileşenlere de sahiptir. Bu yüzden abartılmamalıdır. Fazla tüketimi, sindirim sorunlarına, ishale, şişkinliğe, mide asidine ve gazlara neden olabilir. Deride alerji ve döküntü yapabilir.

    Zencefilin besin değerleri ve tam içeriği nedir

    100 gram taze zencefil kökü:

    79 kalori, 17.86 gr karbonhidrat, 3.6 gr diyet lifi, 3.57 gr protein, 0 gr şeker, 14 mg. sodyum, 1.15 gr demir, 7.7 mg. C Vitamini, 33 mg. potasyum un yanı sıra, B6 vitamini, magnezyum, fosfor, çinko, folik asit ve daha fazlasını içerir.

    Zencefil tüketmenin en yaygın yolu çaydır. İşte size limonlu zencefil çayı için kolay ve hızlı bir de tarif:

    Malzemeler:

    Yarım limon suyu;
    Zencefil kökü;
    1 su bardağı su (250 mi);
    bal (isteğe bağlı).

    Hazırlama yöntemi:

    Bir bardak suyu önceden ısıtın ve kaynatmadan hemen önce içine zencefil koyun ve birkaç dakika pişirin. Pişirme kabını ocaktan almadan karışıma limon suyunu ekleyip iyice karıştırın. Ocaktan alarak biraz ılımasını bekleyin. İsterseniz biraz bal ekleyin ve yemekten önce tüketin

    Çay veya diğer zencefil tariflerini yapmaya başlamadan önce, aşağıdakileri aklınızda bulundurmalısınız:

    • Çay yaparken, zencefil konsantrasyonunu aşırıya kaçmayın;
    • Tüm yararlı özelliklerine ek olarak, bitkinin canlandırıcı bir etkisi vardır, bu yüzden yatmadan önce içilmesi önerilmez;
    • Zencefilin bir baharat olduğunu unutmayın, bu yüzden tariflere biraz bal eklemek iyi fikir olabilir;
    • Siyah veya yeşil çayınıza zencefil ekleyebilirsiniz. Özellikle kilo vermeye açlışıyorsanız yardımını görürsünüz;
    • Zencefil oldukça aromatik olduğundan çayın tadını acılaştırabilir. Bu yüzden tüketmeden önce süzülmesi tavsiye edilir.

    Latest Posts

    Haberler

    spot_img